1,25? trodde jeg skulle regne ut fra 1,00 på 1.080?Nei, nei 1pk. gjær holder rikelig. Ihht til kalkulatoren trenger du 604 milliarder celler med 1,25 pitch rate. 2 stk startere på 2 liter med OG på 36 vil gi deg 606 milliarder til slutt, mer eller mindre spot-on altså
Du kan også sette 2 stk på 2,5 liter, (750 mrd totalt da) og ta vare på det overskytende til neste gang Da kan du sette ny starter på denne igjen, og spare en del kroner på gjær etterhvert
Edit: Tallene over gjelder med bruk av magnetrører. Har du ikke det, trenger du faktisk 2 startere på 3 liter
Dekantere: helle vekk væsken. Gjæren samler seg lettere på bunnen av kolben når den står kjølig (i min. 24 timer).
Du har høy OG, så ville valgt 1,25.
Jepp, løs opp all gjæren i litt væske, hell i en målebeger og ta vare på 1/7 i ditt tilfelle nå
Hvor lenge holder en sånn dose i et målebeger?
Er det mulig å måle hvor mange gjærceller som er igjen?
Jeg mente bare å bruke målebegeret for å ta ut det du skulle ta vare på. Eks har du 5dl slurry fra de to omgangene, tar du ut ca 70ml. Resten går i gjærdunken. Jeg tar vare på gjæren i lab flasker fra brygg selv. Du ser de i bakgrunnen på bildet. Den som er foran står til bunnfelling. De står på 2-3 ° i "øleskapet" nedeHvor lenge holder en sånn dose i et målebeger?
Er det mulig å måle hvor mange gjærceller som er igjen?
Vis vedlegget 38245
Jeg mente bare å bruke målebegeret for å ta ut det du skulle ta vare på. Eks har du 5dl slurry fra de to omgangene, tar du ut ca 70ml. Resten går i gjærdunken. Jeg tar vare på gjæren i lab flasker fra brygg selv. Du ser de i bakgrunnen på bildet. Den som er foran står til bunnfelling. De står på 2-3 ° i "øleskapet" nede
Hehe, mente egentlig ikke å oppbevare det i målebegeret.Til det første spørsmålet: Sjekk denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/gjenbruke-gjaer.40082/page-2#post-469191 (Men du kan ikke oppbevare den i et målebeger. Den må rett over i et sterilt (helst) glass med lokk.)
Satte en starter i dag klokken 13 med WLP007. Legger ut videoer som viser ved start, og etter 12 timer når jeg slår av røreren
Kan vel bruke gjærlås om du kjøper en sånn?Bra.
Det der med å beregne når du skal slå den av, er alltid tricky. Alt etter hvor frisk gjæren er og temperaturen i starteren, kan det variere ganske mye. At jeg har ventet for lenge, ser jeg jo av at gjæren detter rett ut og vørteren klarner med en gang, mens om jeg tar den for tidlig, tar det urimelig lang tid for den å gjøre seg ferdig. Det tidsvinduet der du skal gripe inn, er ikke veldig stort, er min erfaring. Hadde vi kunnet ha gjærlås på - men det kan vi jo ikke - ville jeg sagt at man skal slå av i det ploppingen begynner å sakne. Nå blir det vel å se på utviklingen av skummet?
Så om du kan vise bilder av hvordan det ser ut på det ideelle tidspunktet, er det en fin hjelp.
Bruker du defoamer, forresten?
Kan vel bruke gjærlås om du kjøper en sånn?
https://m.bryggselv.no/propp/400274/gummipropp-d49-41-plus-9-mm-hull
Nei, det er ikke et praktisk problem. Poenget er at du må sikre kontinuerlig tilførsel av oksygen, så du må bare dekke til åpningen på kolben med alufolie, slik at luftbårne uhumskheter ikke kan komme nedi, men ikke tette til slik at det ikke kan skje gassutveksling.
Jeg bruker en sånn til tønna mi. Det er sikkert masse man kan bruke en sånn til. Hvorfor de selger pH stabilizer, derimot?Ah, det var bra du sa før jeg kjøpte det.
Hvorfor selger de det hvis man ikke kan bruke det?
Jeg bruker en sånn til tønna mi. Det er sikkert masse man kan bruke en sånn til. Hvorfor de selger pH stabilizer, derimot?
Ah, det er samme svar uansett. De selger det fordi de tjener penger på det. Og sådan er kapitalismen.
Og hvis folk gjør som oss og holder en pakke gjær gående i årevis, hvor lenge vil det være ny gjær å få kjøpt?Vi skal være glade så lenge vi får kjøpt fersk gjær. Det er nemlig ikke særlig økonomisk interessant, og de som styrer økonomien- og bryr seg fint lite om ølbrygging - vil helst bare selge tørrgjær.
Og hvis folk gjør som oss og holder en pakke gjær gående i årevis, hvor lenge vil det være ny gjær å få kjøpt?