Gjærstarter

Hvis jeg ikke tar helt feil, helt på slutten her anbefaler en fra Lallemand å tilsette gjærnæring i batchen og ikke startern https://podcasts.apple.com/no/podca...sents-brew-strong/id288838352?i=1000627227961

Bra episode forresten
Ja, den der er virkelig fin.

Når Palmer har gitt det rådet om å tilsette gjærnæringa i starteren, er nok det fordi han mener det er der behovet er størst, og dersom du bruker gjærnæring med sink, blir det for mye å bruke det begge steder. Jeg synes i og for seg at det gir mening, sida forholdet mellom gjærmengde og tilgang på næringsstoffer er dårligere i starteren.

Det er så å si null sink i den vørteren vi setter til gjæring, fordi det som maltet bidrar med, felles ut både i mesken og sammen med proteinet etter koking. Så om du vil at vørteren skal gi noe sink, må gjærnæringa tilsettes umiddelbart før du tilsetter gjæren, og ikke mot slutten av kokinga, slik bruksanvisningene sier. (Servomyces kan tilsettes i kok, men det er et unntak.) Kilde: Chris White.) Det kan så klart sees som et argument for å tilsette gjærnæring til vørteren, men jeg skjønner ikke helt hvorfor det ikke skulle holde å tilsette i starteren.

Jeg trur poenget til Shayevitz er at det er snakk om sette en starter på ny tørrgjær, og den har fulle lagere av sink og andre stoffer. Dermed gir det mindre mening å gi den gjærnæring i starteren, mens det kan være fornuftig å fylle på når det kommer til sjølve brygget.

En løsning i den situasjonen kunne være å gi noe næring uten sink i starteren, og så gi næring med sink - eller eventuelt bare sink - i brygget.
 
Var du med i siste BrewStrong episode @Finn Berger ? 24 min. ut :D

Finn from Norway, 35 min
Takk, da skal jeg sjekke. Jeg sendte inn en kommentar/spørsmål, ja. Husker i farten ikke hva det var; det er ei stund sida:).
 
Jeg tar opp igjen et tema som fylte en del sider her i tråden for halvannet år sida. Det startet med dette innlegget fra @PetterL Det dreier seg om å dyrke opp gjær i en starter med så lav sukkerkonsentrasjon at en kommer under den såkalte Crabtree-grensa. Gjæren vil da respirere i stedet for å fermentere om den blir tilført oksygen, slik vi gjør i en starter på magnetrører. Og sida energiutbyttet blir veldig mye høyere ved respirasjon - 38 ATP/glukosemolekyl versus 2 ATP/glukosemolekyl - får du veldig mye mer formering per gram DME (eller hva du ellers måtte bruke i startere) enn vanlig.

Eksperimentene med dette blei gjort av dr. Maria Moutsoglou ved Sierra Nevada-bryggeriet. Hensikten var først og fremst å dyrke fram en sunnere gjær, og forsøkene hennes viste at en fikk vesentlig bedre utgjæring med gjær dyrka fram på denne måten. Det blei bekrefta også i det Brülosophy-eksperimentet som Petter linka til i innlegget sitt.

@Holmentoppen gjorde flere gode eksperimenter med denne starterteknikken - anbefalt lesning:)! - og alt tyder på at dette funker.

Jeg satte et par startere med denne teknikken, men har ikke fortsatt å bruke den. Dels var det fordi den krever mye gjærnæring for å gi nok nitrogen til formeringa, og dels fordi faren for infeksjoner nok øker kraftig, sida det ikke produseres alkohol ved respirasjon. Men nå fikk jeg likevel lyst til å teste det ut i en pils.

Jeg har brukt Imperials L25 Hygge over temmelig mange brygg nå, og ville friske opp stammen gjennom å hente ut den mest aktive gjæren og dyrke opp den. Det er en teknikk anbefalt av Weihenstephan-laboratoriet*. Jeg tappa ut et par dl gjær fra et stormgjærende pilsbrygg, og ga den en liter 1.008-vørter. Det ga bra med gjær. Så dekanterte jeg, og ga en ny 1.008-starter på 2,5 liter. Den står og spinner nå, og skal brukes i en tysk pils.

L25-pilsbryggene har ligget stødig på rundt 79% utgjæring, og det skal bli interessant å se om jeg nå kommer høyere.

*Henta fra denne artikkelen: https://braumagazin.de/article/hefebank-weihenstephan/ (Jeg har tatt det opp i dette innlegget - og det neste - i denne tråden. Jeg blei tipsa om Braumagazin-artikkelen av en her på forumet, men klarer ikke å huske av hvem:(.))
 
Sist redigert:
Eksperimentene med dette blei gjort av dr. Maria Moutsoglou ved Sierra Nevada-bryggeriet. Hensikten var først og fremst å dyrke fram en sunnere gjær, og forsøkene hennes viste at en fikk vesentlig bedre utgjæring med gjær dyrka fram på denne måten. Det blei bekrefta også i det Brülosophy-eksperimentet som Petter linka til i innlegget sitt.

@Holmentoppen gjorde flere gode eksperimenter med denne starterteknikken - anbefalt lesning:)! - og alt tyder på at dette funker.
holmentoppen.no er helt død nå, så finnes beskrivelsene av denne måten å sette gjærstarter noe annet sted? Jeg har brukt det et par ganger med svært god effekt, men har bare lest det @Holmentoppen hadde skrevet uten å ta noe notater...
 
holmentoppen.no er helt død nå, så finnes beskrivelsene av denne måten å sette gjærstarter noe annet sted? Jeg har brukt det et par ganger med svært god effekt, men har bare lest det @Holmentoppen hadde skrevet uten å ta noe notater...
Du setter på en vørter som holder 1.008. Det som så er spesielt, er at du trenger mye gjærnæring for å få nok nitrogen, som trengs for å bygge så mange celler som du skal få her - uten at du får noe særlig tilførsel fra vørteren. Fermaid O, som kun består av døde gjærceller, er egentlig ideelt, trur jeg, men sjølsagt kan andre brukes.

Jeg er usikker på hvor mye næring av ulike slag du trenger. Du kan jo se på dette: https://brulosophy.com/2022/10/24/exbeeriment-impact-yeast-starter-strength-has-on-a-munich-helles/

Jeg er usikker på om det er noe poeng i å bruke denne. Hensikten til Moutsoglou var jo ikke å dyrke maks antall celler, men å dyrke fram en bedre gjær. Og resultatene hennes var gode. Men jeg har ikke opplevd at gjær satt med denne starteren har oppførst seg annerledes - sjøl om det ikke beviser noe.

Jeg er faktisk heller ikke interessert i så kraftig attenuasjon som det du skal kunne få.
 
Sist redigert:
holmentoppen.no er helt død nå, så finnes beskrivelsene av denne måten å sette gjærstarter noe annet sted? Jeg har brukt det et par ganger med svært god effekt, men har bare lest det @Holmentoppen hadde skrevet uten å ta noe notater...
Hadde intensjoner om å sette opp en ren blogg med gamle og nye artikler, men merker dessverre at bryggeinteressen er på vikende front.
 
Tilbake
Topp