Finn Berger
Moderator
Har forsøkt å finne et enkelt svar på dette, men kan hende det ikke finnes. Men spør her likevel:
Hvordan finner man ut hvilken stil (BJCP eller Norbrygg) en øl passer i, når man har satt sammen en oppskrift uten en bestemt stil i tankene?
Tenker spesielt på en 25L batch SMASH jeg er svært fornøyd med, med 6 kg Maris Otter og 200 g Mosaic. OG 1051, FG 1010, ABV 5,8%.
Mesket på 66 grader. 100 g Mosaic i kok (størstedelen mot slutten), og 100 g tilsatt under gjæring (etter 3 dager og 10 dager, takk til @Finn Berger for tipset!). Gjæret med US-05.
Da SMASH ikke er en egen stil, hva hadde dere kalt denne? IPA? Pale Ale?
Tror vel den går greit som en APA; det er ikke noe krav om krystallmalt i en sånn.
Du går bare inn på sidene til Norbrygg eller BJCP og sjekker om alle strategiske mål ligger innafor, og om aroma og smak svarer til beskrivelsene. Det vil jo avhenge ganske mye ikke bare av oppskrifta, men også av prosessen (mesketemp, gjæringstemp og vannjustering).
Skal du sende inn til konkurranse i Norbrygg-regi, gir det jo best mening å forholde seg til Norbrygg-definisjonene