1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Byggeprosjekt - BCB Bryggeri

En tråd i 'Utstyr' startet av KVS, 6 Sep 2013.

 1. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg er ny i faget og laget mitt første brygg forrige helg fra ekstrakt. Etter denne seansen ble jeg overbevist om at dette må kunne gjøres enklere. Har lest forum her og der om "automatisering" av prosessene, derfor denne tråden.
  Er i planleggingsfasen på et HERMS oppsett med PID, men i og med jeg ikke har noe videre erfaring vil jeg bruke denne muligheten til å få hjelp fra dere og selvfølgelig dele mine erfaringer fra planlegging til ferdig produkt. Jeg har ingen planer om å gjøre meg fort ferdig med prosjektet, men ta den tid jeg behøver for å få et godt oppsett.

  Jeg har tenkt å basere systemet med bruk av 3-veis ventiler, jeg trenger da bare 3 stk. av disse. Slik jeg ser det har man bare behov for to "statuser" per steg, sirkulering og pumping til neste steg. Altså;

  1. HLT - Sirkulering for bedre oppvarming av vann + pumping til MLT
  2. MLT - Sirkulering av vørter gjennom HEX + pumping til BK
  3. BK - Sirkulering av vørter for desinfisering og nedkjøling + pumping til gjæring.

  Er dette korrekt, eller har jeg glemt noe vesentlig her?
  Pumpene har jeg tenkt å kunne regulere individuelt fremfor å regulere flow med justering av manuelle ventiler.
   

  Vedlagte filer:

 2. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Godt utgangspunkt. :)

  Vedrørende pumpene: Har du allerede disse?  Jeg tror ikke de vanligste modellene av bryggepumpene lar seg kontrollere elektronisk. Det fort dyrt om du må kjøpe spesialpumper.
   
 3. NicolaiGj

  NicolaiGj
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Bergen
  Ved brygging av sterkere øltyper ville jeg anbefalt å ha større meskekjele, like stort som kokekaret eller større.
   
 4. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Pumpene jeg har tenkt på er liten, men kraftige. De er også billige og kan kontrolleres ved å justere DC spenning inn. Mer info her http://shop.solarproject.co.uk/sp2020-easy-connect-water-circulation-pump-£260-p-10.html Disse brukes en del i hjemmebryggeri i England og de justerer flow og det fungerer  :skitbra:
   
  Øyvind T. liker dette.
 5. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hva er grunnen til dette? Jeg har tenkt at det blir størst volum i kokekaret, ettersom det er her all vørteren er for koking.
  Størrelsene er ikke helt bestemt ennå, har kjøpt en kjele på 50L, men vil gå i tenkeboksen på de to andre.
   
 6. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Selvsagt, at jeg ikke husket det :) Har jo til og med hatt en slik pumpe selv i varmtvannstanken. Dessverre røk den etter ca 10 brygg. Pass på at du ikke får partikler i mesken når du sirkulerer fra mesketanken. Har hørt at solar project pumpene tåler dette dårlig.

  Hvis jeg skal driste meg til et råd, så vil jeg foreslå å gå for bedre pumper og heller strupe flow. Utrolig kjedelig dersom en pumpe streiker midt i et brygg.
   
 7. NicolaiGj

  NicolaiGj
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Bergen
  Mesken tar en god del plass, og en veldig generell tommelfingerregel er at du må ha 4 liter plass per kg malt, dvs om du vil brygge en batch med 15 kg malt (noe som er plausibelt med 50-litersbatcher) så trenger du 60 liter plass. I mine grove anslag så tar 1 kg malt nesten 2 liter plass, så ta 2.5 liter vann per kg malt, så er du oppe i rundt 4 liter per kg malt.

  Med andre ord så er meskevolum større en batchstørrelse i en god del tilfeller. Så 78l på meskekar og kokekjele, og kanskje 50 liter varmvannstank, hvis ikke 78 slik som resten.
   
 8. Rutof

  Rutof
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Fjell
  Jeg greier 11 kg i min 10 gallon boilermaker. Det vil si 36 liter å noe :)
   
 9. Rutof

  Rutof
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Fjell
  Spennde prosjekt. Holder på med noe det samme, men jeg er ikke like flink å bygge. Så jeg for  noen kinesere til å bygge >:D
   
 10. protto

  protto
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Vangsnes
  Ang størrelse på tankane så blir det litt som med høna og egget. Stor HLT for nok vatn til svake brygg, stor MLT for plass til nok malt til sterke brygg og så stor kokekjele at du slepp å bekymre deg for overkoking.

  Veit ikkje kor mange liter du har tenkt å brygge men med den størrelsen på tankane kan du lage 50l øl med OG på 1,060 med ein bitteliten fare for overkoking om du er uoppmerksam. Meir av svakare brygg med enda større fare for overkoking eller litt mindre og sterkare utan vesentleg fare for overkoking.

  Om du tenker at det er eit 40l bryggeri for å fylle to Corneliusfat pr. brygg vil eg påstå at du er spot on mtp kjelestørrelse.
  Og så ser eg at du har ekstern HEX, kompaktHERMS, det likar eg!
   
 11. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for gode innspill til alle, visste det ville bli god hjelp å få  :yes:

  Når det kommer til størrelsen på tankene, så tror jeg ikke jeg kommer til brygge mer enn 40L batcher, og som protto sier, så er dette perfekt for to Corneliusfat og størrelsen på tankene burde være OK. Om det blir sterkere øl i bryggeriet så får jeg ta hensyn og kanskje bare holde meg til 20L batcher, takk til NikolaiGj for utfyllende forklaring.

  Pumpene er nok ikke samme kvalitet som en March pumpe, men jeg er villig til å forsøke disse da det er mye posistivt med dem;

  1. Foodgrade og tåler temperatur opptil 120C
  2. Liten og stillegående
  3. Kan kontrollere flow via variabel spenning
  4. Og ikke minst, de er rimelige, 3 pumper for samme pris som én March pumpe  :biersmile:

  Har laget et lite skjema som viser hvordan jeg har tenkt å koble pumpene. Dette vil være likt på alle 3, så copy paste her altså. Bruker 3-veis bryter for å switche mellom sirkulering og overføring av væske. I midtposisjonen (OFF) vil bryteren sørge for at 3-veis ventilen står i posisjon for sirkulering, på den måten risikerer jeg ikke at væske renner over til neste tank, det blir rett og slett umulig. Vil putte på noen LED'er etterhvert for å vise retning på ventilåpning og voltmeter for pumpespenning.

  Adjustable Voltage Regulator finner dere her http://www.ebay.com/itm/400293000788
  3-way Valve finner dere her http://china-tonhe.com/Products/Actuators/A100_Actuator/A100-A_Electric__Actuator_519.html, med horisontal ventil
  3-veis bryter finner dere her http://www.ebay.com/itm/XB2BJ33C-2N-O-3Positions-Maintained-Extended-Lever-Select-Selector-Switch-/280793953483?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41609fb4cb
  Pumpe (14W) finner dere her http://shop.solarproject.co.uk/sp2020-easy-connect-water-circulation-pump-%C3%82%C2%A3260-p-10.html

  Neste blir å skisse opp varmeelementkretsene, har sett på disse fra England http://www.backerelectric.com/Data/Product_Downloads/BackersafeLeaflet1.pdf . Noen som har kjennskap til disse, ligger på rund £30,- for 3 KW element, med koblingsboks (ikke vanntett, men det går vel an å gjøre noe med).

  Mye handling fra England, men det har sin årsak, fruen er engelsk og skal over dit i høstferien, så det er bare å handle inn og sende til svigisene  :skitbra:
   

  Vedlagte filer:

 12. Eriki

  Eriki
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ser bra ut!
  Men hvorfor har du retur på HLT? :)
   
 13. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tanken min er at ved å sirkulere i HLT gir en raskere oppvarming ettersom vannet vil være i konstant bevegelse rundt varmeelementet. Taper nok sikker litt varme gjennom rør etc. Vil gjøre noen målinger når jeg kommer så langt.
   
 14. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  I min stadig søking etter symboler til bruk ved elektriske tegninger i Visio kom jeg i dag over det som ser ut som en gullgruve  :skitbra:

  På følgende sider er det 787 elektriske og elektroniske symboler, GRATIS, etter hva jeg forstår...
  http://symbols.radicasoftware.com/Index.php
  Går man videre inn i materien så dukket det opp 3D-symboler som enhver elektrisk bryggeri entusiast nok vil sette stor pris på
  http://symbols.radicasoftware.com/Stencil/Layout3D.html
   
  Øyvind T. liker dette.
 15. oyrisan

  oyrisan
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Godt å se at det er flere Visio-entusiaster som brygger øl!!
   
 16. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Vært stille en stund, men har brukt mye tid på å dypdykke i relé interlockingfunksjoner for å finne ut hvordan det er mulig å bruke enhver kombinasjon av 3kw elementene, med kun to 16A kurser inn i kontrollboksen. Tenker da på om man bruker element 1&2 så skal ikke nummer 3 være mulig å slå på. Har løst det, men ikke vakkert akkurat, mye klikk-klakk  :help:

  Er det noen som har løst dette tidligere? Eller for å gjøre det enklere for meg selv, er det en kombinasjon av HLT-, Herms- & BK-elementene som ikke/sjelden brukes samtidig. Herms & BK er vel det mest nærliggende, eller?
   
 17. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det går sakte på frem i dette prosjektet...
  Ser nok at jeg har plassert tråden i feilt underforum, kan en som har muligheten flytte denne til Utstyr?

  På forhånd takk
   
 18. SindreW

  SindreW
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Angående de pumpene. Jeg skjønner ikke hvorfor så mange kjøper fra Solar Project, disse pumpene er laget i østen og koster halvparten om du kjøper de fra Kina.
  Denne f.ex: http://www.ebay.com/itm/310744446868?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Er også noen 24V varianter som ikke koster allverden. f.ex: http://www.ebay.com/itm/Solar-DC-24V-Hot-Water-Circulation-DC-Pump-Brushless-Motor-Water-Pump-10L-Min-/121154739837?pt=UK_Home_Garden_Garden_Plants_Bird_Bath_Feeder_CV&hash=item1c35629e7d
   
 19. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Isteden for å alge ny tråd så låner jeg denne litt.

  Er disse  ventilene laget slik at man styrer flowen fra en av sideinngangene til inn/utgangen som står i midten? Eller er det enten alt stengt eller alt åpent? Det første virker jo mest logisk, og det ser slik ut på pilene på ventilen.
   
 20. KVS

  KVS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jepp, du har nok rett i dette, oppdaget ikke ebay pumpene før jeg kjøpte de fra England. Har lest en god del på engelske forum og der er disse mye brukt, og de synes ikke så mye om ebay pumpene.
  Nå får jeg solarpumpene neste uke, vil kjøpe 24VDC som du linket til fra Ebay eller lignende for å sjekke forskjellen på kvaliteten. Har sett at det finnes magnetbaserte pumper i samme størrelse
   

Del denne siden