Satte 2 startere i går, WLP800 og WLP830. 830 ser normal ut, men hva skjer med 800? Det var ingen gjær i bunnen av kolben og ingen tegn til liv Kan en pakke være DOA?
Vis vedlegget 46810
03.11.2020 Ja jeg er redd den er helt død, det lå bittelitt gjær i bunnen når jeg sjekket, prøvde riste for å se om det kom noe CO2, det gjorde det altså ikke. Nå har den lille gjæra som kom i pakka lagt seg igjen og den sitter ikke til bunnen og er nesten lilla i fargen så her har noe gått galt, men disse 2 starterene ble laget, kjølt og pitchet samtidig så kan ikke se at det er min prosess som har feilet..Fargen tyder på det, i alle fall. Hva var utløpsdatoen på den? Jeg har opplevd at gjær fra Whitelabs har vært død, og jeg stoler fint lite på hva de sier om holdbarhet og tall levende celler.
03.11.2020 Ja jeg er redd den er helt død, det lå bittelitt gjær i bunnen når jeg sjekket, prøvde riste for å se om det kom noe CO2, det gjorde det altså ikke. Nå har den lille gjæra som kom i pakka lagt seg igjen og den sitter ikke til bunnen og er nesten lilla i fargen så her har noe gått galt, men disse 2 starterene ble laget, kjølt og pitche samtidig så kan ikke se at det er min prosess som har feilet..
Ja her velger jeg å tro at noe har gått galt før jeg satte mindre fingre i pakken. Nå er den uansett tømt i do og jeg ser meg nødt til å kjøpe noe tørrgjær da jeg skal brygge i morraDu har neppe gjort noe galt.
Den er altså vel 4 måneder gammel - og burde jo være helt i orden. Men jeg er ikke veldig overraska.
Jeg har opplevd at jeg har fått liv i wlp-gjær etter å ha latt den stå og snurre i mer enn to døgn, men så er spørsmålet hvor skadet den kan være.
Det var ikke snakk om å få ei ny pakke med 800 så kjøpte S-189. Han skulle høre med representanten fra White Labs og gi meg en tilbakemelding. Men samma det nå får jeg brygget i morra og 2 nye stammer i sortemanget mitt så tar det ganske så med roDet skulle være rikelig.
Jeg tror @Holmentoppen av praktiske grunner (kjøling) har pitcha på noen grader varmere, og så senket temperaturen i gjæringsskapet. Det har visst gått helt fint. Og jeg ser for meg at det vil gi en raskere start på gjæringa - og kanskje livligere gjæring?
En annen ide - plukka opp fra en gjærprodusent i en Master Brewers-podcast - er å tilsette en ny dose oksygen* etter at første runde med formering er gjennomført (10 timer, eventuelt mer - følg med på aktivitet i gjærlåsen). Det er jo det samme som vi gjør med sterkøl, men det gir god mening når vi brygger lagerøl, også - gjærbehovet ved lave temperaturer er jo nær sagt umettelig.
(Jeg er opptatt av dette fordi jeg sliter med svovel i lagerølene mine. Livligere gjæraktivitet øker sjansen for å få skrubba ut H2Sen, mener jeg.)
* Du trenger jo ikke tilsette oksygen når du pitcher når du bruker tørrgjær fra Fermentis.
Om sommeren er det vanskelig å kjøle til 10 grader. Vannet her holder 13-14 grader på det varmeste. Når jeg setter en 14 graders vørter i kjøleskapet (med Inkbird) er den på 10 grader i løpet av noen få timer. Har aldri opplevd noe negativt med denne tilnærmingen. 15-16 grader vil sikkert også fungere godt.Det skulle være rikelig.
Jeg tror @Holmentoppen av praktiske grunner (kjøling) har pitcha på noen grader varmere, og så senket temperaturen i gjæringsskapet. Det har visst gått helt fint. Og jeg ser for meg at det vil gi en raskere start på gjæringa - og kanskje livligere gjæring?
En annen ide - plukka opp fra en gjærprodusent i en Master Brewers-podcast - er å tilsette en ny dose oksygen* etter at første runde med formering er gjennomført (10 timer, eventuelt mer - følg med på aktivitet i gjærlåsen). Det er jo det samme som vi gjør med sterkøl, men det gir god mening når vi brygger lagerøl, også - gjærbehovet ved lave temperaturer er jo nær sagt umettelig.
(Jeg er opptatt av dette fordi jeg sliter med svovel i lagerølene mine. Livligere gjæraktivitet øker sjansen for å få skrubba ut H2Sen, mener jeg.)
* Du trenger jo ikke tilsette oksygen når du pitcher når du bruker tørrgjær fra Fermentis.
Om sommeren er det vanskelig å kjøle til 10 grader. Vannet her holder 13-14 grader på det varmeste. Når jeg setter en 14 graders vørter i kjøleskapet (med Inkbird) er den på 10 grader i løpet av noen få timer. Har aldri opplevd noe negativt med denne tilnærmingen. 15-16 grader vil sikkert også fungere godt.
Det kan være litt svovellukt i kjøleskapet (helt normalt med lagergjær), men har aldri opplevd det i ølet.
Ja, har aldri opplevd at det har luktet svovel ved tapping.Blir svovellukta borte i løpet av gjæringa, sånn at du ikke kjenner noe når du tapper? Hos meg henger den godt i uansett hvor lenge jeg lar ølet stå før jeg tapper, og sjøl om den gir seg noe under lagringa, blir den aldri helt borte.
Litt H2S er vel typeriktig i en tysk pils, men jeg liker det ikke noe bedre av den grunn.
Ja, har aldri opplevd at det har luktet svovel ved tapping.
Jeg måler stort sett aldri underveis i forløpet. Lagere får stå i fred i 3 uker. Øker bare temperaturen gradvis de siste 7-10 dagene. Tipper FG er nådd et sted mellom 12 og 15 dager.Så vidt jeg skjønner er jeg den eneste som opplever dette problemet. Jeg har prøvd alle anbefalte råd, men det hjelper ikke. Nå er jeg spent på den siste, som ikke er helt ferdig ennå. Den har hatt en livligere gjæring enn tidligere lagerbrygg, men sjøl om den nå må være omtrent nede på FG, så lukter det fremdeles av det som kommer ut av gjærlåsen.
Jeg går ut fra at du ikke gjør noe spesielt mystisk, heller. Men hvor lenge lar du den stå etter at FG er nådd?
Kan tipse om at Wassermaxx sodastream flasker koster bare 45,- denne uken for medlemmer i Europris kundeklubb (145 inkl. pant).59 kroner for 450 gram på europris når du har innbytte flaske, egentlig veldig ok pris
Jeg hadde noen baderomsplater til overs og kappet til selv, de tåler fukt og er stiveHar endelig skaffet meg gjæringsskap. Hva bruker dere kloke hoder som hyller? Stoler ikke på ristene som følger med.
Må være 52 cm brede, maks 37 cm dype og maks 2,5 cm høye. Hadde planlagt gryteunderlag fra IKEA som jeg kappet til, men de som selges er kun 50 cm brede
Hadde hobbyplater liggende. Fungerer fintHar endelig skaffet meg gjæringsskap. Hva bruker dere kloke hoder som hyller? Stoler ikke på ristene som følger med.
Må være 52 cm brede, maks 37 cm dype og maks 2,5 cm høye. Hadde planlagt gryteunderlag fra IKEA som jeg kappet til, men de som selges er kun 50 cm brede
Tjuke planker. Skjær til etter eget ønske. Gi litt mellomrom for luftsirkulasjon.Har endelig skaffet meg gjæringsskap. Hva bruker dere kloke hoder som hyller? Stoler ikke på ristene som følger med.
Må være 52 cm brede, maks 37 cm dype og maks 2,5 cm høye. Hadde planlagt gryteunderlag fra IKEA som jeg kappet til, men de som selges er kun 50 cm brede
SkitskomNytt brygg og nytt dumt spørsmål; hva er det svarte på krausen?
Vis vedlegget 46888
7-fjell sin Vinter gjæres med selveste Yeast, James Yeast (Wlp 007) fra starter.
Skitskom