"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Får se om jeg finner igjen av de mange prosessor viftene jeg har liggende på en "lur plass" ?:rolleyes: å se om jeg surrer sammen en slik rører
 

Vedlegg

  • 83Nk9U9k.jpeg
    83Nk9U9k.jpeg
    106,2 KB · Sett: 6
Jeg har ikke slik starter. Men er det heeeeelt nødvendig ? Alle av de batcher jeg har brygga har starta å gjære, noen etter bare ett par timer. Da var det slurry
Det handler om antall gjærceller. Det øker du med flere pakker gjær, eller å formere opp ved å dyrke enten i starter eller et mindre brygg på forhånd.
 
Jeg har ikke slik starter. Men er det heeeeelt nødvendig ? Alle av de batcher jeg har brygga har starta å gjære, noen etter bare ett par timer. Da var det slurry
Problemet er sjelden å få gjæringa i gang. Det er det å ha nok frisk gjær igjen i ølet mot slutten av gjæringa, slik at ølet blir skikkelig utgjæra, og avfalsstoffer som f.eks. diacetyl og acetaldehyd blir rydda unna ("modning"), som er det avgjørende for om ølet blir så godt som det kan bli. Det er er grunnen til at du skal ha en viss mengde gjær når du starter - og ikke minst til at den gjæren skal være frisk ("vital").

Om du ikke har en magnetrører, kan du sette en starter likevel. Du får mindre tilvekst, og trenger derfor en større starter, men det blir likevel billigere enn å kjøpe mer gjær.

Whitelabs har en egen kalkulator: https://blog.whitelabs.com/purepitch-next-generation-yeast-pitching-calculator. Jeg har ingen erfaring med den, men den er sikkert veldig god.

Jeg har pleid å bruke denne kalkulatoren, som har den fordelen at den er enkel. Velg "Pro Brewer 0.75 (ale)" i menyen for "Target pitch rate", og "C.White - shaking" under "Growth model and aeration". Da beregner den hvor mye vørter du trenger når du setter en starter som du jevnlig rister for å få inn luft i den.

Kalkulatoren ber deg oppgi produksjonsdato for å beregne hvor mange levende celler du har. Om gjæren din er relativt fersk, kan du bare bruke dagens dato. Moderne gjær taper langt færre celler over tid enn gjæren gjorde da den kalkulatoren blei laga.
 
Sist redigert:

Var ønske om en mango ipa fra vennegjengen. Kan jo ha litt mango nedi, men de skal få mye mer smak fra humle enn mango. Tanker om denne?
 

Var ønske om en mango ipa fra vennegjengen. Kan jo ha litt mango nedi, men de skal få mye mer smak fra humle enn mango. Tanker om denne?
Jeg har kjøpt denne når jeg har brygga mango ipa. Heller i 400 gr på dag 7 når jeg tar ut tørrhumlinga. Det er på 23 liter batch
Resten blir is til barnebarna ;)
 

Vedlegg

  • 20250604_193931.jpg
    20250604_193931.jpg
    104,4 KB · Sett: 8

Var ønske om en mango ipa fra vennegjengen. Kan jo ha litt mango nedi, men de skal få mye mer smak fra humle enn mango. Tanker om denne?
Brygga denne til en fest for noen år siden, og den ble nydelig fruktig

 

Var ønske om en mango ipa fra vennegjengen. Kan jo ha litt mango nedi, men de skal få mye mer smak fra humle enn mango. Tanker om denne?
Ser bra ut, men jeg hadde vurdert følgende.
Azacca ha volatile oljer, og anbefales ikke i kok.

Er det et alternativ å bruke Mosaic også? Citra og Mosaic spiller hverandre så voldsomt gode.
F.eks. Citra/ Mosaic på 15 min og forøvrig Azacca, Citra, Mosaic 2-1-1?
 
Ser bra ut, men jeg hadde vurdert følgende.
Azacca ha volatile oljer, og anbefales ikke i kok.

Er det et alternativ å bruke Mosaic også? Citra og Mosaic spiller hverandre så voldsomt gode.
F.eks. Citra/ Mosaic på 15 min og forøvrig Azacca, Citra, Mosaic 2-1-1?
Citra Simcoe kanskje, har ikke Mosaic.
 
Hva menes med 4 dagers stigningstid ?
Jeg antar instruksjonen der sier at du begynner på 18 grader, og lar den stå der 1 døgn. Det er uklart for meg om det er tida man antar det tar for gjæringa å komme i gang ("lagtid", altså), men det er kanskje det sannsynlige. Så lar du temperaturen stige jevnt til 21 grader over 4 dager. I løpet av den tida vil hovedgjæringa være unnagjort. Deretter står den på 21 grader i 9 dager, og det vil i hovedsak utgjøre "modningsfasen". Til slutt senker du temperaturen til ned mot 0 over 2 dager.

Dette ser ut som et veldig godt skjema:). Lykke til!

PS. Nå skal ikke sånne skjemaer følges slavisk. Det kan være du trenger mindre enn 9 dagers modningstid, og det kan være du trenger mer. Det må du avgjøre ut fra hvordan prosessen går. Men 9 dager virker som et rimelig anslag.
 
Så lar du temperaturen stige jevnt til 21 grader over 4 dager. I løpet av den tida vil hovedgjæringa være unnagjort. Deretter står den på 21 grader i 9 dager, og det vil i hovedsak utgjøre "modningsfasen". Til slutt senker du temperaturen til ned mot 0 over 2 dager.
Er det noe fasit på nedstigningen?
Jeg er akkurat i gang med å senke fra 22 til 2 grader og tenkte å bruke 4 døgn på turen
 
Tilbake
Topp