Tråden for dumme spørsmål.

I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.

Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?

Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
 
I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.

Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?

Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
Hvis du bruker en vanlig gjærlås vil jo lufta bare boble forbi, men jeg ville nok ikke kjørt cold crash uten å ha samla opp co2.
 
I forbindelse med nytt gjæringsskap dukker det opp et lass med dumme spørsmål.

Jeg gjærer i vanlige bøtter med gjærlås (ikke blow-off). Hva pleier dere andre å gjøre under cold crash, for å unngå suck back av StarSan?

Er ikke nevneverdig bekymret for den lille delen oksygen som suges inn, men kan man få tak i en fast propp som passer i standardhullene i gjæringskar?
Jeg gjærer nå i en Fermzilla, og trykksetter denne før CC. Før, når jeg også gjæret i bøtter, byttet jeg ut gjærlåsen med en slange koblet til et CO2 apparat med svært lavt trykk slik at kun CO2 ble sugd inn.
 
Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.
 
Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.
Jeg antar at siden du ikke har tilgang til CO2, så skal dette karboneres på flasker? Jeg ser da ikke helt poenget med CC egentlig … Ja, du vil få klarere vørt og dermed mindre partikler over i flaskene, men under karboneringen får du jo mye gjær i suspensjon igjen. Setter du flaskene kaldt etter at de er karbonert , vil du få samme effekten der.
 
Ja, jeg flasker alt øl pr. i dag. Var under inntrykket at CC bidro til klarere øl?

Dersom dette ikke er tilfellet, så kan det forsåvidt skippes...
 
Ja, jeg flasker alt øl pr. i dag. Var under inntrykket at CC bidro til klarere øl?

Dersom dette ikke er tilfellet, så kan det forsåvidt skippes...
CC gir jo et klarere øl, men når du setter i gang en ny gjæringsprosess under karboneringen, er du jo nesten tilbake til start igjen …
 
Dette er jo før gjæring da, og har vel kun indirekte relasjon til selve CC prosessen …

Edit: Ser nå at de også gjorde CC her …
Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...

I tillegg må jeg jo si at jeg svært sjelden tilsetter noe under gjæring, hverken humle eller annet.
 
Ah... du har helt rett. Men uansett har jeg opplevd at jeg får like klart øl om jeg bruker cold crash eller ikke, så lenge ølet får lagring lenge nok. Du kan si jeg gjør min cold crash på flaske...

I tillegg må jeg jo si at jeg svært sjelden tilsetter noe under gjæring, hverken humle eller annet.
Det var vel det jeg forsøkte å antyde tidligere i tråden, at når du skal karbonere på flaske er det like greit å «gjøre CC der».
 
Takk for svar. Så dersom man ikke har tilgang på CO2, så hadde dere anbefalt å ikke cold crashe? Brygger en lager (Festbier, BJCP gruppe 4B) dersom det er relevant.

Bruker du Brewer's Clarex? Det bruker litt tid på å virke, men jeg får veldig klart øl med det. (Og dessuten blir ølet drikkelig for glutenallergikere.) Jeg flasker alt ølet mitt, og cc'er aldri.

Det tiltaket jeg har opplevd at jeg ikke bør glemme, er å tilsette et karragenanprodukt (Irish Moss, Protafloc, Supermoss etc.) mot slutten av kokinga. Siste jeg gjorde det, blei ølet ikke klart.
 
Bruker du Brewer's Clarex? Det bruker litt tid på å virke, men jeg får veldig klart øl med det. (Og dessuten blir ølet drikkelig for glutenallergikere.) Jeg flasker alt ølet mitt, og cc'er aldri.

Det tiltaket jeg har opplevd at jeg ikke bør glemme, er å tilsette et karragenanprodukt (Irish Moss, Protafloc, Supermoss etc.) mot slutten av kokinga. Siste jeg gjorde det, blei ølet ikke klart.
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikke :) )

Koblet ikke at CC er mest relevant for de som skal fate. Mulig jeg bare dropper det for å spare en dag eller to før flasking.

Jeg har dog brukt CC én gang, og ølet ble forsåvidt klart, men ble mer overrasket over hvor mye enklere det var å stikke over til nytt kar for flasking. Gjærkaka ble KOMPAKT!
 
Bruker Protafloc i hvert brygg (med unntak av Weissbier, som uansett skal være hazy. NEIPA brygger jeg ikke :) )

Koblet ikke at CC er mest relevant for de som skal fate. Mulig jeg bare dropper det for å spare en dag eller to før flasking.

Jeg har dog brukt CC én gang, og ølet ble forsåvidt klart, men ble mer overrasket over hvor mye enklere det var å stikke over til nytt kar for flasking. Gjærkaka ble KOMPAKT!

Utafor det du spør om, men det du feller ut ved hjelp av Protafloc'en, er sånt du ikke vil ha med i noe øl, uansett. I en hefeweizen er det, som navnet sier, gjæren som gir uklarheta. Og den må ristes opp i suspensjon når du heller opp. Ølet er klart om du ikke gjør det.
 
Utafor det du spør om, men det du feller ut ved hjelp av Protafloc'en, er sånt du ikke vil ha med i noe øl, uansett. I en hefeweizen er det, som navnet sier, gjæren som gir uklarheta. Og den må ristes opp i suspensjon når du heller opp. Ølet er klart om du ikke gjør det.
Takk for god oppklaring ang. Protafloc, det var jeg ikke klar over :)

Rister alltid gjæren i weiss opp i suspensjon uansett, men skal definitivt begynne å bruke Protafloc her også. Trodde det kun ble brukt som klarningsmiddel («for å få klart øl»).
 
Tilbake
Topp