Tråden for dumme spørsmål.

Hei,

Jeg har et problem jeg ikke har vært borti tidligere, som jeg lurer på om noen av dere har vært borti før/kan komme med innspill til.

Jeg brygga nylig en cream ale med følgende grist:

3,3kg pilsner
540g flaket mais
360g flaket ris
200g syremalt

Med vannjustering skulle pH være på 5.3. Jeg kokte i 60min, og hadde to moderate humletilsetninger. Vørteren ble kjølt og overført til en Fermzilla for gjæring under trykk, og jeg brukte to pakker us-05 på 21c i gjæringsskap. OG var 1.052. Når aktiviteten i koppen til blowtien ga seg målte jeg den til 1.007, som er unormalt lavt for min del. Jeg smakte da på prøven, men den smakte veldig lovende. Jeg gjennomførte derfor en cold crash i et døgn før jeg overførte oksygenfritt til fat. Smakte her og, og alt var bra.

Jeg satt så fatet i øleskapet mitt på i undekant av 1. bar trykk, og reiste vekk for helga. Dette ble gjort på torsdag. Når jeg kom tilbake på søndag var jeg svært spent på resultatet, og tok meg derfor en halvliter. Den kom ut klar og fin, og luktet greit, men smakte plutselig forfærdelig surt. Såpass surt at jeg var sikker på at jeg hadde fått en lactoinfeksjon. Sorgen var stor!

Jeg renset umiddelbart slange og kran med star san (med tanker om skylling med både vann og pipeline, og mere vann etterpå), men bestemte meg samtidig for å beholde fatet under trykk og koblet til en picknick kran for å kunne sjekke forløpet for en slik infeksjon.

I dag tok jeg en ny smaksprøve, og nå var det meste av surheta borte. Samtidig var dessverre mye av smaken borte også. Ølet smakte noe vannete, og langt fra lik smaken det hadde tidligere.

Jeg lurer derfor på om dette virkelig kan være en lactoinfeksjon eller annen type infeksjon? Eller kan et øl gå fra å en dag smake "tømmes rett i vasken" surt, til å bli (om litt trist på smak) drikkbart igjen?

Samtidig lurer jeg på om lagring kan hjelpe på smaken? Det er ingen synlige tegn til infeksjon i smaksprøven, den er relativt klar og har den fargen jeg forventet ølet ville ha. Lukter greit også.

Noen som har erfaring/innspill?
 
Hei,

Jeg har et problem jeg ikke har vært borti tidligere, som jeg lurer på om noen av dere har vært borti før/kan komme med innspill til.

Jeg brygga nylig en cream ale med følgende grist:

3,3kg pilsner
540g flaket mais
360g flaket ris
200g syremalt

Med vannjustering skulle pH være på 5.3. Jeg kokte i 60min, og hadde to moderate humletilsetninger. Vørteren ble kjølt og overført til en Fermzilla for gjæring under trykk, og jeg brukte to pakker us-05 på 21c i gjæringsskap. OG var 1.052. Når aktiviteten i koppen til blowtien ga seg målte jeg den til 1.007, som er unormalt lavt for min del. Jeg smakte da på prøven, men den smakte veldig lovende. Jeg gjennomførte derfor en cold crash i et døgn før jeg overførte oksygenfritt til fat. Smakte her og, og alt var bra.

Jeg satt så fatet i øleskapet mitt på i undekant av 1. bar trykk, og reiste vekk for helga. Dette ble gjort på torsdag. Når jeg kom tilbake på søndag var jeg svært spent på resultatet, og tok meg derfor en halvliter. Den kom ut klar og fin, og luktet greit, men smakte plutselig forfærdelig surt. Såpass surt at jeg var sikker på at jeg hadde fått en lactoinfeksjon. Sorgen var stor!

Jeg renset umiddelbart slange og kran med star san (med tanker om skylling med både vann og pipeline, og mere vann etterpå), men bestemte meg samtidig for å beholde fatet under trykk og koblet til en picknick kran for å kunne sjekke forløpet for en slik infeksjon.

I dag tok jeg en ny smaksprøve, og nå var det meste av surheta borte. Samtidig var dessverre mye av smaken borte også. Ølet smakte noe vannete, og langt fra lik smaken det hadde tidligere.

Jeg lurer derfor på om dette virkelig kan være en lactoinfeksjon eller annen type infeksjon? Eller kan et øl gå fra å en dag smake "tømmes rett i vasken" surt, til å bli (om litt trist på smak) drikkbart igjen?

Samtidig lurer jeg på om lagring kan hjelpe på smaken? Det er ingen synlige tegn til infeksjon i smaksprøven, den er relativt klar og har den fargen jeg forventet ølet ville ha. Lukter greit også.

Noen som har erfaring/innspill?
Antakelig er det gjær i suspensjon du smakte, det smaker beskt ikke surt om det gir deg noen mening
 
Tilbake
Topp