Tråden for dumme spørsmål.

Noen som har testet noe á la denne platekjøleren for nedkjøling av vørter? Er det vits å teste noe sånt?
Linken funka ikke, men ser ut som det er plater i kobber eller messing. Det kan gi andre problemer i tillegg til renhold. Ville styrt unna.

Rustfri dyppkjøler fungerer fint for meg. Noen sverger til motstrømskjøler som har mye mindre kriker og kroker skitt kan hjemme seg i. Men, du kan ikke se hvor rene eller ikke de er inni, og det krasjer med min OCD.
 
Linken funka ikke, men ser ut som det er plater i kobber eller messing. Det kan gi andre problemer i tillegg til renhold. Ville styrt unna.

Rustfri dyppkjøler fungerer fint for meg. Noen sverger til motstrømskjøler som har mye mindre kriker og kroker skitt kan hjemme seg i. Men, du kan ikke se hvor rene eller ikke de er inni, og det krasjer med min OCD.
Kobber er omdiskutert. LODO-folket har bannlyst all kontakt mellom vørter/øl og kobber fordi kobber kan bidra til oksidering. Jeg har brukt en spiralkjøler av kobber i noen år, og kan ikke si jeg har merka noe negativt - men den har ikke tatt knekken på H2S-produksjonen i pilsen min heller, hvilket skal være den positive funksjonen til kobber. (I det siste brygget kokte jeg med en bit kobberrør i kjelen, så får vi se:).)

Messing skal man ligge unna - i alle fall om man ikke vet med sikkerhet at det ikke inneholder bly. (Det er en legering kabber og sink og om det ikke er noe mer, skulle det vel ikke være noe stort problem. Men det kan altså inneholde andre metaller, også, bl.a. bly.)
 
Noen som har testet noe á la denne platekjøleren for nedkjøling av vørter? Er det vits å teste noe sånt?

Vis vedlegget 73972
Jeg har brukt en Blichmann Therminator i ca 10 år med godt resultat on uten problemer. Den er enormt effektiv og kjøler vørteren fra 100 til 20 grader om sommeren og 100 til 10 grader sen høst/vinter. Det er viktig å skylle kjøleren umiddelbart etter at kjølingen er ferdig. La varmt vann renne igjennom kjøler først i motsatt retning i ca 1 minutt og deretter i samme retning som den vørteren strømmet i ca 1 minutt. Fyll deretter kjøleren med PBW i ca 30 minutter og skyll deretter med varmt vann. Neste gang den skal brukes fyll den med Starsan ca 30 minutter før bruk. La Starsan virke noen minutter og tøm ut.
Denne prosessen virker for meg og er en del av min vanlige vaskerutine etter brygging.
 
Sist redigert:
Kobber er omdiskutert. LODO-folket har bannlyst all kontakt mellom vørter/øl og kobber fordi kobber kan bidra til oksidering. Jeg har brukt en spiralkjøler av kobber i noen år, og kan ikke si jeg har merka noe negativt - men den har ikke tatt knekken på H2S-produksjonen i pilsen min heller, hvilket skal være den positive funksjonen til kobber. (I det siste brygget kokte jeg med en bit kobberrør i kjelen, så får vi se:).)

Messing skal man ligge unna - i alle fall om man ikke vet med sikkerhet at det ikke inneholder bly. (Det er en legering kabber og sink og om det ikke er noe mer, skulle det vel ikke være noe stort problem. Men det kan altså inneholde andre metaller, også, bl.a. bly.)
Clawhammer omtaler kobber i en ny video hvor de tilsatte kobber i gjæringskaret før tapping. Tror ikke kobber fungerer på varm side. Kobber omtales på 10:17

 
Oppdatering på problemet med SodaStream-regulatoren: Jeg fant igjen en annen SodaStream-flaske av "riktig" type, men det fungerte heller ikke. Så da mistenker jeg rett og slett kan være at pakningene er slitne, så jeg har bestilt noen nye for å se om det hjelper. Kanskje med ny type flaske, til og med.
Det var pakningen som var problemet. Nå er det tett, uavhengig av hvordan "tuten" på CO2-flaska ser ut. :)

Screenshot_20250821_123252_Gallery.jpg
 
Det var pakningen som var problemet. Nå er det tett, uavhengig av hvordan "tuten" på CO2-flaska ser ut. :)

Vis vedlegget 73974
Jeg er ikke overrasket, jeg har fire regulatorer for Sodastream og alle er forskjellige typer. Har aldri tenkt over hvilken type flaske jeg har kjøpt, alt har fungert. Jeg ser ikje helt hvordan tappen på flaskene skal ha betydning for lekkasje, men kanskje jeg bare har hatt flaks med mine regulatorer.
 
God kveld
Om ikke lenge skal årets juleøl, en munchener dunkel på 4,7%, fates før jeg drar den med til "kjellerboden" hvor den skal få stå i 2 måneder. Boden holder omtrent 10 grader.

Spørsmålet er hvordan jeg går frem mtp co2 og karbonering. Setter jeg eventuelt et lite trykk og lar den hvile på det frem til jeg karbonerer i keezeren i november, eller gir jeg litt mer co2-pupp for å gi den den skal ha med det samme?
 
God kveld
Om ikke lenge skal årets juleøl, en munchener dunkel på 4,7%, fates før jeg drar den med til "kjellerboden" hvor den skal få stå i 2 måneder. Boden holder omtrent 10 grader.

Spørsmålet er hvordan jeg går frem mtp co2 og karbonering. Setter jeg eventuelt et lite trykk og lar den hvile på det frem til jeg karbonerer i keezeren i november, eller gir jeg litt mer co2-pupp for å gi den den skal ha med det samme?
Jeg ville karbonert den ferdig før jeg satte den bort.
 
Tilbake
Topp