"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg vurderer å brygge en piwo grodziskie, er det noen her som har erfaring med å brygge dette?

Jeg fant oppskriften under på nett fra noen som virket å ha lagt ned et betydelig arbeid i å finne ut av historien og oppskriften til grodziskie. Lokalt har jeg ikke tilgang til Weyermann oak-smoked malt, men jeg har tilgang til Viking. På sidene for malten står det at Viking bidrar med en intens røyksmak, kan det da stemme at andelen røykt malt i oppskriften er såpass høy? Eller kan det være at malten fra Weyermann har mindre intens smak?


Grodziskie Recipe

(5 gallons/19 L, all-grain)
OG = 1.030 FG = 1.007
IBU = 30 SRM = 3-4 ABV = 2.9%

Ingredients
5 lbs. (2.3 kg) Weyermann oak-smoked wheat malt
1 lb. (0.45 kg) red wheat malt
1 lb. (0.45 kg) rice hulls
3.75 AAU Lubelski hops (60 min.) (0.75 oz./21 g at 5% alpha acids)
6.25 AAU Lubelski hops (10 min.) (1.25 oz./35 g at 5% alpha acids)
Isinglass
Wyeast 1007 (German Ale) or White Labs WLP003 (German Ale II) or Safale K-97 yeast
1 cup (200 g) corn sugar (if priming)
 
Takk for linker til info fra Weyermann. Sjekket nå Vikings sider, og beskrivelsen der skiller seg fra beskrivelsen fra den lokale bryggebutikken. De har også en egen oppskrift for Grodziskie hvor det benyttes 100% røykt hvetemalt. Kommer derfor til å prøve Vikings versjon i oppskriften. Så får jeg spørre de på butikken når jeg henter bestillingen hvorfor beskrivelsen skiller seg fra Vikings egen beskrivelse.
 
tenkte å spør litt om litt tips på disse to oppskriftene. ene har jeg ikke funnet på noe godt navn, begge blir laget ned Jærmalt.

Lovlig blondine​

Malt
Pilsner 79,9 %
Vienna 10,9 %
Wheat 5 %
Munich %

Humle
Cascade 25 gr 60 min
Cascade 7,5 gr 10 min
Cascade 7,5 gr 0 min

Gjær
mangrove jack`s M44 US West Coast

mesking 60 min 68 grader
ut mesk 10 min 75 grader

Pale ale​

Malt
Pale 81,1 %
Munich 8,9 %
Wheat 5%
Vienna 5%

Humle
Centennial 6 gr 60 min
Simcoe 12,5 gr 15 min
Simcoe 12,5 gr 5 min

Gjær
mangrove jack`s M44 US West Coast

inn mesk 65°C for 60 minutes
ut mesk 75°C for 10 minutes

som sakt er disse to de første egen bygget ut fra søk ig youtube.
 
Har aldri blitt fortrolig med Mangrove Jack’s
Hadde gått for noe enklere som us-05 eller Verdant.
Dersom det er en Belgisk Blond, er det en gjærdrevet øl hvor du bør bruke Belgisk gjær
 
Dersom det er en Belgisk Blond, er det en gjærdrevet øl hvor du bør bruke Belgisk gjær
Begge oppskriftene ser ut som veldig kurante amerikansk blonde :p

Antakelig lettdrikkelig begge to.

Har ingen erfaring med Mangrove Jack selv. Mitt inntrykk er at man er mer negativt innstilt til denne gjæren her på forumet enn andre steder.

Personlig hadde jeg som @msevland valgt noe annet. F.eks. US05, Nottingham, Bry97 eller AY4.

Dersom du vil brygge en klassisk amerikansk pale ale se på oppskriften til @Holmentoppen

 
Mitt inntrykk er at man er mer negativt innstilt til denne gjæren her på forumet enn andre steder.
De gangene jeg har brygget med MJ, har gjæren fulgt med i bryggesett. Har tidvis brygget slike sett på HytteBryggeriet siden jeg der ikke har malt/humle/gjær lager.
Gjær lagret i selve settet har trolig dårligere vilkår enn MJ lagret sammen med annen gjær i kjøleskap.
Jeg sier ikke at MJ er dårlig - kun at min anektdotiske erfaring er variabel.
 
de siste bryggen jeg har gjæret så har det blitt med Mangrove Jack. men da har jeg gått får M54 som er en California lager gjær. den har jeg hatt til Pils, røykøl. også en boks malt extrakt som var lys, men hadde blitt mørk pga jeg hadde glemt den ut. men for nå skal forsøke meg mer på Mangrove Jack. serien. har en pils som jeg skal forsøke diverse gjær typer. så for jeg se om jeg tester med andre merker etter vært.
 
de siste bryggen jeg har gjæret så har det blitt med Mangrove Jack. men da har jeg gått får M54 som er en California lager gjær. den har jeg hatt til Pils, røykøl. også en boks malt extrakt som var lys, men hadde blitt mørk pga jeg hadde glemt den ut. men for nå skal forsøke meg mer på Mangrove Jack. serien. har en pils som jeg skal forsøke diverse gjær typer. så for jeg se om jeg tester med andre merker etter vært.
Kan du gjære pilsen kaldt?

Jeg spør sida du har brukt M54, og den eneste grunnen jeg kan se til å bruke den til noe annet enn akkurat California Common, er at den er tilpassa ale-temperatur.

Om du ikke kan gjære kaldt , vil jeg ikke anbefale å eksperimentere med ulike typer til pils. Bruk w-34/70, som er kjent for å fikse det. (Det finnes visst andre som tåler det, også, men den er standarden.)
 
Kan du gjære pilsen kaldt?

Jeg spør sida du har brukt M54, og den eneste grunnen jeg kan se til å bruke den til noe annet enn akkurat California Common, er at den er tilpassa ale-temperatur.

Om du ikke kan gjære kaldt , vil jeg ikke anbefale å eksperimentere med ulike typer til pils. Bruk w-34/70, som er kjent for å fikse det. (Det finnes visst andre som tåler det, også, men den er standarden.)
M54 er neppe unik for MJ. Slik jeg har forstått det lager de ikke noe gjær selv. Om de kjøper fra Fermentis/ Lallemand eller en annen leverandør er ukjent.

Men dette er den eneste varme tørrgjæren. Opphav er selvfølgelig ukjent, men det spekuleres i om det er Lallemand Køln eller en annen kölschgjær.

Bedre oversikt over varmgjæring av pils finner du neppe enn andre steder enn denne tråden. I følge Kurt fungerte de fleste meget godt.

 
Kan du gjære pilsen kaldt?

Jeg spør sida du har brukt M54, og den eneste grunnen jeg kan se til å bruke den til noe annet enn akkurat California Common, er at den er tilpassa ale-temperatur.

Om du ikke kan gjære kaldt , vil jeg ikke anbefale å eksperimentere med ulike typer til pils. Bruk w-34/70, som er kjent for å fikse det. (Det finnes visst andre som tåler det, også, men den er standarden.)
har ikke mulighet til å gjære kald. eneste er at jeg gjære med trykk. har ikke fått noe dårlig pils type. den på bilde er gjæret under trykk, eneste jeg ikke fikk bedre til var co2 tilsettingen. for nå har jeg 25 kg til bruk på den ene pils varianten, har to andre som jeg skal prøve meg på, men vuderer et gjæringsskap med tiden.
 

Vedlegg

  • noen dager med co2.jpg
    noen dager med co2.jpg
    260,4 KB · Sett: 4
Hva mener du med 25 kg til bruk?
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
 
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.

Du mener 25 kg malt?
 
M54 er neppe unik for MJ. Slik jeg har forstått det lager de ikke noe gjær selv. Om de kjøper fra Fermentis/ Lallemand eller en annen leverandør er ukjent.

Men dette er den eneste varme tørrgjæren. Opphav er selvfølgelig ukjent, men det spekuleres i om det er Lallemand Køln eller en annen kölschgjær.

Bedre oversikt over varmgjæring av pils finner du neppe enn andre steder enn denne tråden. I følge Kurt fungerte de fleste meget godt.

Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?

Det er vel - bortsett fra Novalager - bare w-34/70-versjoner i testen til Kurt. Og hvilken du velger, kan antakelig være hipp som happ. Jeg mener ikke å si at sånne tester ikke har noe for seg, og jeg er glad for testene til Kurt. Men jeg klarer ikke å fri meg fra ei inngrodd forestilling om at Fermentis-versjonen er den tryggeste. Det er utrolig mange profesjonelle bryggere som bruker den.
 
Kjøpt 25 kg som jeg skal lage en del forkjellige type øl med. og det med å finne en gjær jeg synest er grei til mine brygg. en del brygg har jeg gått litt prøv og feil brygg. sånn som da jeg testet med å trekke to te smaker i ølet. eller med en oppskrift med 7 humle typer. eller som de jeg skal til med nå. har vel ca 6-7 brygg å prøve meg på.
Jeg skal ikke ta fra deg gleden ved å prøve deg fram. Men hvor sikker kan du være på at testene dine sier noe sikkert? Har du sånn stålkontroll over alle faktorene som påvirker resultatet at du kan si at variasjonene skyldes gjæren? Og hvis du uansett tenker å endre prosessen din, kan du ikke bruke resultatene du kommer fram til, for med en annen prosess er ikke tidligere resultater gyldige lenger.

Det er ikke all verdens forskjell på de ulike lagergjærtypene. Og alt jeg har lest, tyder på at w-34/70 er den som gir deg best sjanser til å få til et greit øl, fordi den er ganske tolerant. Mye mulig at andre typer kan ha fordeler, men da er de antakelig også mer krevende å jobbe med.

Det optimale er å velge en gjær som passer til din prosess - og så brygge en mengde brygg med den for å få mest mulig ut av den. Det er ikke sånn at en gjær er best. Godt øl får du når gjæren du bruker og prosessen din er tilpassa hverandre. Det finnes ingen fasit når det gjelder gjærvalg - sjøl om det er lett å bli leda til å tru det.
 
Gikk ut fra det var gjæren fra Anchor, siden det nevnes spesifikt at den egner seg for Calfornia Common. Det finnes vel ingen annen CC-gjær?
Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.

Det er vel - bortsett fra Novalager - bare w-34/70-versjoner i testen til Kurt.
Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.
Og hvilken du velger, kan antakelig være hipp som happ. Jeg mener ikke å si at sånne tester ikke har noe for seg, og jeg er glad for testene til Kurt. Men jeg klarer ikke å fri meg fra ei inngrodd forestilling om at Fermentis-versjonen er den tryggeste. Det er utrolig mange profesjonelle bryggere som bruker den.
Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.

Godt du skriver inngrodd :p . Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
 
Finnes ikke annen tørrgjær som skal være en CC-gjær, at MJ kaller den CC-gjær er utelukkende markedsføring. Den selges nesten garantert under andre navn hos andre leverandører.


Diamond er vel ikke en 34/70. Men er søstervariant om jeg ikke husker helt galt.

Stoler mer på Kurt enn det meste annet jeg leser forskjellige steder med varierende grad av brukerkunnskap.

Godt du skriver inngrodd :p . Fermentis sin er solid og trygg, men også kraftig overpriset spør du meg. Så lenge jeg får Diamond og Fermolager til halve prisen blir det aldri Fermentis. Begge disse brukes også av mange profesjonelle.
Jeg stoler nok prinsipielt lite på hva hjemmebryggere rapporterer, inkludert meg sjøl. Men jeg er helt enig i at Kurt er blant dem det er mest grunn til å stole på - innafor de begrensningene prinsippet om ikke å stole på hjemmebryggere setter:). (Det betyr ikke at jeg ikke synes det er interessant å høre om de erfaringene folk gjør, men det er en ganske ekstrem avstand mellom forskning og det vi steller med.)

Prisen på w-34/70 fra Fermentis er ganske stygg, ja, så jeg vil nok ikke bruke den sjøl på annen måte enn å skaffe én pose, og så dyrke opp det jeg trenger. Men det er jo det jeg uansett gjør, og jeg vil nok velge den om jeg skal gå vekk fra de få typene Imperial-gjær som jeg nå kjenner meg ganske trygg på. Og da spiller prisen veldig liten rolle. (Jeg trur jeg har brygga over tjue brygg på den siste posen L25:).)

Det er sikkert flere versjoner i bruk blant profesjonelle. Det veit jeg faktisk absolutt ingenting om. Jeg har bare hørt ganske mange podcast-intervjuer med bryggere som bruker w-34/70, og i den ganske nye danske boka "Den nøgne øl" er det mange intervjuer med folk fra eliten av håndverksbryggere, og flere av dem bruker 34/70. Ellers er det mange meninger om gjær, men mengden av profesjonelle som sverger til 34/70 gjør at jeg - reint hypotetisk - ville valgt den. Men jeg skal ikke mene noe som helst om nærbeslekta alternativer, eller om at folk velger dem framfor 34/70:). Så det var vel litt forhasta å gi råd om å bruke 34/70, ja.

Det er ikke så mye jeg er sikker på, men når det gjelder omgang med gjær, drister jeg meg til å si at det er lurt å velge seg én gjær som man gjør seg ordentlig kjent med. Og da kan det jo være interessant å høre hvordan andre har gått fram når de har brukt "din" gjær. Det kan bli mye prøving og feiling, men om et brygg ikke blir godt, er det ikke sikkert det er gjærens skyld. Det er litt som med folk: Du må ta hensyn til individuelle særtrekk. Alle vil ikke reagere på samme måten på samme behandling i en gitt situasjon.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp