Det har jo vært mange innlegg om dette brygget, både positive og negative. Hvilke erfaringer har dere nå etter å ha prøvd det til julemat?
Mitt endte på 1,013 med T-58, ABV 7,1%, ref #51. Har fått positive tilbakemeldigner og ølet er klart, har veldig fin tørket frukt aroma og ingen utpregede usmaker. Litt lite skum i forhold til andre brygg selv om det er karbonert med 6g/l og stod i 2 uker på 24 grader. Må si det har vært en suksess til julematen og når kona heller vil ha øl enn vin til pinnekjøttet da får man si seg fornøyd. Satser på å spare noen til neste jul.
Skal prøve å brygge denne på nytt, og lurer på om jeg skulle prøvd å vente med å tilsette sukker og kandissirup, og ta det som kokt lake etter stormgjæring (eller en uke?) i stedet for rett i kok, for å gi gjæren en ekstra boost ned mot ønsket FG. Noen tanker om det?
Takk for svar. Jeg tror jeg prøver å utsette, så får vi se hva som skjer. Godt øl blir det uansett, og det kan jo hende at eventuelle usmaker kan lagres bort fram mot jul. Har sett tidligere i denne tråden at noen synes det er for ille å skulle brygge et øl som må lagres god, men det plager ikke meg så mye, så lenge vi har godt juleøl til jul.Begge deler brukes, og begge deler gir godt resultat, ut fra hva jeg har lest om det. Jeg tror det spiller liten rolle, men skal du tilsette det under gjæringa, er visst litt etter at toppen av stormgjæringa er passert, det riktige.
Det er mulig du kan redusere litt på produksjonen av høyere alkoholer ved å utsette tilsettinga. Det ville antakelig tippa meg i den retningen; jeg synes alkoholvarmen i belgiske øl er veldig usjarmerende.
Takk for svar. Jeg tror jeg prøver å utsette, så får vi se hva som skjer. Godt øl blir det uansett, og det kan jo hende at eventuelle usmaker kan lagres bort fram mot jul. Har sett tidligere i denne tråden at noen synes det er for ille å skulle brygge et øl som må lagres god, men det plager ikke meg så mye, så lenge vi har godt juleøl til jul.
Har et fåtall flasker med imperial stout brygget februar 2018 som jeg drøyer det i det lengste med å smake på, for de er så gode nå at jeg ikke vil at det skal ta slutt!Ikke la det der plage deg. Øl endrer seg over tid; det er udiskutabelt. Og mye øl blir vesentlig bedre ved lagring. Men sjølsagt ikke alt; noe skal drikkes ferskt, også.