Eirik KG
Norbrygg-medlem
Endelig er mysteriet løst! For nowTok en bråbestemmelse på butikken i dag, og dro med meg en boks Urquell og en boks Heineken. Her skulle det testes for å finne ut om det jeg kjenner i industripilsen, er diacetyl. Heineken skal visstnok ha lite eller ingenting, mens Urquell er The Champ på diacetyl.
Det blei en interessant seanse. Konklusjonen er at det jeg kaller "industripilssmak" nok er diacetyl. Det var markant i Urquell'en fra starten av, mens det var lite av det i Heineken. Den hadde til gjengjeld noe floralt/medisinsk (plaster?) som ikke var behagelig.
Vi bruker litt tid på sånne smakssenanser, og ender opp med med en slant varmt, flatt øl i glassene. Aromaer og smaker forsterkes etter hvert; det blir på en måte en test på hva som bor i ølet. Smaker det godt helt til slutt - sjøl om flatt varmt øl jo er litt sjarmløst - så sier det noe. Og Urquellen holdt seg virkelig godt. Jeg trur jeg har sagt tidligere at det ikke er noe favorittøl, og jeg er ikke veldig glad i det som jeg nå er ganske sikker på er diacetyl. Men! Jeg drikker hundre ganger heller en Urquell enn en Heineken. Siste slurken av Urquellen smakte masse malt og humle - og diacetyl, joda - men det var stadig godt. Må bare gå med på at dette er kvalitet, uansett hva jeg har sagt før. Mens Heineken bare blei jæveligere og jæveligere. Når du smakte de to ved siden av hverandre mot slutten, framsto Heineken som nærmest udrikkelig.
Vi spretta en Schous, også, som jeg syntes var god da jeg smakte den første gangen. Men det er noe som skjer når du smaker øl ved siden av hverandre. Den har lite av det som antakelig er diacetyl, men så har den til gjengjeld mye av det som jeg syntes var ille med Heineken. Nei, aldri mer Heineken, og aldri mer Schous. Men jeg ser ikke bort fra at det kan bli en og annen Urquell.
Det som var oppløftende ved denne seansen, var at jeg trur jeg har funnet svar på det jeg har lurt på. Nå trur jeg at den felles usmaken i industripils er diacetyl. Eller for å si det sånn; hvis jeg ikke er totalt ufølsom for diacetyl, må det nesten være det. Og hvis det jeg kjente som en veldig sterk aroma/smak i Urquellen ikke var diacetyl, hva kan det da være?
Når det gjelder Schous har jeg opplevd kvaliteten variere mellom udrikkelig og helt grei. Enten er det noe med den når den er helt fersk, eller så tåler den ikke lagring.