1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brygging med kveik - erfaringer?

En tråd i 'Brygging' startet av Per Øyvind Arnesen, 26 Nov 2017.

  1. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fortell
     
  2. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Røster pistasje nøtter og har i mesk, kok og tørr. Usikker på hvor mye. Sammens med caconibs. Blir et testprosjekt.
     
    bjartenataas og erikraude liker dette.
  3. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan er det med tørking av kommersiell kveik, funker det på lik linje som ekte kveik?
     
  4. Tryllesaft

    Tryllesaft
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Satt igår e et brygg på 25 ltr APA med Rivenes kveik pitcha på 37grader, i skap med samme temp. Go fart etter et par timer.
    Tenkte idag eg skulle topphøste då eg leste OG var allerede nede i 1.016 (17 timer seinere). Var 1052 igår. Det bruser fortsatt godt i dunken men det var ingen skum på toppen!?...Er det mulig at eg er forseint ute, eller kjem det til å komme meir skum? Topphøsting er nytt for meg :)
     
    1Morten liker dette.
  5. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Daggis og Sarge liker dette.
  7. Tryllesaft

    Tryllesaft
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den havna forøvrig på 1008 samme dagen. Heilt villt! Heiv oppi 100g amarillo igår. Og idag e den på 1006, Håper den stopper der :/ Nåken som veit kor lenge eg må ha an på 37 grade før flasking? Eller om eg bør justera ner tempen litt?
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bare å la den stå til SG er stabil et døgn.
     
  9. Tryllesaft

    Tryllesaft
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Okei, takk :)
     
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bomma på kjølingen på siste brygg i går og pitchet Gjernes på 26 grader. Skapet på 39, men undrer vel på om temperatur i gjæringskaret rekker å komme seg dit før gjæringen er over...
     
  11. Tryllesaft

    Tryllesaft
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For å dele erfaring fra brygget, datt ned til 1003 FG, karbonert med 5g/l sukker på flasker på 25 grader uten CC. Øle blei heilt fantastisk med tydelig appelsinsmak og aroma, om enn noe uklar men det gjer ingenting. Hurra for kveik! Neste batch blir med sprakalåg på gamlemåten.
     
    bjartenataas liker dette.
  12. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har av praktiske grunner (jeg har bare tid til å brygge i helgene) lagt meg på en uke fra pitch til flasking når man gjærer med kveik på noenogtredvegrader. Om jeg tror den har gjort seg ferdig, så skrur jeg gjerne ned temperaturen og senker gradvis mot 25 grader over et døgn eller to.

    MEN: Jeg har på et par brygg i det siste opplevd acetaldehyd (lukt og smak av grønne epler) på ølet. Det er ikke slik jeg vil ha det, og det kan hende at kveik kan ha godt av å få tid til å "rydde opp". Spesielt på de lyse ølene, som gjerne er mer følsomme for slikt enn malt- eller humletunge øl, så vil jeg nok vurdere i tiden framover å la disse få en ekstra uke i gjæringskaret.
     
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har du kveik som ikke er gjenbrukt vil jeg gjerne vite hvor den kommer fra.
     
    LarsUlv og Kalvatn liker dette.
  14. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan hende at kveiken til Sarge har mutert, og hvis han går noen generasjoner tilbake så blir ølet fritt for epler igjen. :)
     
  15. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er mulig den har mutert, men akkurat denne har jeg fått i posten ganske nylig. Jeg tror jeg kjente dette allerede første gang jeg brukte den.
     
  16. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Framgarden? Isåfall skal du forvente litt eple.
     
  17. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei. Gjernes og Skare. Gjernes virker som den kan rydde det opp litt under flaskelagringen, men for Skare virker det som det henger igjen.
    Brygget med kommersiell kveik (Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik) tidligere, og da merket jeg ikke noe slikt, til tross for mange generasjoner av gjenbruk.
     
  18. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har ikke spor av epler i mine brygg med Skare. Har fått gjæren fra en bekjent som har fått det fra Skare gård i Ørsta.
     
    Jo-Helge liker dette.
  19. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  20. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan jo skyldes bryggeprosessen også, selvsagt. Uansett: Sitter akkurat nå med Skare-ølet i glasset, og endelig virker det som smaken og lukten av grønne epler er minimal eller borte. :)

    Jeg tolker dette som at akkurat dette ølet trengte to måneders lagring for å bli bra. Det er uansett positivt. Det betyr at jeg kan bruke Skare på lyse øl. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på om Skare er gjæren jeg leter etter. Den er ikke så nøytral og crisp som jeg skulle ønske, men det er jo en vanskelig ting å oppfylle ved gjæring på temperaturer over 30 grader, så det er mulig jeg er for stortforlangende.
     

Del denne siden