Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har et fermzilla gjæringskar som er infisert. Alt jeg fermenterer på det blir surt. Jeg har enda en fermzilla og der blir det godt øl hver gang.
Jeg har forsøkt med sterkere star san blanding uten hell, og etter tips fra en annen brygger forsøkte jeg meg nå med klorblanding på ca. 6-7 prosent, ca en halvtime. Forhåpenligvis tok det knekken på ulumskhetene. Jeg vil helst ikke kaste fermzillaen.

Jeg ønsker å teste å fermentere en eller annen billig sukkerlake i fermzillaen FØR jeg setter en ny batch. Har noen et forslag til hvordan jeg kan lage en billig "vørter" for å bekrefte at jeg er kvitt infeksjonen? Jeg har noe spraymalt liggende. Det er en mulighet.
 
Jeg har et fermzilla gjæringskar som er infisert. Alt jeg fermenterer på det blir surt. Jeg har enda en fermzilla og der blir det godt øl hver gang.
Jeg har forsøkt med sterkere star san blanding uten hell, og etter tips fra en annen brygger forsøkte jeg meg nå med klorblanding på ca. 6-7 prosent, ca en halvtime. Forhåpenligvis tok det knekken på ulumskhetene. Jeg vil helst ikke kaste fermzillaen.

Jeg ønsker å teste å fermentere en eller annen billig sukkerlake i fermzillaen FØR jeg setter en ny batch. Har noen et forslag til hvordan jeg kan lage en billig "vørter" for å bekrefte at jeg er kvitt infeksjonen? Jeg har noe spraymalt liggende. Det er en mulighet.
Neste gang du lager f.eks pils eller et annet billig øl, tyn utstyret med tanke på mengde. Dvs lag en sterkere vørter enn du egentlig ønsker. Vann ut denne til ønsket OG. Husk å kompensere bitterhet. Så gjærer du f.eks 10 liter i karet du minstenker er infisert. Minimalt med ekstra arbeid og kostnad, så får du en reell sammenligning.
 
Klarer denne varmematten å opprettholde 30c inni et kjøleskap i et rom som er 20-23c? Skal lage seltzers til fruen og den skal gjære på 30c i 4 dager.
 
Jeg har et fermzilla gjæringskar som er infisert. Alt jeg fermenterer på det blir surt. Jeg har enda en fermzilla og der blir det godt øl hver gang.
Jeg har forsøkt med sterkere star san blanding uten hell, og etter tips fra en annen brygger forsøkte jeg meg nå med klorblanding på ca. 6-7 prosent, ca en halvtime. Forhåpenligvis tok det knekken på ulumskhetene. Jeg vil helst ikke kaste fermzillaen.

Jeg ønsker å teste å fermentere en eller annen billig sukkerlake i fermzillaen FØR jeg setter en ny batch. Har noen et forslag til hvordan jeg kan lage en billig "vørter" for å bekrefte at jeg er kvitt infeksjonen? Jeg har noe spraymalt liggende. Det er en mulighet.
Jeg vet ikke hvilken type Fermzilla du har, men husk at en infeksjon helst sitter i andre deler enn selve tanken. Lokket, ball lock’er, sikkerhetsventil, ventilen under tanken osv.
 
Fjernet 10% Maris Otter
Økte mesketemp fra 64 til 67
Skiftet gjær til S-33 eller Windsor
Økte bryggevolum med 1 liter

= Senket ABV fra 7,5 til 5,8.
Da skulle jeg få med meg Derrick også
Om du holder til i Oslo så har jeg muligens en S-33 du kan få
 
Fjernet 10% Maris Otter
Økte mesketemp fra 64 til 67
Skiftet gjær til S-33 eller Windsor
Økte bryggevolum med 1 liter

= Senket ABV fra 7,5 til 5,8.
Da skulle jeg få med meg Derrick også
Hva sa kakulatoren om utgjæringsprosenten med Windsor? Jeg fikk 65% med den i en bitter nå nylig. Jeg meska muligens inn litt over 67 grader, men veit ikke hvor mye det hadde å si.

Det blei ikke noe nevneverdig sødme igjen i ølet, så at det bare blei 65% skyldtes ikke problematisk gjæring. Jeg flaska etter 13 dager, og da hadde det allerede vært stille i gjærlåsen i flere dager.

(Jeg brukte forøvrig en miks av New England og Windsor, så jeg hadde venta at NE skulle bestemt utgjæringa, men sånn blei det åpenbart ikke. Windsor må ha stirra den ned eller noe sånt:).)
 
Hvor i all verden tar han det fra? En dårlig far!

Lallemand sier 65-72%. Fermentis sier det samme om sin versjon, s-33. Jeg blir veldig overraska om du får lurt den til å strekke seg over 70%.
Kanskje en nyskilt far? De ønsker gjerne å strekke seg litt ekstra
S-33 står til 70
 
Trur 70 også er vel optimistisk.
Jeg har i min tid som hjemmebrygger, som tross alt strekker seg helt tilbake til 2025, aldri tatt noe hensyn eller notis til det tallet. Det popper frem når jeg velger gjær, så har antatt det har vært korrekt. Hvorfor skulle det ellers stå der?

Jeg lærer faktisk noe hver dag her inne. Hadde jeg vært yngre ville jeg nok husket en litt større andel av det, men det får gå.
 
Trur 70 også er vel optimistisk.
Jeg er helt enig i at Brewfather er vel optimistiske i sine anslag, jeg sjekker alltid med dataene fra produsentene, når det gjelder S-33 så sier Fermentis et den ligger mellom 68 og 72 så 70 er vel greit i dette tilfellet.
Jeg skal brygge en Tsjekkisk Pils nå og skal bruke WLP802, Brewfaather angir 80% mens Whitelabs sier mellom 70-75%, men opp til 80%, jeg velger å legge meg mellom 70 og 75%.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Jeg er helt enig i at Brewfather er vel optimistiske i sine anslag, jeg sjekker alltid med dataene fra produsentene, når det gjelder S-33 så sier Fermentis et den ligger mellom 68 og 72 så 70 er vel greit i dette tilfellet.
Jeg skal brygge en Tsjekkisk Pils nå og skal bruke WLP802, Brewfaather angir 80% mens Whitelabs sier mellom 70-75%, men opp til 80%, jeg velger å legge meg mellom 70 og 75%.
Dave Taylor sier 67% er typisk (https://docs.google.com/spreadsheet...LRBmmya7Jo/edit?gid=1846233287#gid=1846233287). Jeg er ganske tilbøyelig til å stole på ham. Han sier også at WIndsor ligger på lave 60.
 
Dave Taylor sier 67% er typisk (https://docs.google.com/spreadsheet...LRBmmya7Jo/edit?gid=1846233287#gid=1846233287). Jeg er ganske tilbøyelig til å stole på ham. Han sier også at WIndsor ligger på lave 60.
Jeg har den tabellen hans jeg også og bruker den mest til å se på gjærstammer.
Han nevner ikke hvor han har tallene fra, når det gjelder S-33 skriver han (fast, clean, good body, 67% atten, newc?)
Har han testet selv eller samlet data fra internettet?
Jeg velger å stole mer på produsentenes estimater, som faktisk må forholde seg til industri bryggerier.
 
Hei igjen

Jeg tenker å snart prøve meg på en India Pale Ale fra Nøgne Ø, "Problemet" med den er at den er på 7,5% og da må jeg enten begrense inntaket veldig, eller legge meg til Dagsrevyen. Ingen av de alternativene frister noe særlig.

Spørsmålet er da hvordan jeg på beste måte kan redusere den til ca 5,5% uten å tape for mye kvalitetsmesig?
Redusere basemalt. Alkoholen bidrar til å "møte" humlebitterhet, så litt mindre bitterhumle også hadde vært min løsning. Resten ville jeg beholdt som det er
 
Jeg har den tabellen hans jeg også og bruker den mest til å se på gjærstammer.
Han nevner ikke hvor han har tallene fra, når det gjelder S-33 skriver han (fast, clean, good body, 67% atten, newc?)
Har han testet selv eller samlet data fra internettet?
Jeg velger å stole mer på produsentenes estimater, som faktisk må forholde seg til industri bryggerier.
Han har nok sanka mye erfaringer fra hjemmebryggere, ganske enkelt. I hvor stor grad han har egne erfaringer, varierer sikkert mye.

Produsentene gjærer en stadardvørter. Industribryggeriene forholder seg nok bare til egne erfaringer, trur ikke produsentenes oppgitte verdier er viktige for dem. For min egen del har jeg sett mye rart fra produsentene - kanskje særlig fra Whitelabs når det gjelder saisongjær.

67% vil jeg tru er basert på hva folk pleier å få med single infusion på 67 grader, som er nokså vanlig blant hjemmebryggere. Men sjølsagt vil tallet variere med hvordan du mesker, og med gristen.
 
Jeg har noen batcher med S-33
65°C 1.062 til 1.016 73% 4. gen slurry
65°C 1.062 til 1.017 72% 3. gen slurry
63°C 1.052 til 1.013 74% 2. gen slurry (150g sikker)
63°C 1.048 til 1.013 72% 1. gen slurry
Det stemmer bra, det, med mesketemperaturen og maksprosenten som Fermentis oppgir.

Hva slags øl er det snakk om?

Bør vel nevne at jeg aldri har brukt denne gjæren.
 
Redusere basemalt. Alkoholen bidrar til å "møte" humlebitterhet, så litt mindre bitterhumle også hadde vært min løsning. Resten ville jeg beholdt som det er
Takk. Jeg prøvde den igjen i kveld og den er kanskje en liten smule for bitter originalt også, så jeg skal prøve det
 
Tilbake
Topp