White APA.

Jeg ville i hvert fall ikke kombinere en litt høy pH med mye sulfat, siden litt høy pH i kok gir en litt røff bitterhet. Ogja, jeg ville ikke brukt bare sulfat, fordi jeg ikke liker IPA'er med ensidig vektlegging av humle og humlebtterhet. Jeg ville i hvert fall latt noe av kalsiumtilsetningen komme i form av klorid, f.eks. en tredel. Men det kommer altså litt an på hva du liker:).

Ok. Ser nå at jeg har en liten skrivefeil i første post om vannjustering. Stod opprinnelig:
Meskevannet ble justert med (per 10L)
10g CaSO4
1g CaCO3
1g NaHCaCO3

Men skal være 4g CaSO4, ikke 10g.

Men istedenfor 4g CaSO4, 1g CaCO3, 1g NaHCaCO3, så kunne jeg f.eks gått for 3g CaSO4 og 1g CaCL2 og dermed droppet både CaCO3 og naHCO3 ?
 
Ok. Ser nå at jeg har en liten skrivefeil i første post om vannjustering. Stod opprinnelig:
Meskevannet ble justert med (per 10L)
10g CaSO4
1g CaCO3
1g NaHCaCO3

Men skal være 4g CaSO4, ikke 10g.

Men istedenfor 4g CaSO4, 1g CaCO3, 1g NaHCaCO3, så kunne jeg f.eks gått for 3g CaSO4 og 1g CaCL2 og dermed droppet både CaCO3 og naHCO3 ?

I ett så lyst øl med vanlig norsk vann så trenger du ikke noen form for karbonat. du jobber bare mot deg selv ved å tilsette karbonat (CO3-forbindelsene). Du trenger syre for å få ned pH og så bruker du caso og cacl for å dytte munnfølelse i riktig retning. Ikke vær redd for å meske på litt høyere pH heller, wit-stammene dropper pH greit under gjæring så du lander gjerne på føttene uansett sånn sett, crisp, hvis du er flink med å holde oksygen vekk.

I ett så lett øl trenger du ikke 50PPM kalsium fra vannet heller, du får en helt fin fermentering med en grei pitch og f.eks 30PPM, så du trenger ikke å bøtte på med kalsiumforbindelser. Prøv f.eks 20/20 PPM av hver eller dropp caso og legg til så du får ca 20PPM cacl. Du trenger ikke mer og ølet smaker veldig «rent» mtp vannet.

WIT blir ganske tørre så caso trenger du omtrent ikke siden caso egentlig bare tørker ut et øl i halen, og det er tørt fra før mtp FG.

Men, samtidig bør du veie opp «tørrheten» mot humlene. Hvis du bruker f.eks mye Mosaic, som er en humle med mye oljer og smaken og munnfølelsen på den heller litt mot søtlig, så kan det være at du vil være litt mer forsiktig med klorid, da det oppfattes som søtlig, så du ikke ender opp med et sluttresultat som er for søtt. Det er ikke helt toppers i et sånt øl, som skal være crisp.

Så, min mening er at du må veie opp vannprofilen opp mot FG, og humle hvis det er humletunge øl, i tillegg til de andre grunnene du designer et vann.

Og, gjerne bruk speise på et sånt øl. De skal gjerne være distinkt passe tørre i halen, men ikke knusktørre, med sukker (jaja, få høre det, men jeg står på mitt) så synes jeg du får en slangs rund døllhet i halen, som jobber mot den tørre distinkte finishen. Eller karboner på fat. Forskjellen er veldig liten, men den er der, og mange bekker små blir til en stor å...

Jeg tenker da først og fremst på noe Wit-aktig. Man lager jo seff et øl til egen smak, men dette var bare noen synsinger og forhåpentligvis noe å tenke på. "The Stig" virker som et veldig artig øl å brygge og smake.
 
Sist redigert:
I ett så lyst øl med vanlig norsk vann så trenger du ikke noen form for karbonat. du jobber bare mot deg selv ved å tilsette karbonat (CO3-forbindelsene). Du trenger syre for å få ned pH og så bruker du caso og cacl for å dytte munnfølelse i riktig retning. Ikke vær redd for å meske på litt høyere pH heller, wit-stammene dropper pH greit under gjæring så du lander gjerne på føttene uansett sånn sett, crisp, hvis du er flink med å holde oksygen vekk.

I ett så lett øl trenger du ikke 50PPM kalsium fra vannet heller, du får en helt fin fermentering med en grei pitch og f.eks 30PPM, så du trenger ikke å bøtte på med kalsiumforbindelser. Prøv f.eks 20/20 PPM av hver eller dropp caso og legg til så du får ca 20PPM cacl. Du trenger ikke mer og ølet smaker veldig «rent» mtp vannet.

WIT blir ganske tørre så caso trenger du omtrent ikke siden caso egentlig bare tørker ut et øl i halen, og det er tørt fra før mtp FG.

Men, samtidig bør du veie opp «tørrheten» mot humlene. Hvis du bruker f.eks mye Mosaic, som er en humle med mye oljer og smaken og munnfølelsen på den heller litt mot søtlig, så kan det være at du vil være litt mer forsiktig med klorid, da det oppfattes som søtlig, så du ikke ender opp med et sluttresultat som er for søtt. Det er ikke helt toppers i et sånt øl, som skal være crisp.

Så, min mening er at du må veie opp vannprofilen opp mot FG, og humle hvis det er humletunge øl, i tillegg til de andre grunnene du designer et vann.

Og, gjerne bruk speise på et sånt øl. De skal gjerne være distinkt passe tørre i halen, men ikke knusktørre, med sukker (jaja, få høre det, men jeg står på mitt) så synes jeg du får en slangs rund døllhet i halen, som jobber mot den tørre distinkte finishen. Eller karboner på fat. Forskjellen er veldig liten, men den er der, og mange bekker små blir til en stor å...
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Kaiser_Alt
Jeg tenker da først og fremst på noe Wit-aktig. Man lager jo seff et øl til egen smak, men dette var bare noen synsinger og forhåpentligvis noe å tenke på. "The Stig" virker som et veldig artig øl å brygge og smake.

Må bare kverulere litt på det der med å meske på relativt høy pH. Jeg skal ikke liste opp de argumentene som finnes (sjekk her), men det viktigste er kanskje virkningen på bitterheten av litt høyere pH under kokingen. Du får en røffere bitterhet enn om du ligger nede på ideell pH. Jeg tror dette ølet vil tjene på at meske-pH'en legges relativt lavt.

Men jeg er vedlig enig i at "The Stig" er "et veldig artig øl å brygge og smake". I går parallellsmakte jeg "The Stig" mot 7 Fjells "Gateway", og det var ingen dårlig opplevelse. "Gateway" synes jeg er et veldig godt øl, men "The Stig" var faktisk ikke dårligere. De to er jo ikke helt like, men likevel såpass at jeg synes de godt kan sammenlignes. Jeg oppfordrer andre til å ta den samme testen.
 
Gateway er digg! Et lite tips direkte fra Gahr for de som skal brygge den selv: "Forholdet mellom tilsatt CaSO4 og CaCl2 er 1:2 i Gateway"
 
Ser han faktisk skriver forholdet MOTSATT av det de gjør, videre skriver han " Vi bruker 250 g CaSO4 og 125 g CaCl2 til 1700 liter meskevann. Skyllevannet blir ikke justert med noe." Altså 2:1, akkurat samme jeg gjorde i Ink & Dagger batchen min ;)
 
Ser han faktisk skriver forholdet MOTSATT av det de gjør, videre skriver han " Vi bruker 250 g CaSO4 og 125 g CaCl2 til 1700 liter meskevann. Skyllevannet blir ikke justert med noe." Altså 2:1, akkurat samme jeg gjorde i Ink & Dagger batchen min ;)

Kanskje trykkfeil ett av stedene?

Jeg holder uansett på at 2/3 klorid er tingen. Knastørt øl med mye humle og overvekt av sulfat er ikke mitt øl. Jeg heller mer mot å kutte ut sulfatet helt, faktisk. Tenker å skjære ned litt på bitterhumla neste gang, også.
 
Har sent kontrollspørsmål for å bekrefte men tipper Gateway har overvekt sulfat, så får vi se hva fasiten blir fra Gahr.
 
Det der er en gammel uttalelse, denne er kun 2 timer gammel:

"Hahaha, beklager. Her gikk det nok litt fort i svingene for meg! Forholdet mellom CaSO4 og CaCl2 er 2:1. De oppgitte mengdene er korrekte."
 
Da blir det slik:

32 liter kok
OG: 1.047
IBU: 33

3 kg pilsnermalt
3kg hvetemalt

60 min: 10 gr Citra
10 min: 30 gr Citra + 30 gr Amarillo
0 min: 30 gr Citra + 30 gr Amarillo
Tørrhumle: 30 gr Citra + 40 gr Amarillo
WLP400

Kan vel ikke bli direkte vondt.

Hvordan funker citra som bitterhumle?
 
Hvor høy temp lar dere denne gjære på? Jeg pitchet på 18C og lot den stå slik 1,5døgn og tenkte å øke 1 grad per dag til 23-24 men usikker på hvor høyt jeg tør å gå. Livredd for fusel!
 
Hvor høy temp lar dere denne gjære på? Jeg pitchet på 18C og lot den stå slik 1,5døgn og tenkte å øke 1 grad per dag til 23-24 men usikker på hvor høyt jeg tør å gå. Livredd for fusel!
Jeg går opp til max 22 grader. Tåler sikkert noe mer, men tror ikke det er noe poeng i dette ølet. Det skal være lyst og friskt, ikke en fenolbombe.
 
Måtte nesten prøve å lage dette ølet på nytt, ett år siden første gang. Gikk på en ugrei slurvesmell og tilsatte 10 min- humla 20 min før kokeslutt. IBU gikk da fra 40 til 53 o_O. Bikker nesten whiteIPA- land... Sitter med et glass "karboneringstest" og konstaterer at jeg ikke skal få problemer med å drikke det opp, men det ble et ganske annet øl, ja.
 
Måtte nesten prøve å lage dette ølet på nytt, ett år siden første gang. Gikk på en ugrei slurvesmell og tilsatte 10 min- humla 20 min før kokeslutt. IBU gikk da fra 40 til 53 o_O. Bikker nesten whiteIPA- land... Sitter med et glass "karboneringstest" og konstaterer at jeg ikke skal få problemer med å drikke det opp, men det ble et ganske annet øl, ja.
Jøss, hørtes jo faktisk litt spennende ut det der :rolleyes: vil du rett og slett anbefale videre, eller ville du gått for den opprinnelige 10min'ern ?
 
Tilbake
Topp