Usmak i øl. Røret mesk for kraftig?

Hei gode bryggekolleger
Etter mange år med kjøp av øl fra vinmonopolet og fra fleire kamerater som brygger så har eg startet mitt eget lille garasjebryggeri.
Bryggeren er ein brukt netthandelbrygger med delvis defekt display. (blir innkjøp av eit bedre etterhvert).
Til saken:

1 batch :
Bonsak American Amber
  • Innhold: Maltet korn (5,5 kg), humle, gjær og bryggeveiledning
  • Gir ca 22-23 liter (25 liter til gjæring)
  • OG 1.053
  • FG 1.012
  • EBC 31
  • IBU 33
  • ABV 5,5 %
  • Gjæring: 14 dager ved 18-20°C
Gjær: 2 stk US-05.
Gjekk over all forventning bra. Traff bra både på OG og FG. Smaker knallgodt.
Men her hadde eg bare den tynne plastpinnen som følger med startsettet til å røre i mesken med.Nesten umulig å få rørt rundt. Så fekk så vidt sirkulert noe vann gjennom. Ikke pumpe men fyller fra kranen og tømmer over mesk. Så temperaturen blei ein del høgere enn anbefalt. Sleit med skylling da den ringen meskekaret skal kvile på vre seg og eg holdt på miste alt i gulvet. Den kjølespiralen som fulgte med er også for dårlig. Så det tar nesten ein time for å få temperaturen til 18 grader. Uansett blei det ein knallgodt øl.

Så kommer utfordringen.
2 Batch:

Her skulle eg iallefall ikkje gjere samme feil igjen.
Hoppy Hoegardia Witbier
  • Innhold: Malt (6,0kg), humle, koriander, appelsin, gjær, klarurt (klaringsmiddel) og bryggeveiledning
  • Gir 23-25 liter
  • OG 1.061
  • FG 1.015
  • EBC 15
  • IBU 21
  • ABV 6,1%
  • Gjæring: 14 dager på 18-22°C
Innkjøp av kraftig rørepinne i tre og talje i taket for feste av meskekar under skylling. Godt system for alt av humle og gjær på plass.
1 hinder var at det nesten ikkje var plass til malten i meskekaret. Så måtte røre kraftig.Fortsette med det under heile prosessen. Skulle ikkje gjere den "feilen" med å røre for lite som med Amber Ale. Sirkulerte med 3 litersmålekanne kontinuerlig. Men malten blei så kompakt at det randt nesten ikkje gjennom. Så måtte bruke bra kraft med rørepinnen for at vannet skulle renne gjennom. Men gikk tilslutt.... Fikk bra målinger og fekk startet gjæreprosessen. Inkbird og god temperaturkontroll. Men når eg skulle stikke om for flasking så tok eg ein prøvesmak. Helv.... så skuffa. Ein meget bitter nesten som brent blanda med tannlegesmak. Tok å flasket uansett. Men etter 14 dager på flaske. Fremdeles isje bra...... Kan seies at det var ein del som var svidd i botnen og like lang nedkjøling av mesk etter kok. Dette ølet gjekk i avløpet.
Har lest at klorofenoler får ein medisinsk smak. Kan forekomme med for kraftig skylling og røring av mesk.

3 Batch.
Oppskrift fra ein god venn av meg.
Malt 5,6 kg. Bonsak frutopia, Bonsak Hopsiner pale, Weyermann Caraamber, Weyermann carapils og bonsak honning malt.
Amarillo og citra humle. Lallemand New England gjær.

Her rørte eg ein god del mindre. Men visste ikkje da at det var eit problem at eg rørte mye. Så blei nok både kraftig og for mye. Sirkulerte fremdeles med 3 litersmål ofte. Skylling ganske som med hveteølet. Her tok eg brygga ut under kjøling. Så tok ca 45 minutt. Litt svidd i botn her også.
God smak på vørter. Men ved omstikking samme smak som hveteøl. (litt mindre) men allikavel så kraftig smak at det er udrikkelig for meg.

Blei beklaglegvis veldig langt innlegg.

Noen som vil ta seg bryet med å hjelpe ei enkel sjel fra Bømlo?
 
Hvor mye vann bruker du i mesken?
Jeg har 35 liter kjele med sil på kokeplate, induksjon, bruker gjerne 6-7 kilo korn, og 25 liter vann, det er da god plass. Har en kompis som har en slik maskin, den er tynnere og høyere enn min kjele, tror jeg har mer kontroll på tempen, jeg har koblet på en enkel kinapumpe på krana og sirkulerer hele tiden og klarer tempen veldig bra. rører gjør jeg av og til, drar opp til overflaten,, skyller med ca12 liter også med pumpe og dusjhode.
Kanskje du skal prøve med en mindre batch.

Det kan jo være noe med malttype og mengde som gjør det klumpete, det kjenner jeg ikke noe særlig til, jeg bruker gjerne opptil 1 kg hvete uten problem
Jeg er bare en amatør, har vel 10-12 brygg på kjelen, men det har gått bra. :)
 
Sist redigert:

Forvirret

Norbrygg-medlem
Amatører er vi vel mer eller mindre alle.
Det vil normalt svi seg mindre hvis du ikke bruker hvete eller rug.
Kan du ikke få en av kameratene dine til å være med på noen brygg?
Har ikke kjennskap til slike kompaktbryggere, men tviler litt på at det er for mye røring som ødelegger for deg.
 
Men her hadde eg bare den tynne plastpinnen som følger med startsettet til å røre i mesken med.Nesten umulig å få rørt rundt. Så fekk så vidt sirkulert noe vann gjennom. Ikke pumpe men fyller fra kranen og tømmer over mesk. Så temperaturen blei ein del høgere enn anbefalt. Sleit med skylling da den ringen meskekaret skal kvile på vre seg og eg holdt på miste alt i gulvet. Den kjølespiralen som fulgte med er også for dårlig. Så det tar nesten ein time for å få temperaturen til 18 grader. Uansett blei det ein knallgodt øl.
Så lenge du får rørt ut klumper, kan du legge vekk rørepinne/meskespaden. Det er varmt vann i kombinasjon med enzymer i malten som konverterer stivelsen til sukker - ikkje at du lager bevegelse eller sirkulasjon i mesken. Tid og riktig temperatur er nok. Måten du har sirkulert på er helt topp, dette heter vorlauf og er korleis eg gjorde det på mine første drøyt 60 batcher øl.

Innkjøp av kraftig rørepinne i tre og talje i taket for feste av meskekar under skylling. Godt system for alt av humle og gjær på plass.
1 hinder var at det nesten ikkje var plass til malten i meskekaret. Så måtte røre kraftig.Fortsette med det under heile prosessen.
Talje i taket er god HMS. En god meskespade er både ergonomisk og effektivt. Men som nevnt, det holder berre å røre ut klumper i malten. Har du dårlig plass så har du brukt for mye vann, eller så er bryggeren for liten. 6 kilo skal alle kompaktbryggere tåle, så du har nok hadde litt for mykje meskevatn. Bruker du maltrør så kan du slå vatn i kjelen til det er over bunnrista i maltrøret, dette er da dødrommet under maltrøret. Meskevatn kan du då beregne 3 liter pr kilo malt i tillegg til dette.

Men malten blei så kompakt at det randt nesten ikkje gjennom.
Ganske vanlig når du har stor andel hvetemalt. Det er berre å ta tålmodigheten til hjelp når man brygger slikt, eventuelt bruke en andel risskall for å hjelpe gjennomstrømming.
Kan seies at det var ein del som var svidd i botnen og like lang nedkjøling av mesk etter kok. Dette ølet gjekk i avløpet.
Dette er en kombinasjon av to ting. Først - du har for stor effekt på varmen tidlig i meskeprosessen. For det andre - du rører mykje, som vil la partikler og små korn gå gjennom bunnrista og samle seg i bunn.

Det er ikkje så nøye om temperaturen går ned ei grad eller to under mesking. Vil anbefale deg ved neste brygg å varme til 68-70C, skru av varmen, så røre inn malten. La det stå uten varme (evt maks 20% effekt), men kle på bryggeren med en form for isolasjon. Teipe fast liggeunderlag, dra ei brukt hettejakke eller en sovepose over eller lignende, det som behøvs for at bryggeren skal holde varmen bedre. Så lar du det stå en time heilt i fred før du kjører 10-12 liter vorlauf før skylling og oppvarming til kok.

Er trygg på at du vil få et bedre øl og unngå problemet med svidd bunn dersom du skrur av varmen under mesketida.
 
Hvor mye vann bruker du i mesken?
Jeg har 35 liter kjele med sil på kokeplate, induksjon, bruker gjerne 6-7 kilo korn, og 25 liter vann, det er da god plass. Har en kompis som har en slik maskin, den er tynnere og høyere enn min kjele, tror jeg har mer kontroll på tempen, jeg har koblet på en enkel kinapumpe på krana og sirkulerer hele tiden og klarer tempen veldig bra. rører gjør jeg av og til, drar opp til overflaten,, skyller med ca12 liter også med pumpe og dusjhode.
Kanskje du skal prøve med en mindre batch.

Det kan jo være noe med malttype og mengde som gjør det klumpete, det kjenner jeg ikke noe særlig til, jeg bruker gjerne opptil 1 kg hvete uten problem
Jeg er bare en amatør, har vel 10-12 brygg på kjelen, men det har gått bra. :)
Eg har 30 liters kompaktbrygger fra Netthandelen. høg og tynn type. Hveteølet hadde eg 19 liter meskevann og skylte til det var rundt 29 liter. Det er oppskriften.
 
Amatører er vi vel mer eller mindre alle.
Det vil normalt svi seg mindre hvis du ikke bruker hvete eller rug.
Kan du ikke få en av kameratene dine til å være med på noen brygg?
Har ikke kjennskap til slike kompaktbryggere, men tviler litt på at det er for mye røring som ødelegger for deg.
Planen er at bryggekompis blir med neste gang. Var delvis med 1 batch. Går nok for typer uten hvete til eg får ein bedre brygger.
 
Så lenge du får rørt ut klumper, kan du legge vekk rørepinne/meskespaden. Det er varmt vann i kombinasjon med enzymer i malten som konverterer stivelsen til sukker - ikkje at du lager bevegelse eller sirkulasjon i mesken. Tid og riktig temperatur er nok. Måten du har sirkulert på er helt topp, dette heter vorlauf og er korleis eg gjorde det på mine første drøyt 60 batcher øl.


Talje i taket er god HMS. En god meskespade er både ergonomisk og effektivt. Men som nevnt, det holder berre å røre ut klumper i malten. Har du dårlig plass så har du brukt for mye vann, eller så er bryggeren for liten. 6 kilo skal alle kompaktbryggere tåle, så du har nok hadde litt for mykje meskevatn. Bruker du maltrør så kan du slå vatn i kjelen til det er over bunnrista i maltrøret, dette er da dødrommet under maltrøret. Meskevatn kan du då beregne 3 liter pr kilo malt i tillegg til dette.


Ganske vanlig når du har stor andel hvetemalt. Det er berre å ta tålmodigheten til hjelp når man brygger slikt, eventuelt bruke en andel risskall for å hjelpe gjennomstrømming.

Dette er en kombinasjon av to ting. Først - du har for stor effekt på varmen tidlig i meskeprosessen. For det andre - du rører mykje, som vil la partikler og små korn gå gjennom bunnrista og samle seg i bunn.

Det er ikkje så nøye om temperaturen går ned ei grad eller to under mesking. Vil anbefale deg ved neste brygg å varme til 68-70C, skru av varmen, så røre inn malten. La det stå uten varme (evt maks 20% effekt), men kle på bryggeren med en form for isolasjon. Teipe fast liggeunderlag, dra ei brukt hettejakke eller en sovepose over eller lignende, det som behøvs for at bryggeren skal holde varmen bedre. Så lar du det stå en time heilt i fred før du kjører 10-12 liter vorlauf før skylling og oppvarming til kok.

Er trygg på at du vil få et bedre øl og unngå problemet med svidd bunn dersom du skrur av varmen under mesketida.
Tusen takk for godt svar har 2 effekter på brygger. 500 w og 2000w. Bare kjøre på 500 da i ein time? Med god isolasjon?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tusen takk for godt svar har 2 effekter på brygger. 500 w og 2000w. Bare kjøre på 500 da i ein time? Med god isolasjon?
Kommer litt ann på hva garasjebryggeri betyr, men er det kaldt der for tiden så kan det hende at 500w bør stå på, men er det helt grei temperatur er det ikke nødvendig :)
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Mål temperaturen på vørteren du tapper av.
500W kontinuerlig i mesken kan være allt for mye.
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Usmakkurs må du gjerne ta. Aldri feil det.
Hvilken smak du kjenner er ikke godt å si.
En liten brun rose over elementet er kanskje ikke nok til å ødelegge en batch.
Er det svartsvidd/kokset tror jeg (men vet ikke) det kan sette smak.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Mål temperaturen på vørteren du tapper av.
500W kontinuerlig i mesken kan være allt for mye.
Jeg kjenner ikke netthandelmaskinen, men kan ikke tenke meg at elementet er på kontinuerlig, når temperaturen synker 1-2 grader slår elementet inn i 1 minutt til vørteren rundt sensoren er tilbake til det man har stilt maskinen på.

Jeg sirkulerer under mesk, men jeg har alltid på elementet med 500W og har aldri opplevd at noe brenner seg fast :)

Garasjen ligger i kjelleren. Men får følge med på temperaturen.
Som nevnt tidligere så vil det ha omtrent 0 innvirkning på ølet om temperaturen i mesken faller et par grader i løpet av den timen man vanligvis mesker, men som jeg skrev over her, jeg har alltid på 500W elementet under mesk og har ikke brent noe.

Brent gummi og en kjemisk smak kommer stort sett fra stresset gjær og kan være et resultat av flere ting, f.eks for lite gjær, for høy temperatur og infeksjoner. For all del, man kan få brentsmak under mesk og kok, men da tenker jeg du ville ha smakt det i vørteren, men som du sier smakte greit.

Hva gjærer du i?
 
Jeg kjenner ikke netthandelmaskinen, men kan ikke tenke meg at elementet er på kontinuerlig, når temperaturen synker 1-2 grader slår elementet inn i 1 minutt til vørteren rundt sensoren er tilbake til det man har stilt maskinen på.

Jeg sirkulerer under mesk, men jeg har alltid på elementet med 500W og har aldri opplevd at noe brenner seg fast :)


Som nevnt tidligere så vil det ha omtrent 0 innvirkning på ølet om temperaturen i mesken faller et par grader i løpet av den timen man vanligvis mesker, men som jeg skrev over her, jeg har alltid på 500W elementet under mesk og har ikke brent noe.

Brent gummi og en kjemisk smak kommer stort sett fra stresset gjær og kan være et resultat av flere ting, f.eks for lite gjær, for høy temperatur og infeksjoner. For all del, man kan få brentsmak under mesk og kok, men da tenker jeg du ville ha smakt det i vørteren, men som du sier smakte greit.

Hva gjærer du i?
Føler jo at eg har vasket utstyret bra. Alt er jo egentlig relativt nytt. Eg har brukt gjæren som følger med i settet. Eg har ristet gjæringskaret for å få oksygen inn etter eg har hatt gjæren i. Kan det ha noe å si? Ellers har aldri temperaturen vært over 25 grader. Eg har satt temperatur på 20 grader. Så pluss minus 0,5 grader på inkbird.

Flasket ein farmhouse ale idag. Den smaket perfekt. Så eg er god på "mørke" øl.... Hehe.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Føler jo at eg har vasket utstyret bra. Alt er jo egentlig relativt nytt. Eg har brukt gjæren som følger med i settet. Eg har ristet gjæringskaret for å få oksygen inn etter eg har hatt gjæren i. Kan det ha noe å si? Ellers har aldri temperaturen vært over 25 grader. Eg har satt temperatur på 20 grader. Så pluss minus 0,5 grader på inkbird.

Flasket ein farmhouse ale idag. Den smaket perfekt. Så eg er god på "mørke" øl.... Hehe.
Jeg spør fordi, spesielt kraner, hevert og tappestav er utsatt for infeksjoner og kontimasjoner. Ikke alle som starter opp er klar over det, men kraner, både på kar og maskin/kjele må tas fra hverandre hver gang. Kranen på netthandelenmaskinen din kan helt sikkert skrus av, har du skrudd den av noen gang og tatt en sniff på pakningen?

Jeg spør egentlig bare fordi jeg tror det skal mye til for at brentsmak skal gå ubemerket forbi når man smaker på vørteren før gjæring for så å bli så fremtredende at det ferdige ølet blir udrikkelig :)
 
Jeg spør fordi, spesielt kraner, hevert og tappestav er utsatt for infeksjoner og kontimasjoner. Ikke alle som starter opp er klar over det, men kraner, både på kar og maskin/kjele må tas fra hverandre hver gang. Kranen på netthandelenmaskinen din kan helt sikkert skrus av, har du skrudd den av noen gang og tatt en sniff på pakningen?

Jeg spør egentlig bare fordi jeg tror det skal mye til for at brentsmak skal gå ubemerket forbi når man smaker på vørteren før gjæring for så å bli så fremtredende at det ferdige ølet blir udrikkelig :)
Det beste hadde jo vært viss det var renholdet som ikkje har vært godt nok. 1 batch var jo alt nytt. 4 batch nytt gjeringskar. Hadde av kranen på 4 batch. Ikkje 2 og 3. Så då må eg være enda meir nøyen. Tusen takk for go hjelp. Var veldig frustrert når 2 batcher gjekk i dass......
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det beste hadde jo vært viss det var renholdet som ikkje har vært godt nok. 1 batch var jo alt nytt. 4 batch nytt gjeringskar. Hadde av kranen på 4 batch. Ikkje 2 og 3. Så då må eg være enda meir nøyen. Tusen takk for go hjelp. Var veldig frustrert når 2 batcher gjekk i dass......
Bare hyggelig og det er bare tips, kan godt hende du ikke finner noe ekkel lukt eller problem med det jeg foreslår, men jeg måtte nylig tømme ut 55 liter fordi jeg ikke har gjort noe så enkelt som å sjekke en pakning, den lukta forferdelig, bytta den ut og ølet smaker som det skal igjen :)
 
Eg fekk eit tips fra ein kompis av meg som jobber i eit bryggeri at det kan være villgjær eg har fått. Eg brygga med garasjeport åpen og det var hundedager. (mange eple og plommetrær rett utenfor garasje). Dei hadde fått infeksjon i samme tidspunkt som meg. Sendte inn til laberatorium og fekk bekrefta villgjær.
Nåken av dåke som har opplevd dette? Brygger med garasjeport igjen i fremtiden.
 
Topp