Skal la være å prøve for mye nytt på en gang. Batch sparge for bli hvis det blir mislykket en gang til.Dersom du er redd skylleprosessen er problemet, ville jeg ha testet batch Sparge / periodeskylling i stedet for fly Sparge / kontinuerlig skylling. Faren for å dra ut tanniner er mye mindre ved batch Sparge.
kalk er ikke spesielt oppløselig i vann på kort sikt, kalk i vann tas opp over tid, og ved lav pHDet er jo anbefalt å ikke skylle under 1.010.
Usmaker kommer mye lettere frem i lyse øl,mulig derfor du ikke finner den i di mørke brygga...
Astringens
Astringens er en type bittersmak, men skiller seg fra humlebitterhet ved at den føles mye skarpere og beskere. Denne er ofte mer fremtredene i mørke ølsorter enn i lyse grunnet egenskaper ved mørkbrente maltsorter. Årsaken til smaken kan være at PH-en i mesken er for lav, at malten skylles med for varmt vann, eller at malten er kvernet for fint.
LØSNING
Tilsett kalk i meskevannet, noe som hindrer PH-en fra å synke. Unngå at vann varmere enn 78 grader kommer i kontakt med mesken, samt unngå å skylle mesken så SG på det som kommer ut synker under 1.010. Kvern malten grovt nok til at skallene holder seg mer eller mindre intakte, for å unngå uttrekking av tanniner.
1.008 og ingen justering av pH kan resultere i uttrekk av tanniner. Melder meg på teorien til Miguel. Mesking med mørkere malt senker pH, er du lavt nok på ph kan du skylle rimelig heftig, men jeg ville nok stoppet på 1.012-1.016 uansettJusterer ikke noe PH nei. 50/50 var vel å ta litt i når jeg tenker over det. Mesker med rundt 100 liter, og skyller med 70 liter kanskje.
Jeg har selv hatt en lignende feil i en del lyse øl (weissbier og patersbier) som jeg aldri har funnet ut av. Mange har foreslått astringens som mulig feil, uten å smake på ølet vel å merke. Feilen har jeg også kunnet lukte. Nå skal jeg ikke påstå at jeg plages av det samme som TS, men jeg følger uansett spent med på utviklingen.Men du sier jo at det lukter som det smaker. Man lukter vel ikke astringens?
Når det skal flaskes alså etter gjæringen.Jeg har selv hatt en lignende feil i en del lyse øl (weissbier og patersbier) som jeg aldri har funnet ut av. Mange har foreslått astringens som mulig feil, uten å smake på ølet vel å merke. Feilen har jeg også kunnet lukte. Nå skal jeg ikke påstå at jeg plages av det samme som TS, men jeg følger uansett spent med på utviklingen.
@gle1 , kan du si noe om når i prosessen du oppdager usmaken?
Når det skal flaskes alså etter gjæringen.
Sent fra min D5803 via Tapatalk
Nå smaker/lukter ikke jeg på ølet før det skal flaskes, så jeg vet ikke når i gjæringen usmaken begynner å opptre.Okei. Høres umiddelbart ikke ut som helt det samme. Selv har jeg som regel oppdaget usmaken/feilen omtrent et døgn inn i aktiv gjæring.
Lykke til, håper du finner ut av det. Rapporter gjerne etterhvert som du gjør deg nye erfaringer!
Det ble værre med tiden Blonden har stått siden starten av oktober, og nå brekker du deg når du åpner flaska...Ikke tøm det ut hvis du har nok flasker, ting kan godt forandre seg med tiden!!!
Sent fra min D6503 via Tapatalk
... Tilsett kalk i meskevannet, noe som hindrer PH-en fra å synke. ...
K
kalk er ikke spesielt oppløselig i vann på kort sikt, kalk i vann tas opp over tid, og ved lav pH
Husker du nevnte i en annen tråd at du øker set temperatur på PID i sirkulasjon for å kompensere for svak sirkulasjonspumpe, og at du lurte på konsekvens av for varm mesk i toppen. Er dette tillfelle for disse bryggene også?
Jeg får det ikke til å gå opp at øllet går i fra å være litt dårlig til udrikkelig etter lagring. Da må det jo enten skje en kjemisk eller biologisk reaksjon. Noen som vet hva unormalt mye tanniner gjør for øl som lagres ?