No-chill brygging

Neida, fra spøk til alvor. Isbiter var bare en tanke jeg lekte meg med tidlige
Nå tenker jeg no sånt

Lurt litt på å prøve det på en IPA faktisk. Kan jo bli lang og god hop stand. Tar ikke alt for lang tid før man kommer under 60 C på små brygg heller tror jeg
Vil jo være litt vanskelig å beregne IBU, men kan for eksempel kutte ut humle i kok. Tilsette litt ved flame out og resten under 80 C

Etter at humla har ligget 30 min under 80 C kan jeg flytte den ut f.eks
 
Neida, fra spøk til alvor. Isbiter var bare en tanke jeg lekte meg med tidlige
Nå tenker jeg no sånt



Etter at humla har ligget 30 min under 80 C kan jeg flytte den ut f.eks
No-chill brukes mye i Australia har jeg skjønt. Varm vørter overføres til plastkanner og avkjøles over natta i utetemperatur eller i svømmebassenget for de som har det. Er bassenget oppvarmet så er jo det ganske energieffektivt.
 
Hvordan gikk det? Hva ble temperaturen tilslutt?
Det gikk såpass fort og greit at jeg valgte å kjøle på vanlig vis for å bli ferdig.

Nå står det 20 liter fin startervørter i kjøleskapet. Har allerede brukt noen liter. Sånt gjør livet lysere.

Men det opplyser jo ikke trådtemaet noe særlig, fa:(.
 
Det gikk såpass fort og greit at jeg valgte å kjøle på vanlig vis for å bli ferdig.

Nå står det 20 liter fin startervørter i kjøleskapet. Har allerede brukt noen liter. Sånt gjør livet lysere.

Men det opplyser jo ikke trådtemaet noe særlig, fa:(.
Hvordan oppbevarer du 20l startervørter? Hva gjør du når du skal bruke xx liter av den?
 
Hvordan oppbevarer du 20l startervørter? Hva gjør du når du skal bruke xx liter av den?
På litersflasker i kjøleskap. Mulig noen havner i fryser'n.

Jeg er såpass trygg på at de er bakteriefrie at jeg bruker dem direkte, uten koking. Jeg bare heller dem oppi e-kolben og tilsetter gjær og litt sinkoppløsning. De er ellers godt preparert med nitrogen (FAN) fra Fermaid O, som er et autolysat (døde tørka gjærceller, og magnesium, så det er bare sink jeg trenger å tilsette.

20 liter bør vare ei stund, for jeg får jo også vørter fra bryggene mine. (Bruker bare fra de lyse. Mørk vørter er visst ikke like bra.)
 
Satte 5 liter ut i dag som holdt 65 C. 5 timer senere var tempen 20 C
Så hvis tiden er lineær med volum burde det gå bra for 15 -20 liter også :cool:
5 C ute

Når jeg også testa om jeg overlever / varmt vann fra springen smaker ok :p
 
Sist redigert:
På litersflasker i kjøleskap. Mulig noen havner i fryser'n.

Jeg er såpass trygg på at de er bakteriefrie at jeg bruker dem direkte, uten koking. Jeg bare heller dem oppi e-kolben og tilsetter gjær og litt sinkoppløsning. De er ellers godt preparert med nitrogen (FAN) fra Fermaid O, som er et autolysat (døde tørka gjærceller, og magnesium, så det er bare sink jeg trenger å tilsette.

20 liter bør vare ei stund, for jeg får jo også vørter fra bryggene mine. (Bruker bare fra de lyse. Mørk vørter er visst ikke like bra.)
Aha. Takk for deling. Du våger å bruke dem direkte ja. Det hadde spart meg for mye bry også. Hvor lenge tør du la dem stå? Enkelt å se en infeksjon før du pitcher? Glassflasker med patentkork?
 
Aha. Takk for deling. Du våger å bruke dem direkte ja. Det hadde spart meg for mye bry også. Hvor lenge tør du la dem stå? Enkelt å se en infeksjon før du pitcher? Glassflasker med patentkork?
Juiceflasker i PET. Skjer det noe, vil det utvikles gass. Flaska hardner, og det sier pffttt når du skrur opp kroken.

Jeg har etter hvert veldig stort erfaringsmateriale å bygge på. Når jeg tapper rett i flaskene fra kokekjelen (etter nedkjøling!!!), og flaskene er ordentlig reingjort og desinfisert, er det trygt.

Jeg har ei flaske stående i kjelleren som har stått der i 7-8 år. Det ser ikke ut til at det har skjedd noe med den. (Tenker ikke å bruke den:)!)
 
Satte 5 liter ut i dag som holdt 65 C. 5 timer senere var tempen 20 C
Så hvis tiden er lineær med volum burde det gå bra for 15 -20 liter også :cool:
5 C ute

Når jeg også testa om jeg overlever / varmt vann fra springen smaker ok :p

8 C nå etter totalt 17 timer
Har en litt emmen smak så ville ikke brukt det til brygging
 
Jeg har kjølt ned ut i kokekjelen over natta
Får klar og fin vørter til tapping da
Når du kjører No Chill direkte fra kokekjelen- gjør du da noen tiltak for å hindre at det trekkes inn uhumskheter underveis? Kjelen kan vel ikke være helt tett?

Siden jeg gjør kokingen ute i en Digiboil ville det vært veldig praktisk å bare koblet av og lagt på lokket :)
 
Når du kjører No Chill direkte fra kokekjelen- gjør du da noen tiltak for å hindre at det trekkes inn uhumskheter underveis? Kjelen kan vel ikke være helt tett?

Siden jeg gjør kokingen ute i en Digiboil ville det vært veldig praktisk å bare koblet av og lagt på lokket :)

Setter bare på lokket etter 70 C. SS lokkene er ganske tette
Er det "mye vær" dekker jeg kanskje till med no mer
 
Når du kjører No Chill direkte fra kokekjelen- gjør du da noen tiltak for å hindre at det trekkes inn uhumskheter underveis? Kjelen kan vel ikke være helt tett?

Siden jeg gjør kokingen ute i en Digiboil ville det vært veldig praktisk å bare koblet av og lagt på lokket :)
Jeg ville tru at et reint klede og en hyssing ville gjøre underverker - samt en lite kikk på Yr:).
 
Satte 5 liter ut i dag som holdt 65 C. 5 timer senere var tempen 20 C
Så hvis tiden er lineær med volum burde det gå bra for 15 -20 liter også :cool:
5 C ute

Når jeg også testa om jeg overlever / varmt vann fra springen smaker ok :p
Meska uforvarende det siste brygget med varmtvann fra springen. Det plager meg ikke.
 
Setter bare på lokket etter 70 C. SS lokkene er ganske tette
Er det "mye vær" dekker jeg kanskje till med no mer
Været går stort sett greit så lenge det ikke blåser for ille så er det tørt og fint
Stå åpen og udekket til tempen er kommet ned til 70 grader høres så skummelt ut :oops:
Jeg ville tru at et reint klede og en hyssing ville gjøre underverker - samt en lite kikk på Yr:).
Reint klede og en hyssing? o_O
 
Det er ikke mye som overlever det, men så klart; hadde jeg stått ute hadde jeg nok kanskje tenkt meg om..
Det går vel å bare legge glasslokket på. Det har et lite hull i seg, så skal ikke være noen fare for implodering.
Tar kanskje litt lenger tid å nå pitchetemperatur, men kan overføre til Allrounderen og flytte til fermenteringsskapet når bare tempen er kommet seg under 50 grader
 
Tilbake
Topp