Dårlig utnyttelse av malt (gang på gang .....)

Jeg kan nok bli mye mer flinkere og røre godt i mesken i begynnelsen, jeg tror jeg har mye å hente der, det gir mye mening etter alle innspill her i denne tråden :)
 
Jeg kan nok bli mye mer flinkere og røre godt i mesken i begynnelsen, jeg tror jeg har mye å hente der, det gir mye mening etter alle innspill her i denne tråden :)
Om du ikke rører godt i begynnelsen risikerer du store klumper med tørr malt som ligger nedi der.. DET er IKKE effektivt.. o_O
Hell oppi maltet i en to-tregang og rør helt til du er sikker på at alt er vått - dette er rimelig essensielt..! :)
 
Har vurdert å gjøre som nevnt lengre opp her, å tappe vørter i gjæringsspann etterhvert som man skyller for å skylle "vått" , men da ender jeg opp med å måtte plaske masse med vørteren når jeg heller den oppi kokeren igjen, noe som heller ikke skal være heldig, så jeg er litt usikker på hvilken vei som er den beste å gå :p
Litt usikker på hva som skulle være uheldig med litt plasking i vørteren når den helles tilbake igjen? Skal jo kokes opp, og da forsvinner all oksygen - som man allikevel tilsetter etter nedkjøling før pitching av gjær?
 
Mange mener det er viktig å heve maltrøret gradvis, slik at du beholder væske rundt rørets utside. Jeg løfter ca fem cm om gangen, uten at jeg egentlig kan påstå at dette har mye å si.
Det er uansett ikke noe problem å gjøre som du sier - tappe av ettehvert. Må bare passe på at du har volumkontroll..!! :)

Heve gradvis mend man skyller tenker du på eller bare heve sakte og deretter skylle sakte? Da må jeg i såfall ha talje elns :p Volumkontroll er ikke problem, måler alltid opp skyllevannsmengden på forhånd siden jeg uansett ikke kan lese av hvor mye som er i kokeren mens jeg skyller.

@Finn Berger
Det er selvsagt en mulighet, men da er jeg igjen tilbake til problemet med å enten måtte ha separat kokekjele eller å måtte løfte opp og plaske oppi vørteren fra et gjæringskar.
Valget om bryggemaskin var rett og slett økonomisk da jeg skiftet ut praktisk talt hele bryggeriet mitt fra det gamle hjemmelagde biab bygd på studentbudsjett. Ble tvunget ut av kjøkkenet av ØKH og da var valget mellom 50L ferdig bryggeri til 2700,- eller trekjelers med kokeplater og opplegg enkelt. På sikt blir nok netthandelenbryggeren brukt som ren kokekjel men frem til da hadde jeg et håp om å hvertfall klare 70-75% effektivitet jevnlig med bryggemaskinen :)
 
Litt usikker på hva som skulle være uheldig med litt plasking i vørteren når den helles tilbake igjen? Skal jo kokes opp, og da forsvinner all oksygen - som man allikevel tilsetter etter nedkjøling før pitching av gjær?

Mulig jeg har misforstått det jeg har lest, men mener bestemt jeg har sett at det skal være uheldig å plaske med varm vørter?
 
Heve gradvis mend man skyller tenker du på eller bare heve sakte og deretter skylle sakte? Da må jeg i såfall ha talje elns :p Volumkontroll er ikke problem, måler alltid opp skyllevannsmengden på forhånd siden jeg uansett ikke kan lese av hvor mye som er i kokeren mens jeg skyller.

@Finn Berger
Det er selvsagt en mulighet, men da er jeg igjen tilbake til problemet med å enten måtte ha separat kokekjele eller å måtte løfte opp og plaske oppi vørteren fra et gjæringskar.
Valget om bryggemaskin var rett og slett økonomisk da jeg skiftet ut praktisk talt hele bryggeriet mitt fra det gamle hjemmelagde biab bygd på studentbudsjett. Ble tvunget ut av kjøkkenet av ØKH og da var valget mellom 50L ferdig bryggeri til 2700,- eller trekjelers med kokeplater og opplegg enkelt. På sikt blir nok netthandelenbryggeren brukt som ren kokekjel men frem til da hadde jeg et håp om å hvertfall klare 70-75% effektivitet jevnlig med bryggemaskinen :)
Ja..! Dette forutsetter talje (eller en sterk frue :) ), men dette er en billig investering..!
Biltema har til 150,-
 
Heve gradvis mend man skyller tenker du på eller bare heve sakte og deretter skylle sakte? Da må jeg i såfall ha talje elns :p Volumkontroll er ikke problem, måler alltid opp skyllevannsmengden på forhånd siden jeg uansett ikke kan lese av hvor mye som er i kokeren mens jeg skyller.

@Finn Berger
Det er selvsagt en mulighet, men da er jeg igjen tilbake til problemet med å enten måtte ha separat kokekjele eller å måtte løfte opp og plaske oppi vørteren fra et gjæringskar.
Valget om bryggemaskin var rett og slett økonomisk da jeg skiftet ut praktisk talt hele bryggeriet mitt fra det gamle hjemmelagde biab bygd på studentbudsjett. Ble tvunget ut av kjøkkenet av ØKH og da var valget mellom 50L ferdig bryggeri til 2700,- eller trekjelers med kokeplater og opplegg enkelt. På sikt blir nok netthandelenbryggeren brukt som ren kokekjel men frem til da hadde jeg et håp om å hvertfall klare 70-75% effektivitet jevnlig med bryggemaskinen :)

Du har jo brygget BIAB tidligere. Hvorfor ikke gjøre det igjen - på en måte. Hvis du bruker en meskepose og en liten falskbunn (jeg bruker to, så spiller det ikke så stor rolle om de blir litt slitt), kan du batch sparge eller skylle kontinuerlig som du vil over i bøtter. Så heiser du bare opp meskeposen, lar den renne av seg litt, hiver den i et egnet kar, og heller vørteren fra bøttene tilbake.

Jeg garanterer deg et solid sprang i effektivitet:).
 
Om du ikke rører godt i begynnelsen risikerer du store klumper med tørr malt som ligger nedi der.. DET er IKKE effektivt.. o_O
Hell oppi maltet i en to-tregang og rør helt til du er sikker på at alt er vått - dette er rimelig essensielt..! :)
Ja jeg tror jeg kan ha mye å hente her, ble bare fortalt når jeg begynte med ølbrygging at mesken skulle ligge mest mulig urørt (med unntak av skylling) men etter bittelitt erfaring og mye gode innspill på tråden her så er det nok bare en stor fordel å røre godt i mesken iallefall i begynnelsen. Jeg tror nok det er her mesteparten av avviket ligger :))
 
Du har jo brygget BIAB tidligere. Hvorfor ikke gjøre det igjen - på en måte. Hvis du bruker en meskepose og en liten falskbunn (jeg bruker to, så spiller det ikke så stor rolle om de blir litt slitt), kan du batch sparge eller skylle kontinuerlig som du vil over i bøtter. Så heiser du bare opp meskeposen, lar den renne av seg litt, hiver den i et egnet kar, og heller vørteren fra bøttene tilbake.

Jeg garanterer deg et solid sprang i effektivitet:).

Det er jo også en mulighet :) I mitt hode, før jeg kjøpte og begynte med maskina, så var et meskerør bare en biab-pose i stål eller en falskbunn som var lettere å tømme. Når jeg ser på endringen i effektivitet så innser jeg jo at det ikke stemmer :p Skal sies at jeg stort sett kjørte delmesk med det gamle utstyret grunnet mangel på temperaturkontroll, så jeg er langt fra noen dreven all-grain brygger :)

Siden jeg allerede er inne på det, når jeg skal kompensere på effektiviteten med økt maltmengde, holder det at jeg skalerer opp basemalten eller skal jeg skalere opp hele oppskriften?
 
Men det kan se ut som om det i et maltrør er en tendens til at det oppstår en tilstand med lite fritt vann, og hvis sirkulasjonen kan oppheve den, er det selvfølgelig en løsning.

Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.

Siden jeg allerede er inne på det, når jeg skal kompensere på effektiviteten med økt maltmengde, holder det at jeg skalerer opp basemalten eller skal jeg skalere opp hele oppskriften?

Har du plass til så mye mer malt enn 7 kilo i en 30 liter maskin? Prøv neste brygg å varme opp til utmeskstemperatur, og like før du løfter maltrøret så sjekker du om det er kompakt malt i bunn av silekaret. Dersom det er det, rør opp til du får en helt jevn mesk, la stå noen minutter, og løft opp. Straks du ser at overflatevørteren har trekt forbi toppen av masken, begynner du å skylle, og hold en cm eller to vannspeil over masken til du er ferdig å skylle. Funker hvertfall supert for meg på min BB, og for naboen på sin netthandel brygger.
 
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.

Enig i at dette må beveges på..! Jeg rører oftere enn hver halvtime.. Tipper jeg er oppi der ca hvert 10-15 minutt.. Hver gang jeg ser at vørternivået stiger på maltsengen tar jeg en runde med sleiva, så øker jeg sirkulasjonen til jeg har vørter såvidt over malten. Da senker jeg sirkulasjon til dette nivået holder seg stabilt - en stund.. Så repeat..! :)
 
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.



Har du plass til så mye mer malt enn 7 kilo i en 30 liter maskin? Prøv neste brygg å varme opp til utmeskstemperatur, og like før du løfter maltrøret så sjekker du om det er kompakt malt i bunn av silekaret. Dersom det er det, rør opp til du får en helt jevn mesk, la stå noen minutter, og løft opp. Straks du ser at overflatevørteren har trekt forbi toppen av masken, begynner du å skylle, og hold en cm eller to vannspeil over masken til du er ferdig å skylle. Funker hvertfall supert for meg på min BB, og for naboen på sin netthandel brygger.

Har 50 literen, men har foreløpig bare brygget 25L batcher så plass er ikke et problem :)
Da antar jeg du mener sakte heving av maltrøret under skylling for å klare å holde vannspeil over. Mulig jeg tester det med sakte tapping av vørter under skylling som tidligere foreslått da, bør gi samme effekten? :) har litt plassbegrensninger på bryggerommet og pga måten taket er bygget så blir jeg i såfall nødt til å bygge et stativ for å få til talje over bryggeren :)
 
Takker forøvrig for alle svar og tips. Håper ikke jeg fremstår som dum eller vanskelig i diskusjonen her, men det er litt interessant å se hvordan teoriene man har laget seg i hodet underveis står seg i diskusjon mot dere mer erfarne bryggere :)
 
Et annet tips er at du smaker på masken etter du er ferdig å skylle og har tømt silekaret. Det skal omtrent ikke finnes søtsmak. Smaker det søtt så har du et skylleproblem.
 
Har 50 literen, men har foreløpig bare brygget 25L batcher så plass er ikke et problem :)
Da antar jeg du mener sakte heving av maltrøret under skylling for å klare å holde vannspeil over. Mulig jeg tester det med sakte tapping av vørter under skylling som tidligere foreslått da, bør gi samme effekten? :) har litt plassbegrensninger på bryggerommet og pga måten taket er bygget så blir jeg i såfall nødt til å bygge et stativ for å få til talje over bryggeren :)
Det er den riktige måten :) Tapp sakte, fyll på sakte.. Hold jevnt nivå over helt til du er tom for skyllevann til å helle over. La den så tappe seg helt like sakte :) Kan i hvertfall bruke 30 min, kanskje 45 min på 25 liter.
 
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.
...

Det der er sånn omtrent det jeg gjør. Og jeg er enig; egentlig skjønner jeg ikke at sirkulering har den effekten folk sier det har. Og når @Thomas Søreide sier at han er inne og rører hvert 10.-15. minutt, så mistenker jeg at det er det, og ikke sirkuleringen, som sørger for god effekt.
 
Tilbake
Topp