Rune Løvaas
Norbrygg-medlem
Er fortsatt litt frustrert og rådvill etter helgens to brygg. Brygget en american brown ale og en russian imperial stout fra Brewing classic styles. Brown alen endte på 1.076 mot forventet OG på 1.066, mens stouten endte på 1.086 mot forventet OG på 1.099.
Har en 20L kjele med BIAB oppsett, med mål om 10L øl til gjæring på begge. Alle beregninger er dobbelsjekket og utført på samme måte. Mengde meske- og skyllevann var korrekt ihht beregninger. Mesket med 13L vann på begge, med henholdsvis 3,6kg og 5,2kg malt. Noe som i og for seg skal være innenfor på vann/malt forhold utifra hva jeg har lest.
Varmet vannet før mesk på brown alen til 74 grader før tilsetting av malt. Maltet ble tilsatt relativt rolig med konstant røring for å unngå stuck mash. Ble utført på samme måte med stouten, men med en temperatur på 76 grader pga mer malt. Begge meskene traff ganske bra på 68 grader etter tilsetting av malt, noe som var ihht oppskrift. Mesket begge i 60 min. Tok ikke jod-test.
Tar det lengre tid å omgjøre stivelsen til gjærbart sukker ved tykk mesk?
Kan en del av enzymene ha blitt deaktivert pga høye temperaturer?
Eller er det et lettere svar på problemet?
Noen som har forslag på hva som skyldes de store avvikene og hvorfor de spriker i forskjellige retninger?
Har en 20L kjele med BIAB oppsett, med mål om 10L øl til gjæring på begge. Alle beregninger er dobbelsjekket og utført på samme måte. Mengde meske- og skyllevann var korrekt ihht beregninger. Mesket med 13L vann på begge, med henholdsvis 3,6kg og 5,2kg malt. Noe som i og for seg skal være innenfor på vann/malt forhold utifra hva jeg har lest.
Varmet vannet før mesk på brown alen til 74 grader før tilsetting av malt. Maltet ble tilsatt relativt rolig med konstant røring for å unngå stuck mash. Ble utført på samme måte med stouten, men med en temperatur på 76 grader pga mer malt. Begge meskene traff ganske bra på 68 grader etter tilsetting av malt, noe som var ihht oppskrift. Mesket begge i 60 min. Tok ikke jod-test.
Tar det lengre tid å omgjøre stivelsen til gjærbart sukker ved tykk mesk?
Kan en del av enzymene ha blitt deaktivert pga høye temperaturer?
Eller er det et lettere svar på problemet?
Noen som har forslag på hva som skyldes de store avvikene og hvorfor de spriker i forskjellige retninger?