Diacetylrest, tempeheving, estere og fenoler

Jokis

 
Hei. Det er en ting jeg lurer på. Jeg skjønner prinsippet bak diacetylrest.
Men det jeg lurer på er følgende: høyere temeraturer danner mer estere og fenoler. Men gjelder det i all hovedsak under stormgjæring? ...slik at en diacetylrest som foregår senere i gjæringsforløpet ikke vil tilføre mer ester og fenolsmak på ølet selv om man hever tempen med for eksempel 2 grader?
Mulig litt klønete formulert men.
 
Jupp. Estere og fenoler blir for det meste dannet under vekstfasen, som varer sånn ca til stormgjæringen er ferdig.
 
Takk gutter! Så å dra opp brygget etpar grader over etpar dager er uproblematisk. Hva om man allerede har stabil FG. Er det bortkasta da?
 
Takk gutter! Så å dra opp brygget etpar grader over etpar dager er uproblematisk. Hva om man allerede har stabil FG. Er det bortkasta da?

Du kan ha stabil FG men fortsatt kanskje noe som må ryddes opp i litt med litt ekstra gjæraktivitet, som f.eks diacetyl.
 
Veldig seint svar her.... Men tar det med om noen senere dropper innom og leser :)

Gjæra en pils Gahr-edition i fjor sommer... Ble stående på gjæringskar på rundt 10 grader i 3 uker; så FG var veldig stabil.

Glemte diacetylhvile og hadde rett på fat.... Satt den så til "lagering" på 2C i 2 mnd... Når vi smakte på den.... Så var det som å drikke smør og vann i 50-50-blanding! Skvipet luktet også smør-popcorn.....

Vi greide dog å redde hele sulamitten (55 ltr fordelt på 3 cornyfat) ved å kjøpe 2 pakker av samme gjær vi brukte første gangen, og lage 5 liter starter på magnetrører... Fordelte starteren på de tre fatene og satt disse i romtemperatur i 2 uker... Slapp ut trykk ca 1 gang om dagen i starten og deretter med noen dagers mellomrom... Etter noen uker på kjøl igjen var ølet i alle tre fatene mer enn innafor!..... Ikke det beste jeg har smakt; men du verden så deilig førstegangspils! :)
 
Veldig seint svar her.... Men tar det med om noen senere dropper innom og leser :)

Gjæra en pils Gahr-edition i fjor sommer... Ble stående på gjæringskar på rundt 10 grader i 3 uker; så FG var veldig stabil.

Glemte diacetylhvile og hadde rett på fat.... Satt den så til "lagering" på 2C i 2 mnd... Når vi smakte på den.... Så var det som å drikke smør og vann i 50-50-blanding! Skvipet luktet også smør-popcorn.....

Vi greide dog å redde hele sulamitten (55 ltr fordelt på 3 cornyfat) ved å kjøpe 2 pakker av samme gjær vi brukte første gangen, og lage 5 liter starter på magnetrører... Fordelte starteren på de tre fatene og satt disse i romtemperatur i 2 uker... Slapp ut trykk ca 1 gang om dagen i starten og deretter med noen dagers mellomrom... Etter noen uker på kjøl igjen var ølet i alle tre fatene mer enn innafor!..... Ikke det beste jeg har smakt; men du verden så deilig førstegangspils! :)

Har nettopp satt mitt første brygg med pils gahr edition. Hva mener du med " Glemte diacetylhvile? Hva er normalt her, sette i romtemperatur i 2 dager etter gjæring før flasking?
 
Tilbake
Topp