Dag
Norbrygg-medlem
La meg kaste en ørliten brannfakkel inn i diskusjonen. Ikke fordi jeg vil være ekkel, men fordi jeg lurer, og gjerne (også) vil ha noen kommentarer fra bryggere som har holdt på en stund og som derfor har litt erfaring.
I en artikkel av en amerikansk hjemmebrygger jeg leste på nettet (finner selvfølgelig ikke URL'en akkurat nå), hvor vedkommende forklarer forskjeller på RIMS og HERMS samt snakker generelt om hva som er fordeler og ulemper, påstår vedkommende nokså hardnakket at RIMS/HERMS utelukkende er for å hjelpe til å få et høyt utbytte samt fjerne maltrester/trub fra vørteren. Det har ingenting å gjøre med stegmesking påstås det, fordi når man øker temperaturen i RIMS/HERMS-systemet, tar det alt for lang tid før mesken har nådd samme temperatur. Det er jo temperaturen inne i selve mesken som er interressant. Man kunne like godt blande maltet med kaldt vann og sette på oppvarming. Når mesken har nådd 75 °C skulle man være ferdig. Skal man stegmeske må man, fortsatt i følge denne fyren, blande i kokende vann eller varme opp mesken på annen måte. Så vidt jeg har hørt er det få eller ingen kommersielle bryggerier som bruker RIMS/HERMS. Stemmer dette, og stegmesker de?
Hvorfor vil man så stegmeske? Jeg har aldri sett annet enn at 'med dagens velmodifiserte malt har stegmesking ingenting for seg'.(Sitat fra ymse steder) De som brygger med egenprodusert malt kan ha nytte av det, få andre. Speidelgutta gjør det, antagelig fordi det ligger der ferdig til bruk, men er det noen av Speidelbryggerne som opplever noen forskjell mellom stegmesket og ettrinnsmesket øl? Synspunkter?
Vi har kanskje en tendens til å tro mer enn vi faktisk vet?
I en artikkel av en amerikansk hjemmebrygger jeg leste på nettet (finner selvfølgelig ikke URL'en akkurat nå), hvor vedkommende forklarer forskjeller på RIMS og HERMS samt snakker generelt om hva som er fordeler og ulemper, påstår vedkommende nokså hardnakket at RIMS/HERMS utelukkende er for å hjelpe til å få et høyt utbytte samt fjerne maltrester/trub fra vørteren. Det har ingenting å gjøre med stegmesking påstås det, fordi når man øker temperaturen i RIMS/HERMS-systemet, tar det alt for lang tid før mesken har nådd samme temperatur. Det er jo temperaturen inne i selve mesken som er interressant. Man kunne like godt blande maltet med kaldt vann og sette på oppvarming. Når mesken har nådd 75 °C skulle man være ferdig. Skal man stegmeske må man, fortsatt i følge denne fyren, blande i kokende vann eller varme opp mesken på annen måte. Så vidt jeg har hørt er det få eller ingen kommersielle bryggerier som bruker RIMS/HERMS. Stemmer dette, og stegmesker de?
Hvorfor vil man så stegmeske? Jeg har aldri sett annet enn at 'med dagens velmodifiserte malt har stegmesking ingenting for seg'.(Sitat fra ymse steder) De som brygger med egenprodusert malt kan ha nytte av det, få andre. Speidelgutta gjør det, antagelig fordi det ligger der ferdig til bruk, men er det noen av Speidelbryggerne som opplever noen forskjell mellom stegmesket og ettrinnsmesket øl? Synspunkter?
Vi har kanskje en tendens til å tro mer enn vi faktisk vet?