TrondH skrev:
Dette er festival-øl til Nøgne Ø som er en belgisk wit. Jeg får bra resultat uten stegmesking.
KOS PÅ GROOS
Kos på Groos er ikke en wit, men snarere en blonde. En wit har et mye større hveteinnslag og lavere OG.
En typisk wit har en OG på 1044-54, under 20 IBU, er som regel krydret med appelsinskall og korianderfrø. Min siste wit var som følger:
Andrimne Witbier
22,5 liter
OG: 1053
FG: 1012
IBU: 15 (Noonan)
2,5 kg Global pilsnermalt
2,2 kg hveteflak (du kan bruke hvetemalt også, selv om umlatet hvete er det klassiske)
300 g havregryn (en tradisjonell ingrediens i witbier)
27 g Fuggles, pellets, 4,2 % aa, 60 min.
5 g Fuggles, pellets, 4,2 % aa, 5 min.
40 g Appelsinskall, erskrevet (kun det gule), 5 min.
20 g Indiske korianderfrø, knust, 5 min.
2 g Kamille (ikke obligatorisk!), 5 min.
1/2 ts Wyeast gjærnæring, 15 min.
White Labs WLP400-gjærstarter per mrmalty.com
Mesk i 10 min på 53 C, 45 min. på 67 C, 5 min på 78 C. Eventuelt er en ettstegsmesk på 65 C helt ok. Koking i 90 min. Gjæring på 18-23 C i 14 dager.
Det er lite å hente på å bruke rå hvete og kjøre en cereal mash. Med flak er en ettstegsmesk eller en vanlig stegmesk mer enn nok, det samme gjelder om du bruker maltet hvete.
Ang. humle, er det jo bare å kjøre på. I en klassisk wit er humlepreget svært lavt, og sitruspreget man finner kommer av appelsinskall og koriander. Personlig foretrekker jeg klassisk wit (synes for det meste at belgisk gjær kræsjer for mye med amerikanske humletyper), men det er jo bare å fyre på med humle etter ønske.