Finn Berger
Moderator
Det er vel litt pinlig å innrømme det, men inntil i dag har jeg ikke giddet å prøve syremalt (må vel være et greit norsk ord?). Men jeg har begynt å bekymre meg litt for hvor mye av kalsiumet jeg mister gjennom tilsetningen av fosforsyre, og siden dagens brygg var en lys og følsom kølsch som jeg nødig ville skulle mangle noe, la jeg inn tre prosent syremalt, og hentet dessuten fram igjen laktolen.
Det var en liten åpenbaring. Jeg brukte 0,5 ts hver av klorid og sulfat i mesken til et 25 liters brygg med 4,8 kg malt totalt. pH landet på 5,4ish etter innmesk, og jeg tilsatte en kvart teskje Laktol. Dermed traff jeg 5,25, og det var det. pH holdt seg der, så det var det jeg fikk i vørteren til kok, også - etter at jeg hadde tilsatt en ny runde med 0,5 ts hver av klorid og sulfat.
Jeg har ligget unna syremalt og Laktol fordi jeg mente å merke smaken av Laktolen tidligere - men det tror jeg må ha vært innbilning, ut fra hva jeg har hørt og lest seinere. Så nå er jeg litt spent, men egentlig ikke engstelig. Jeg tror denne blir bra - og i så fall blir det mer syremalt i mine oppskrifter på lyse øl framover.
Det var en liten åpenbaring. Jeg brukte 0,5 ts hver av klorid og sulfat i mesken til et 25 liters brygg med 4,8 kg malt totalt. pH landet på 5,4ish etter innmesk, og jeg tilsatte en kvart teskje Laktol. Dermed traff jeg 5,25, og det var det. pH holdt seg der, så det var det jeg fikk i vørteren til kok, også - etter at jeg hadde tilsatt en ny runde med 0,5 ts hver av klorid og sulfat.
Jeg har ligget unna syremalt og Laktol fordi jeg mente å merke smaken av Laktolen tidligere - men det tror jeg må ha vært innbilning, ut fra hva jeg har hørt og lest seinere. Så nå er jeg litt spent, men egentlig ikke engstelig. Jeg tror denne blir bra - og i så fall blir det mer syremalt i mine oppskrifter på lyse øl framover.