Kold Brygg
Moderator
Har surret mye med temperaturer på BB30A. Men innmesk beregnet av Brewfather treffer hver gang, måler med eget termometer. Har lagt inn en tykkelse på 2,5 på 63° trinnet, mulig det spiller inn BB har også lite dødrom. Bruker samme meskeskjema som kölschen. Her fikk jeg en utgjæring på 81% (1.047 til 1.009) med Lallemand Köln (2 gen. slurry) forteller det noe om hva jeg kan forvente fra Diamond (3 poser tørrgjær på 25L)?Jeg føler (har ikke tester å slå i bordet med) at 72 graders trinnet gir litt høyere OG og litt høyere FG. Derfor ville jeg vurdert å droppe det for denne typen øl. Det utgjør neppe den store forskjellen, men vil kunne endre FG fra 1.009 til 1.011 omtrent. 69 graders innmesk er også høyt, men det ligger kanskje som en profil til bryggeutstyret? Temperaturen på meskevannet vil selvsagt synke noe når det tilsettes kald malt, men om det står på varme blir det raskt varmt igjen. Jeg bruker en kompaktbrygger – og der er det bare å tilsette på 63 grader. Grunnen til at jeg nevner det er at alfa-amylasen går overraskende fort – og om vannet er for varmt til å begynne med, vil det kunne resultere i en (litt) mindre gjærbar vørter. Dette er småting, men detaljer som kan utgjøre forskjellen et meget godt øl og et fantastisk øl.
Ser jeg hadde 70° på andre trinnet endrer til det samme her.
