Tråden for dumme spørsmål.

Jeg snakket med en kar som hardnakket påsto at det var folk som har dødd av dårlig hjemmebrygg, og da ikke av mengden.

Er det mulig å bomme så kraftig og gjøre såpass mye galt at ølet kan bli livsfarlig, eller er dette fake news?
 
Jeg snakket med en kar som hardnakket påsto at det var folk som har dødd av dårlig hjemmebrygg, og da ikke av mengden.

Er det mulig å bomme så kraftig og gjøre såpass mye galt at ølet kan bli livsfarlig, eller er dette fake news?
Jeg klarer ikke helt å skjønne hva som skal bli så giftig uten at det smaker helt krise hvis du ikke går inn for det. Om du blander rottegift i maltet vil det jo sikkert bli kjipt, men det er vel ikke så vanlig å rote sammen de to.
 
Det var vel noko sånn som 60 stk som dauda etter eit bryllaup i Afrika der dei hadde brygga med råte korn, eller noko sann..
Men følger du nokonlunde normale rutiner er det vel relativt trygt å brygge øl :)
 
Jeg klarer ikke helt å skjønne hva som skal bli så giftig uten at det smaker helt krise hvis du ikke går inn for det. Om du blander rottegift i maltet vil det jo sikkert bli kjipt, men det er vel ikke så vanlig å rote sammen de to.

Det er nok mjøldrøye: Meldrøye – Wikipedia

Ruset på soppinfisert øl / Nyheter / Hjem - Veterinærinstituttet

Dette er en gift som kan finnes i maltet. Det er altså ikke noe vi gjør, eller noe som skjer i ølet, som er årsaken til mjøldrøyeforgifta øl.
 
Hadde en slant wlp550 stående på røreren med litt vørterøl for oppepping. Denne skulle et husstandsmedlem ta av røreren og sette I kjøleskapet på et gitt tidspunkt da jeg ikke var hjemme. Denne ble satt i en bod på 14-15 C isteden et lite døgn før jeg oppdaget det. Krise? Den skal gå en runde til med vørter før den er bryggeklar.
 
Hadde en slant wlp550 stående på røreren med litt vørterøl for oppepping. Denne skulle et husstandsmedlem ta av røreren og sette I kjøleskapet på et gitt tidspunkt da jeg ikke var hjemme. Denne ble satt i en bod på 14-15 C isteden et lite døgn før jeg oppdaget det. Krise? Den skal gå en runde til med vørter før den er bryggeklar.
Krise? Kan jeg ikke tenke meg :)
 
Har brygget et øl som har vært lagret på whiskeyfat i 3,5 måneder. Jeg lurer på om det må tilsettes ekstra gjær før tapping? Jeg karbonerer med sukkerlake og tenkte å legge meg på 3gr per liter, om det ikke er sterke meninger for noe annet. Vil FG målingen vise hvor mye alkohol tønna har gitt?
 
Har brygget et øl som har vært lagret på whiskeyfat i 3,5 måneder. Jeg lurer på om det må tilsettes ekstra gjær før tapping? Jeg karbonerer med sukkerlake og tenkte å legge meg på 3gr per liter, om det ikke er sterke meninger for noe annet. Vil FG målingen vise hvor mye alkohol tønna har gitt?
Tønna gir vel ikke noe alkohol, tvert imot, men jeg ville brukt noe gjær eller karbonert på fat. Det kan være hardt å få liv i den gjæra du har brukt.
 
Det er nok mjøldrøye: Meldrøye – Wikipedia

Ruset på soppinfisert øl / Nyheter / Hjem - Veterinærinstituttet

Dette er en gift som kan finnes i maltet. Det er altså ikke noe vi gjør, eller noe som skjer i ølet, som er årsaken til mjøldrøyeforgifta øl.

Med tanke på at jeg aldri har hørt om dette i mitt 43-årige liv, regner jeg med at jeg enten er usedvanlig lite opplyst, eller at dette ikke er et reelt problem i vesten?

Hørtes litt moro ut i små mengder da :D
 
Det er fordi vi har sprøytemidler. :)

Soppen kan overleve sprøyting, så det er faktisk ikke så effektivt. Har man fått en infeksjon, må den pløyes ned, og så dyrker man vekster som ikke angripes av soppen. (Ergotism - Wikipedia)

Ellers er ikke soppen vanskelig å identifisere, så kvalitetskontroll bør ganske lett kunne stoppe eventuelt forurensa korn før det blir videreforedla og kan nå forbrukerne.
 
Spørsmål det kanskje ikke finnes fasit på, men noen har sikkert forsøkt dette. Har en gjærstarter med wlp550 stående som jeg mistenker vi vokse ut av kolben. Risikerer jeg infeksjon dersom jeg tilsetter ett-par dråper skumdemp i starteren? Den vil jo ikke bli kokt
 
Spørsmål det kanskje ikke finnes fasit på, men noen har sikkert forsøkt dette. Har en gjærstarter med wlp550 stående som jeg mistenker vi vokse ut av kolben. Risikerer jeg infeksjon dersom jeg tilsetter ett-par dråper skumdemp i starteren? Den vil jo ikke bli kokt
Kan du ikke bare koke opp 1dl med vann sammen med defoamer, kjøle og helle i? Da har du ihvertfall redusert infeksjonsfaren betraktelig …
 
Tilbake
Topp