Usmak i lys øl

Var det ikke motsatt som ble sagt av Gahr i Vestkast episode nr "gjær"?

-Ser det er kommet litt imellom nå.
Altså, undergjær bør rehydreres og overgjær er det ikke så viktig for.
jo, kan stemme det.. det var vel etter han hadde snakket ned en fra fermentis? Jeg rehydrerer uansett, men begynte å lite på om jeg hadde gjort noe feil mtp rehydrering av tørrgjær.
Det kan jo være en god grunn til det, men uten å ha forsket på det, så kan jeg ikke skjønne at gjæren etter en fermentering, kan skjønne at den en gang har vært tørr, hvis den får god næring og pleie.
nei, ikke jeg heller.. 7fjell gjenbrukte vel us-05 til de merket at den forandret karakter.
Du også har vel merket positiv fremgang på 05 på 2.gen? Har aldri gjenbrukt tørrgjær, så jeg har ingenting å bidra med
 
jo, kan stemme det.. det var vel etter han hadde snakket ned en fra fermentis? Jeg rehydrerer uansett, men begynte å lite på om jeg hadde gjort noe feil mtp rehydrering av tørrgjær.

nei, ikke jeg heller.. 7fjell gjenbrukte vel us-05 til de merket at den forandret karakter.
Du også har vel merket positiv fremgang på 05 på 2.gen? Har aldri gjenbrukt tørrgjær, så jeg har ingenting å bidra med

Ja jeg brukte 05 i mange generasjoner, over ti, kanskje oppimot tjue, nå er det en stund siden så jeg husker ikke helt. Den stabiliserte seg ganske fort. Men langt uti så ble den faktisk ganske dårlig.
 
Ja jeg brukte 05 i mange generasjoner, over ti, kanskje oppimot tjue, nå er det en stund siden så jeg husker ikke helt. Den stabiliserte seg ganske fort. Men langt uti så ble den faktisk ganske dårlig.
Syns jeg husker det ja.. har hatt 7 generasjoner med tyb Vermont, den ble tilslutt altfor tørr.. nå er jeg på 1.generasjon med alt, siden jeg prøver å ha litt forskjellig på tapp.. men skal ta vare på Wlp940 som jeg har stående nå
 
Syns jeg husker det ja.. har hatt 7 generasjoner med tyb Vermont, den ble tilslutt altfor tørr.. nå er jeg på 1.generasjon med alt, siden jeg prøver å ha litt forskjellig på tapp.. men skal ta vare på Wlp940 som jeg har stående nå

Artig. Har og en 940 stående på 1 gen nå, som jeg tenkte skulle få noen generasjoner, vi får utveksle litt underveis.
 
Snodig gjær igrunnen.. virker ganske livlig, men har kun gjæret ned fra 1.050 til 1.020 på 9 dager.. men den blir stående 5 uker, der jeg setter på blindplugg på chronical, så den "spunder" på 0,2 bar
 
Snodig gjær igrunnen.. virker ganske livlig, men har kun gjæret ned fra 1.050 til 1.020 på 9 dager.. men den blir stående 5 uker, der jeg setter på blindplugg på chronical, så den "spunder" på 0,2 bar

Min er også møkkatreg. Men første gang jeg prøver på en "seriøs" lager. Min har stått på 8C siden 13.04 og igår (24.04) så var den på 1.032. Ga den ca 30mrd pr L som er over mer enn nok. Skal overføre til fat og tilsette krausen, og ta de siste poengene på 4C med stabil tempsenkning på 1C/døgn ned til 4c.
 
Min er også møkkatreg. Men første gang jeg prøver på en "seriøs" lager. Min har stått på 8C siden 13.04 og igår (24.04) så var den på 1.032. Ga den ca 30mrd pr L som er over mer enn nok. Skal overføre til fat og tilsette krausen, og ta de siste poengene på 4C med stabil tempsenkning på 1C/døgn ned til 4c.
Nå bombarderer vi tråden med unyttig informasjon, men første gang jeg brukte denne gjæren, stod den i 3 uker på 11*..nå står den på 9* å jobber mye tregere, naturligvis. Har ikke dårlig tid, så lar den stå.. du må lage en How to på kaldfermentering. Jeg har tenkt endel på det etter å ha lest innlegga dine, så er rimelig klar for å høre erfaringene dine, å hvordan du gjør det, step by step.
 
Nå bombarderer vi tråden med unyttig informasjon, men første gang jeg brukte denne gjæren, stod den i 3 uker på 11*..nå står den på 9* å jobber mye tregere, naturligvis. Har ikke dårlig tid, så lar den stå.. du må lage en How to på kaldfermentering. Jeg har tenkt endel på det etter å ha lest innlegga dine, så er rimelig klar for å høre erfaringene dine, å hvordan du gjør det, step by step.

Jeg har på langt nær nok hakk i beltet til å lage en how-to-kaldfermentering. Har startet med det jeg har lest her.
 
Sjef! Da her jeg noe å lese etterpå. Er på en liten lagerbølge for tiden.. så må utnytte det mens jeg har motivasjonen..
 
Sjef! Da her jeg noe å lese etterpå. Er på en liten lagerbølge for tiden.. så må utnytte det mens jeg har motivasjonen..

Samme her. Eller egentlig mest "nye teknikker"-bølge. Synes det ble litt kjedelig i lengden med tostegs mesk og vanlig gjæring. Så med Hefe og lager så har jeg fått forsket ut både hva meskesteg gjør, og litt mer utfordrende gjæring og nøyaktighet.
 
Samme her. Eller egentlig mest "nye teknikker"-bølge. Synes det ble litt kjedelig i lengden med tostegs mesk og vanlig gjæring. Så med Hefe og lager så har jeg fått forsket ut både hva meskesteg gjør, og litt mer utfordrende gjæring og nøyaktighet.
Hvordan går det med 940? Virker som min har nådd final gravity (1.012) nå. Skal la den stå ca 16 dager til.. skulle dumpe gjæren idag, men den var så pass pakket i bunn av konen at jeg ikke fikk ut noe.. står fortsatt på 9*c å smaker fantastisk! Er nok min foretrukne lagergjær.
 
Hvordan går det med 940? Virker som min har nådd final gravity (1.012) nå. Skal la den stå ca 16 dager til.. skulle dumpe gjæren idag, men den var så pass pakket i bunn av konen at jeg ikke fikk ut noe.. står fortsatt på 9*c å smaker fantastisk! Er nok min foretrukne lagergjær.

Aktiviteten har avtatt betraktelig mtp poeng pr dag. Tror den lå på 1.019 igår. Venter på 1.013-ish før jeg tilsetter krausen og overfører. Men det går skikkelig tregt nå, hadde det vært en ale så ville jeg avskrevet den, men antar at med 1gen så tar de siste poengene tid ved den temperaturen (8c).
 
Aktiviteten har avtatt betraktelig mtp poeng pr dag. Tror den lå på 1.019 igår. Venter på 1.013-ish før jeg tilsetter krausen og overfører. Men det går skikkelig tregt nå, hadde det vært en ale så ville jeg avskrevet den, men antar at med 1gen så tar de siste poengene tid ved den temperaturen (8c).

Den var på 1.015 i går, så jeg tappet den på fat i dag, tilsatte krausen og spundet, lar den få en dag eller to på videre 8C, og så senker jeg tempen gradvis ned mot 4C, lar den stå der en stund, og så tapper jeg den over på nytt fat for å bll kvitt gjæren fra krausen jeg tilsatte, og så skal den få stå på -1C en stund.
 
Brukte 940 for første gang nå til påskeølet. En mexican cerveza. Gikk fra 48 til 12 på tre uker. Veldig ren og fin gjæring. Gjæret på 11 grader opp mot 12-13 på slutten.
 
Brukte 940 for første gang nå til påskeølet. En mexican cerveza. Gikk fra 48 til 12 på tre uker. Veldig ren og fin gjæring. Gjæret på 11 grader opp mot 12-13 på slutten.
Tror min har stått ca tre uker nå, men den er ikke ferdig. Har gjæret min på 8. Gleder meg til å smake om noen få uker før lagering.
 
Tror min har stått ca tre uker nå, men den er ikke ferdig. Har gjæret min på 8. Gleder meg til å smake om noen få uker før lagering.
Min 940 stoppet på 1.012 å 4.8%.. hadde håpt å komme ned på 1.010, men smakte lovende.. står på 1*c nå, skal prøve å ikke forstyrre den på en stund.. men hvor viktig/uviktig er det at den står på gjæren? Fikk faktisk ut 46l på en 50l batch.. uvandt med lite humle
 
Min 940 stoppet på 1.012 å 4.8%.. hadde håpt å komme ned på 1.010, men smakte lovende.. står på 1*c nå, skal prøve å ikke forstyrre den på en stund.. men hvor viktig/uviktig er det at den står på gjæren? Fikk faktisk ut 46l på en 50l batch.. uvandt med lite humle

Har ikke målt min i det siste. Men treg, det er den. Nå har den stått en måned. Smaker honning. Ikke helt det jeg så for meg.

Edit: 1.016 er den.
 
Sist redigert:
Tar denne frem igjen; Har lignende problemer med en lager. Lukter og smaker en rar aroma, men som forsvinner på ettersmaken. Har dog kun karbonert i 4 dager på flaske, men hadde forventet meg en bedre smak. Er det slik at "usmaker" på pils forvinner med lagring? Stod på gjærkake i ca 2 uker i ca 18 grader etter 3 uker i kjøleskap på 10, 11 og 12 grader, før jeg satte dem videre i gjæringsbod der jeg fortsatte tempøking til 18 grader. Kjørte CC til ca 5 grader og lot den stå i denne tempen i en uke før tapping. Er nok midt i karboneringsløpet mtp kun 4 dager, men trodde ikke en ville få merkbare usmaker av dette. Håper noen kan gi svar :)
 
Tar denne frem igjen; Har lignende problemer med en lager. Lukter og smaker en rar aroma, men som forsvinner på ettersmaken. Har dog kun karbonert i 4 dager på flaske, men hadde forventet meg en bedre smak. Er det slik at "usmaker" på pils forvinner med lagring? Stod på gjærkake i ca 2 uker i ca 18 grader etter 3 uker i kjøleskap på 10, 11 og 12 grader, før jeg satte dem videre i gjæringsbod der jeg fortsatte tempøking til 18 grader. Kjørte CC til ca 5 grader og lot den stå i denne tempen i en uke før tapping. Er nok midt i karboneringsløpet mtp kun 4 dager, men trodde ikke en ville få merkbare usmaker av dette. Håper noen kan gi svar :)

Hva er denne rare aromaen og smaken?
 
Har ikke målt min i det siste. Men treg, det er den. Nå har den stått en måned. Smaker honning. Ikke helt det jeg så for meg.

Edit: 1.016 er den.

Siden jeg «fant igjen» denne tråden pga innlegget litt over.. 940 fikk jeg ikke til på 8C, ingen gjæret helt ut. 833 derimot har tygget gjennom uten stress.
 
Tilbake
Topp