Tråden for dumme spørsmål.

Har forsøkt å finne et enkelt svar på dette, men kan hende det ikke finnes. Men spør her likevel:

Hvordan finner man ut hvilken stil (BJCP eller Norbrygg) en øl passer i, når man har satt sammen en oppskrift uten en bestemt stil i tankene?

Tenker spesielt på en 25L batch SMASH jeg er svært fornøyd med, med 6 kg Maris Otter og 200 g Mosaic. OG 1051, FG 1010, ABV 5,8%.

Mesket på 66 grader. 100 g Mosaic i kok (størstedelen mot slutten), og 100 g tilsatt under gjæring (etter 3 dager og 10 dager, takk til @Finn Berger for tipset!). Gjæret med US-05.

Da SMASH ikke er en egen stil, hva hadde dere kalt denne? IPA? Pale Ale?

Tror vel den går greit som en APA; det er ikke noe krav om krystallmalt i en sånn.

Du går bare inn på sidene til Norbrygg eller BJCP og sjekker om alle strategiske mål ligger innafor, og om aroma og smak svarer til beskrivelsene. Det vil jo avhenge ganske mye ikke bare av oppskrifta, men også av prosessen (mesketemp, gjæringstemp og vannjustering).

Skal du sende inn til konkurranse i Norbrygg-regi, gir det jo best mening å forholde seg til Norbrygg-definisjonene ;). Det hender de avviker noe fra BJCP. Men BJCP kan uansett være greit å sjekke opp, det sies en del mer enn i Norbryggdefinisjonene der.
 
Smash kan gå som APA/IPA. Mulig du ryker i en konkurranse, om en tenker at det bør være karamellmalt med, men det funker jo uten også.

Tror Brewfather guider deg hvor mange % du er nær en typedefinert øl.
Har oppdaget at man ikke kan ha "custom styles" aktivert, da får man bare alfabetisk liste. Synes ellers Brewers Association sine stiler i Brewfather ofte er mer pragmatiske enn BJCP.

Må også være obs på at Brewfather kun vurderer parametrene ABV, OG, FG, EBC og IBU. En nesten-smash jeg har satt opp sier Brewfather ligner mest på american-style wheat bear (ingen hvete i min oppskrift) eller kellerbier (ale-gjær i min oppskrift), men etter norbryggs definisjoner er det en amerikansk pale ale.
 
Har oppdaget at man ikke kan ha "custom styles" aktivert, da får man bare alfabetisk liste. Synes ellers Brewers Association sine stiler i Brewfather ofte er mer pragmatiske enn BJCP.

Må også være obs på at Brewfather kun vurderer parametrene ABV, OG, FG, EBC og IBU. En nesten-smash jeg har satt opp sier Brewfather ligner mest på american-style wheat bear (ingen hvete i min oppskrift) eller kellerbier (ale-gjær i min oppskrift), men etter norbryggs definisjoner er det en amerikansk pale ale.

Virker som om Brewfather ikke er så mye å stole på der, nei.

Hva mener du med at BA er mer pragmatisk? At de "ser litt større på det"? Jeg har aldri sett så nøye på dem, siden det er Norbryggs definisjoner som har praktiske konsekvenser for konkurransedeltakelse. Men jeg fikk stor sympati for BA når jeg nå kikka på fargekriteriene for en best bitter. BA har 12 - 28 EBC, mens Norbrygg har 25-35. Jeg har aldri skjønt Norbrygg der.
 
Virker som om Brewfather ikke er så mye å stole på der, nei.

Hva mener du med at BA er mer pragmatisk? At de "ser litt større på det"? Jeg har aldri sett så nøye på dem, siden det er Norbryggs definisjoner som har praktiske konsekvenser for konkurransedeltakelse. Men jeg fikk stor sympati for BA når jeg nå kikka på fargekriteriene for en best bitter. BA har 12 - 28 EBC, mens Norbrygg har 25-35. Jeg har aldri skjønt Norbrygg der.
Ser nå at det kanskje ikke var så enkelt, jeg har hatt noen tilfeller hvor oppskrifter jeg har satt opp ikke har passet i BJCP definisjon, men har passet i tilsvarende til Brewers Association, så jeg har trodd de generelt hadde litt videre definisjoner. Men det må visst ha vært tilfeldig, for det ser ikke ut til at så mange av de andre oppskriftene jeg har satt opp som passer i BJCP definisjoner, nødvendigvis passer i noen til Brewers Association :( F.eks. var Best Bitteren jeg brygget med 29.5 EBC da litt for mørk, men godt innenfor Norbrygg's definisjon.

Utenom konkurranser kan det vel likevel være til hjelp å bruke flere forskjellige lister, for å se om man er på rett vei om man skulle tenke seg å legge seg litt utenfor en definisjon.
 
Ser nå at det kanskje ikke var så enkelt, jeg har hatt noen tilfeller hvor oppskrifter jeg har satt opp ikke har passet i BJCP definisjon, men har passet i tilsvarende til Brewers Association, så jeg har trodd de generelt hadde litt videre definisjoner. Men det må visst ha vært tilfeldig, for det ser ikke ut til at så mange av de andre oppskriftene jeg har satt opp som passer i BJCP definisjoner, nødvendigvis passer i noen til Brewers Association :( F.eks. var Best Bitteren jeg brygget med 29.5 EBC da litt for mørk, men godt innenfor Norbrygg's definisjon.

Utenom konkurranser kan det vel likevel være til hjelp å bruke flere forskjellige lister, for å se om man er på rett vei om man skulle tenke seg å legge seg litt utenfor en definisjon.

Ja, jeg stussa litt på den øvre grensa for farge på bitter'n. Men jeg har alltid ønska meg ei lavere nedre grense:).

Jeg veit ikke hvilken rolle den oppskrifta du oppgir, egentlig spiller i konkurranser. Det slo meg når jeg lekte med oppskrift på en dark mild nå, at du kan jukse ganske stygt ved å bruke mye malt og meske høyt for å øke smakskonsentrasjonen. Da vil du ligge over definisjonen med OG og FG, men du vil treffe med ABV, og jeg tviler på at dommerne vil ane at det er ulver i myra. De ser jo ikke på oppskrifta. Og ingen kan dessuten kontrollere at du har oppgitt riktige mål der.

Nå har jeg ikke tenkt å sende inn det ølet til konkurranse, og jeg lover på heder og samvittighet å ikke gjøre noe sånt!
 
Av to onder, hvilket velger man?
Lokkene på to plastbøtter er blitt deformert under gjæring og jeg er ikke sikker på
om de blir tette når jeg trykker de ned igjen.
Så hva er det mest fornuftige, la det lekke litt frem til tapping eller ta de av, vaske rundt kanten
og skifte de ut med nye?
-Et julelignende øl som ikke skal tørrhumles. Gjærlåsene tror jeg jeg skifter.
 
Etter et par kommentarer fra @loebrygg og @Amarillo i forhold til skumtopp, ble jeg nyskjerrig, så i dag når jeg skulle tappe meg en øl, skylte jeg glasset godt før jeg tappet og så en ganske stor forskjell fra tidligere. Så da skjønner jeg at oppvaskmaskinen ikke holder mål.

Så spørsmålet, dumt som det er, blir: Hvordan vasker dere øl glassene deres?
 
Med egen børste merket «øl/bira/beer»
Vanligvis bare skyller jeg i varmt vann, men innimellom, hvis de er ekstra skittene eller fettete etter middag bruker jeg litt såpe


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Etter et par kommentarer fra @loebrygg og @Amarillo i forhold til skumtopp, ble jeg nyskjerrig, så i dag når jeg skulle tappe meg en øl, skylte jeg glasset godt før jeg tappet og så en ganske stor forskjell fra tidligere. Så da skjønner jeg at oppvaskmaskinen ikke holder mål.

Så spørsmålet, dumt som det er, blir: Hvordan vasker dere øl glassene deres?
Har alt i oppvaskmaskinen. Visste ikke det bidro med noe negativt (bortsett fra at man får dårligere skumfasthet)?
 
Jeg tror det går greit å kjøre det i oppvasken så lenge du ikke kjører de sammen med masse fettete saker. Du har kanskje et eget program du kan kjøre separat


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har OCD når det gjelder at ting er rent før det settes i oppvaskmaskinen, men har lest at kalk osv kan være like skumdrepende, og jeg har hard vann med mye mineraler. Så lufttørking er ikke for meg, men snakker vi typisk Zalo såpe? Jeg har sett at Zalo gir en hinne, så jeg vurderer å bruke litt oppvaskpulver. Uansett takk for tips, det hjalp forøvrig å bare skylle det "rene" glasset i varmt vann og kaldt vann for å kjøle glasset, men kanskje krystallsoda til vask?
 
Jeg bruker Zalo, tror egentlig ikke det er så viktig/farlig hva di bruker av såpe. Innimellom trenger du det går å fjerne fett. Det viktigste er at man skyller vekk såpa godt med vann, og gjerne en ekstra liten runde vann får å fjerne støv


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg snakket med en kar som hardnakket påsto at det var folk som har dødd av dårlig hjemmebrygg, og da ikke av mengden.

Er det mulig å bomme så kraftig og gjøre såpass mye galt at ølet kan bli livsfarlig, eller er dette fake news?
Det ser ut som et par i Sør-Afrika døde av en flaske hver hjemmelaget alkohol i mai. Men jeg greier ikke å finne ut hva de lagde, det står noen steder om noe ananas-øl og noe «eple-øl»?
https://www.thesun.co.uk/news/11581739/couple-die-homemade-beer/
 
The Sun er vel ingen god kilde til noe som helst, annet enn å være et utstillingsvindu for det skitneste av britiske tabloid-tradisjoner. Høyst spekulativ journalistikk.
Er ikke bare the Sun som melder som slike dødsfall i SA. Grunnet lockdown og forbud mot salg av alkohol er det visstnok mange som har begynt å kokkelere sammen noe hjemme. Ananaser går visst som varmt hvetebrød der nede ifht før lockdown. Og flere enn kun disse to personene har dødd. Flere kilder melder om det samme. Men å finne noe om resultatet fra oduksjonsrapporter har jeg ikke klart å finne.
 
Kan botulisme være en mulighet?

Forøvrig: Hvis øl er en hvilken som helst alkoholholdig væske man har framstilt ved å tilsette gjær til en sukkerholdig væske ved en hvilken som helst temperatur, kan man sikkert lage mye tvilsomt.
 
Er ikke bare the Sun som melder som slike dødsfall i SA. Grunnet lockdown og forbud mot salg av alkohol er det visstnok mange som har begynt å kokkelere sammen noe hjemme. Ananaser går visst som varmt hvetebrød der nede ifht før lockdown. Og flere enn kun disse to personene har dødd. Flere kilder melder om det samme. Men å finne noe om resultatet fra oduksjonsrapporter har jeg ikke klart å finne.
Prøvde å søke etter navnene til de involverte, og kanskje 80% av det som kom opp var samme teksten fra andre medier, i samme sensasjons-søkende kategori. Føles som vinklingen på samtlige artikler også er at alkoholforbudet i SA er direkte skyldig for dødsfallene. Men ikke vet jeg! For alt jeg vet er det faktisk tilfelle at de har dødd av sitt eget hjemmebrygg, men fant ingen tekst som kunne vise til noe konkret, annet enn at hjemmebrygget var sendt til prøvetaking.

Husker broren min var sengeliggende i flere dager etter at han hadde spist en ananas som hadde stått for lenge på kjøkkenbenken. Så som alkoholkilde er nok ikke ananas det beste.
 
Tilbake
Topp