Usmak i lys øl

Kritt, kalk, caco3, er vel samme


Jepp, kortslutning i hjernens kjemisenter her:oops:. Takk skal du ha. Jeg tenkte kalsium da jeg leste kalk.

(Må nok innrømme at det kjemisenteret er temmelig erodert:p.)

Et par spørsmål rundt dette:
  • Kalk/kritt/caco3 er vel løselig ved så lav ph som 5,1? Det er jo når vi kommer ned dit at det vil være aktuelt å slenge i noe som kan dra ph'en opp? Eller må en ha noe enda surere å løse det opp i før en tilsetter det til mesken?
  • Hva er smakseffekten av kalk? Alternativet er natron, og det er jeg skeptisk til å bruke pga smakseffekten.
 
Et spørsmål til.
Kan du beskrive lukten litt nærmere? Lukter det jordslag? En gang hadde jeg EN dråpe uvasket vørter under lokket i en vasket kjele som stod noen uker på lagring. Det var litt fukt i kjelen pga at lokket satt på. Hele kjelen stinket da så kraftig av jordslag (aka geosmin) at det måtte vaskes grundig med pbw for å få det vekk. Kan noe slikt sitte i kranene eller et annet sted i oppsettet?
Jeg stoler ikke på at et par liter kokende vørter kjapt gjennom kranene dine desinfiserer fullstendig.
 
Jepp, kortslutning i hjernens kjemisenter her:oops:. Takk skal du ha. Jeg tenkte kalsium da jeg leste kalk.

(Må nok innrømme at det kjemisenteret er temmelig erodert:p.)

Et par spørsmål rundt dette:
  • Kalk/kritt/caco3 er vel løselig ved så lav ph som 5,1? Det er jo når vi kommer ned dit at det vil være aktuelt å slenge i noe som kan dra ph'en opp? Eller må en ha noe enda surere å løse det opp i før en tilsetter det til mesken?
  • Hva er smakseffekten av kalk? Alternativet er natron, og det er jeg skeptisk til å bruke pga smakseffekten.
Det er løselig, men det tar lang tid, en time mesk er langt unna hva som funker. Ved skikkelig lav pH , type veldig unaturlig i mesk så er det nok en mulighet. Natron i små mengder er ikke noe å bekymre seg for. Det løser seg kjapt i vann, og hever pH. Jeg har brukt kalk når jeg brygger porter, så om det ikke er løselig så gjør det noe i ferdig produkt, som gir en mykere/silkeaktig smak som jeg synest er behagelig i denne type øl
 
Det er løselig, men det tar lang tid, en time mesk er langt unna hva som funker. Ved skikkelig lav pH , type veldig unaturlig i mesk så er det nok en mulighet. Natron i små mengder er ikke noe å bekymre seg for. Det løser seg kjapt i vann, og hever pH. Jeg har brukt kalk når jeg brygger porter, så om det ikke er løselig så gjør det noe i ferdig produkt, som gir en mykere/silkeaktig smak som jeg synest er behagelig i denne type øl

Takk:). Det der skal avgjort testes snart. Driver og planlegger Irish Stout og Irish Red, og silkemyk smak vil jeg gjerne ha - i alle fall i stouten. Hvor mye kalk snakker vi om?
 
Hvordan går det med feilsøkingen? Jeg opplever noe lignende og har justert "alt", uten bedre resultat.
Fant vel aldri helt et svar. Men det siste "ødelagte" brygget sto 1måned på gjæringskar, og da var det antydning til infeksjon. Men det er så rart at det har vært et par vellykkede brygg i mellomtiden. En annen faktor jeg tror det kan være er gjæringsforhold. Har brukt 3 pakker gjær rett i gjæringskaret på 70 liter, uten å tilsatt noe oksygen eller gjærnæring, kan godt være gjæren har blitt stresset da, og produsert usmaker.
 
Fant vel aldri helt et svar. Men det siste "ødelagte" brygget sto 1måned på gjæringskar, og da var det antydning til infeksjon. Men det er så rart at det har vært et par vellykkede brygg i mellomtiden. En annen faktor jeg tror det kan være er gjæringsforhold. Har brukt 3 pakker gjær rett i gjæringskaret på 70 liter, uten å tilsatt noe oksygen eller gjærnæring, kan godt være gjæren har blitt stresset da, og produsert usmaker.

Uten rehydrering? Jeg merker forskjell på rehydrering vs uten rehydrering hvis jeg dytter en pakke tørrgjør i 14L. Ølet skal ha fenoler, men jeg får ikke nok hvis jeg rehydrerer. Så det kan være at du ender opp med litt underpitch/evt sjokket gjær kanskje?
 
Uten rehydrering? Jeg merker forskjell på rehydrering vs uten rehydrering hvis jeg dytter en pakke tørrgjør i 14L. Ølet skal ha fenoler, men jeg får ikke nok hvis jeg rehydrerer. Så det kan være at du ender opp med litt underpitch/evt sjokket gjær kanskje?
Jepp :rolleyes:
 
Jeg vet ikke annet enn det MJ (og fermentis?) har skrevet.
IMG_1027.PNG
Ser ut som fermentis anbefaler det.. eller iallefall har det som et alternativ.. men trenger man ikke rehydrere mj sine Lagergjær? Nå bruker jeg ikke så ofte tørr lagergjær da.. synes rehydrering er mer stress en starter
 
Vis vedlegget 30847
Ser ut som fermentis anbefaler det.. eller iallefall har det som et alternativ.. men trenger man ikke rehydrere mj sine Lagergjær? Nå bruker jeg ikke så ofte tørr lagergjær da.. synes rehydrering er mer stress en starter

MJ har iallefall skrevet med fete typer i en blekke jeg leste for noen dager siden at lagergjær ikke skal rehydreres. Men, dette blir en digresjon. De skriver også at pga tørkeprosessen så er gjærtypene deres ikke egnede for repitching. Der stusser jeg litt. Tenker først og fremst at de vil selge pakker. Men det kan være det er noe man ikke vet mtp det.
 
Fermentis anbefaler rehydrering av lagergjær ja:

Fermentis recommends that top fermenting (ale) yeasts are rehydrated at a temperature between 25-29°C (77-84°F) and that bottom fermenting yeasts (lager) are rehydrated at a temperature range of 21-25°C (69-77°F).
 
Fermentis anbefaler rehydrering av lagergjær ja:

Fermentis recommends that top fermenting (ale) yeasts are rehydrated at a temperature between 25-29°C (77-84°F) and that bottom fermenting yeasts (lager) are rehydrated at a temperature range of 21-25°C (69-77°F).
Riktig riktig. Da har jeg iallefall ikke gjort noe feil med 34/70 .. syns jeg husker å ha lest at all tørrgjær ikke egner seg til gjenbruk? Men det har jo blitt motbevist endel ganger
 
Var det ikke motsatt som ble sagt av Gahr i Vestkast episode nr "gjær"?

-Ser det er kommet litt imellom nå.
Altså, undergjær bør rehydreres og overgjær er det ikke så viktig for.
 
Riktig riktig. Da har jeg iallefall ikke gjort noe feil med 34/70 .. syns jeg husker å ha lest at all tørrgjær ikke egner seg til gjenbruk? Men det har jo blitt motbevist endel ganger

Det kan jo være en god grunn til det, men uten å ha forsket på det, så kan jeg ikke skjønne at gjæren etter en fermentering, kan skjønne at den en gang har vært tørr, hvis den får god næring og pleie.
 
Tilbake
Topp