Om du ikke rører godt i begynnelsen risikerer du store klumper med tørr malt som ligger nedi der.. DET er IKKE effektivt..Jeg kan nok bli mye mer flinkere og røre godt i mesken i begynnelsen, jeg tror jeg har mye å hente der, det gir mye mening etter alle innspill her i denne tråden
Litt usikker på hva som skulle være uheldig med litt plasking i vørteren når den helles tilbake igjen? Skal jo kokes opp, og da forsvinner all oksygen - som man allikevel tilsetter etter nedkjøling før pitching av gjær?Har vurdert å gjøre som nevnt lengre opp her, å tappe vørter i gjæringsspann etterhvert som man skyller for å skylle "vått" , men da ender jeg opp med å måtte plaske masse med vørteren når jeg heller den oppi kokeren igjen, noe som heller ikke skal være heldig, så jeg er litt usikker på hvilken vei som er den beste å gå
Mange mener det er viktig å heve maltrøret gradvis, slik at du beholder væske rundt rørets utside. Jeg løfter ca fem cm om gangen, uten at jeg egentlig kan påstå at dette har mye å si.
Det er uansett ikke noe problem å gjøre som du sier - tappe av ettehvert. Må bare passe på at du har volumkontroll..!!
Litt usikker på hva som skulle være uheldig med litt plasking i vørteren når den helles tilbake igjen? Skal jo kokes opp, og da forsvinner all oksygen - som man allikevel tilsetter etter nedkjøling før pitching av gjær?
Ja..! Dette forutsetter talje (eller en sterk frue ), men dette er en billig investering..!Heve gradvis mend man skyller tenker du på eller bare heve sakte og deretter skylle sakte? Da må jeg i såfall ha talje elns Volumkontroll er ikke problem, måler alltid opp skyllevannsmengden på forhånd siden jeg uansett ikke kan lese av hvor mye som er i kokeren mens jeg skyller.
@Finn Berger
Det er selvsagt en mulighet, men da er jeg igjen tilbake til problemet med å enten måtte ha separat kokekjele eller å måtte løfte opp og plaske oppi vørteren fra et gjæringskar.
Valget om bryggemaskin var rett og slett økonomisk da jeg skiftet ut praktisk talt hele bryggeriet mitt fra det gamle hjemmelagde biab bygd på studentbudsjett. Ble tvunget ut av kjøkkenet av ØKH og da var valget mellom 50L ferdig bryggeri til 2700,- eller trekjelers med kokeplater og opplegg enkelt. På sikt blir nok netthandelenbryggeren brukt som ren kokekjel men frem til da hadde jeg et håp om å hvertfall klare 70-75% effektivitet jevnlig med bryggemaskinen
Heve gradvis mend man skyller tenker du på eller bare heve sakte og deretter skylle sakte? Da må jeg i såfall ha talje elns Volumkontroll er ikke problem, måler alltid opp skyllevannsmengden på forhånd siden jeg uansett ikke kan lese av hvor mye som er i kokeren mens jeg skyller.
@Finn Berger
Det er selvsagt en mulighet, men da er jeg igjen tilbake til problemet med å enten måtte ha separat kokekjele eller å måtte løfte opp og plaske oppi vørteren fra et gjæringskar.
Valget om bryggemaskin var rett og slett økonomisk da jeg skiftet ut praktisk talt hele bryggeriet mitt fra det gamle hjemmelagde biab bygd på studentbudsjett. Ble tvunget ut av kjøkkenet av ØKH og da var valget mellom 50L ferdig bryggeri til 2700,- eller trekjelers med kokeplater og opplegg enkelt. På sikt blir nok netthandelenbryggeren brukt som ren kokekjel men frem til da hadde jeg et håp om å hvertfall klare 70-75% effektivitet jevnlig med bryggemaskinen
Ja..! Dette forutsetter talje (eller en sterk frue ), men dette er en billig investering..!
Biltema har til 150,-
Ja jeg tror jeg kan ha mye å hente her, ble bare fortalt når jeg begynte med ølbrygging at mesken skulle ligge mest mulig urørt (med unntak av skylling) men etter bittelitt erfaring og mye gode innspill på tråden her så er det nok bare en stor fordel å røre godt i mesken iallefall i begynnelsen. Jeg tror nok det er her mesteparten av avviket ligger )Om du ikke rører godt i begynnelsen risikerer du store klumper med tørr malt som ligger nedi der.. DET er IKKE effektivt..
Hell oppi maltet i en to-tregang og rør helt til du er sikker på at alt er vått - dette er rimelig essensielt..!
Hehe - er rimelig sikker på at jeg satte parentesen på rett sted, og at det følgelig er klart hva jeg mener..?Koster en frue bare 150,- på biltema? Er hun fin? Grei kvalitet?
Hehe, da har du vært inne og lest på LODO-losjen sine domener. Skal ikke yppe til krangel, men det er litt omstridt, da.Mulig jeg har misforstått det jeg har lest, men mener bestemt jeg har sett at det skal være uheldig å plaske med varm vørter?
Du har jo brygget BIAB tidligere. Hvorfor ikke gjøre det igjen - på en måte. Hvis du bruker en meskepose og en liten falskbunn (jeg bruker to, så spiller det ikke så stor rolle om de blir litt slitt), kan du batch sparge eller skylle kontinuerlig som du vil over i bøtter. Så heiser du bare opp meskeposen, lar den renne av seg litt, hiver den i et egnet kar, og heller vørteren fra bøttene tilbake.
Jeg garanterer deg et solid sprang i effektivitet.
Men det kan se ut som om det i et maltrør er en tendens til at det oppstår en tilstand med lite fritt vann, og hvis sirkulasjonen kan oppheve den, er det selvfølgelig en løsning.
Siden jeg allerede er inne på det, når jeg skal kompensere på effektiviteten med økt maltmengde, holder det at jeg skalerer opp basemalten eller skal jeg skalere opp hele oppskriften?
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.
Har du plass til så mye mer malt enn 7 kilo i en 30 liter maskin? Prøv neste brygg å varme opp til utmeskstemperatur, og like før du løfter maltrøret så sjekker du om det er kompakt malt i bunn av silekaret. Dersom det er det, rør opp til du får en helt jevn mesk, la stå noen minutter, og løft opp. Straks du ser at overflatevørteren har trekt forbi toppen av masken, begynner du å skylle, og hold en cm eller to vannspeil over masken til du er ferdig å skylle. Funker hvertfall supert for meg på min BB, og for naboen på sin netthandel brygger.
NotertEt annet tips er at du smaker på masken etter du er ferdig å skylle og har tømt silekaret. Det skal omtrent ikke finnes søtsmak. Smaker det søtt så har du et skylleproblem.
Det er den riktige måten Tapp sakte, fyll på sakte.. Hold jevnt nivå over helt til du er tom for skyllevann til å helle over. La den så tappe seg helt like sakte Kan i hvertfall bruke 30 min, kanskje 45 min på 25 liter.Har 50 literen, men har foreløpig bare brygget 25L batcher så plass er ikke et problem
Da antar jeg du mener sakte heving av maltrøret under skylling for å klare å holde vannspeil over. Mulig jeg tester det med sakte tapping av vørter under skylling som tidligere foreslått da, bør gi samme effekten? har litt plassbegrensninger på bryggerommet og pga måten taket er bygget så blir jeg i såfall nødt til å bygge et stativ for å få til talje over bryggeren
Etter min erfaring vil sirkulering i maltrør kun trykke malten nedover og til slutt presse den sammen mot bunn, og da er det jo ikke så mye fritt vann rundt malten. Veldig viktig som flere sier her, å røre inn malten godt ved innmesk og sørge for jevn temperatur og ingen klumper. Jeg lar mesken stå i fred i en halvtime etter innmesk før jeg sjekker konsistensen igjen ved å kjenne på bunn av silekaret med meskespaden. Da rører jeg opp mesken om det er klumpet seg i bunn, før det får stå en halvtime til, som regel er det helt fint og jeg lar det stå i fred hele mesketiden.
...