Hei gode bryggekolleger
Etter mange år med kjøp av øl fra vinmonopolet og fra fleire kamerater som brygger så har eg startet mitt eget lille garasjebryggeri.
Bryggeren er ein brukt netthandelbrygger med delvis defekt display. (blir innkjøp av eit bedre etterhvert).
Til saken:
1 batch :
Bonsak American Amber
Gjekk over all forventning bra. Traff bra både på OG og FG. Smaker knallgodt.
Men her hadde eg bare den tynne plastpinnen som følger med startsettet til å røre i mesken med.Nesten umulig å få rørt rundt. Så fekk så vidt sirkulert noe vann gjennom. Ikke pumpe men fyller fra kranen og tømmer over mesk. Så temperaturen blei ein del høgere enn anbefalt. Sleit med skylling da den ringen meskekaret skal kvile på vre seg og eg holdt på miste alt i gulvet. Den kjølespiralen som fulgte med er også for dårlig. Så det tar nesten ein time for å få temperaturen til 18 grader. Uansett blei det ein knallgodt øl.
Så kommer utfordringen.
2 Batch:
Her skulle eg iallefall ikkje gjere samme feil igjen.
Hoppy Hoegardia Witbier
1 hinder var at det nesten ikkje var plass til malten i meskekaret. Så måtte røre kraftig.Fortsette med det under heile prosessen. Skulle ikkje gjere den "feilen" med å røre for lite som med Amber Ale. Sirkulerte med 3 litersmålekanne kontinuerlig. Men malten blei så kompakt at det randt nesten ikkje gjennom. Så måtte bruke bra kraft med rørepinnen for at vannet skulle renne gjennom. Men gikk tilslutt.... Fikk bra målinger og fekk startet gjæreprosessen. Inkbird og god temperaturkontroll. Men når eg skulle stikke om for flasking så tok eg ein prøvesmak. Helv.... så skuffa. Ein meget bitter nesten som brent blanda med tannlegesmak. Tok å flasket uansett. Men etter 14 dager på flaske. Fremdeles isje bra...... Kan seies at det var ein del som var svidd i botnen og like lang nedkjøling av mesk etter kok. Dette ølet gjekk i avløpet.
Har lest at klorofenoler får ein medisinsk smak. Kan forekomme med for kraftig skylling og røring av mesk.
3 Batch.
Oppskrift fra ein god venn av meg.
Malt 5,6 kg. Bonsak frutopia, Bonsak Hopsiner pale, Weyermann Caraamber, Weyermann carapils og bonsak honning malt.
Amarillo og citra humle. Lallemand New England gjær.
Her rørte eg ein god del mindre. Men visste ikkje da at det var eit problem at eg rørte mye. Så blei nok både kraftig og for mye. Sirkulerte fremdeles med 3 litersmål ofte. Skylling ganske som med hveteølet. Her tok eg brygga ut under kjøling. Så tok ca 45 minutt. Litt svidd i botn her også.
God smak på vørter. Men ved omstikking samme smak som hveteøl. (litt mindre) men allikavel så kraftig smak at det er udrikkelig for meg.
Blei beklaglegvis veldig langt innlegg.
Noen som vil ta seg bryet med å hjelpe ei enkel sjel fra Bømlo?
Etter mange år med kjøp av øl fra vinmonopolet og fra fleire kamerater som brygger så har eg startet mitt eget lille garasjebryggeri.
Bryggeren er ein brukt netthandelbrygger med delvis defekt display. (blir innkjøp av eit bedre etterhvert).
Til saken:
1 batch :
Bonsak American Amber
- Innhold: Maltet korn (5,5 kg), humle, gjær og bryggeveiledning
- Gir ca 22-23 liter (25 liter til gjæring)
- OG 1.053
- FG 1.012
- EBC 31
- IBU 33
- ABV 5,5 %
- Gjæring: 14 dager ved 18-20°C
Gjekk over all forventning bra. Traff bra både på OG og FG. Smaker knallgodt.
Men her hadde eg bare den tynne plastpinnen som følger med startsettet til å røre i mesken med.Nesten umulig å få rørt rundt. Så fekk så vidt sirkulert noe vann gjennom. Ikke pumpe men fyller fra kranen og tømmer over mesk. Så temperaturen blei ein del høgere enn anbefalt. Sleit med skylling da den ringen meskekaret skal kvile på vre seg og eg holdt på miste alt i gulvet. Den kjølespiralen som fulgte med er også for dårlig. Så det tar nesten ein time for å få temperaturen til 18 grader. Uansett blei det ein knallgodt øl.
Så kommer utfordringen.
2 Batch:
Her skulle eg iallefall ikkje gjere samme feil igjen.
Hoppy Hoegardia Witbier
- Innhold: Malt (6,0kg), humle, koriander, appelsin, gjær, klarurt (klaringsmiddel) og bryggeveiledning
- Gir 23-25 liter
- OG 1.061
- FG 1.015
- EBC 15
- IBU 21
- ABV 6,1%
- Gjæring: 14 dager på 18-22°C
1 hinder var at det nesten ikkje var plass til malten i meskekaret. Så måtte røre kraftig.Fortsette med det under heile prosessen. Skulle ikkje gjere den "feilen" med å røre for lite som med Amber Ale. Sirkulerte med 3 litersmålekanne kontinuerlig. Men malten blei så kompakt at det randt nesten ikkje gjennom. Så måtte bruke bra kraft med rørepinnen for at vannet skulle renne gjennom. Men gikk tilslutt.... Fikk bra målinger og fekk startet gjæreprosessen. Inkbird og god temperaturkontroll. Men når eg skulle stikke om for flasking så tok eg ein prøvesmak. Helv.... så skuffa. Ein meget bitter nesten som brent blanda med tannlegesmak. Tok å flasket uansett. Men etter 14 dager på flaske. Fremdeles isje bra...... Kan seies at det var ein del som var svidd i botnen og like lang nedkjøling av mesk etter kok. Dette ølet gjekk i avløpet.
Har lest at klorofenoler får ein medisinsk smak. Kan forekomme med for kraftig skylling og røring av mesk.
3 Batch.
Oppskrift fra ein god venn av meg.
Malt 5,6 kg. Bonsak frutopia, Bonsak Hopsiner pale, Weyermann Caraamber, Weyermann carapils og bonsak honning malt.
Amarillo og citra humle. Lallemand New England gjær.
Her rørte eg ein god del mindre. Men visste ikkje da at det var eit problem at eg rørte mye. Så blei nok både kraftig og for mye. Sirkulerte fremdeles med 3 litersmål ofte. Skylling ganske som med hveteølet. Her tok eg brygga ut under kjøling. Så tok ca 45 minutt. Litt svidd i botn her også.
God smak på vørter. Men ved omstikking samme smak som hveteøl. (litt mindre) men allikavel så kraftig smak at det er udrikkelig for meg.
Blei beklaglegvis veldig langt innlegg.
Noen som vil ta seg bryet med å hjelpe ei enkel sjel fra Bømlo?