Dip Hopping

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Leste en artikkel i nyeste BYO om Dip Hopping. Er det noen som har testa det? Det interessante er at klassiske humler, som tradisjonelt ikke funker til tørrhumling da de kan gi løksmak, kan få en ny rolle med denne teknikken. Kort oppsummert: Tapp av ca 10% av vørter før eller under koking (eller rent vann i tilsvarende forhold) som holder ca 70-80 grader, i et gjæringskar fylt med humle, og la det stå en time. Tilsett deretter ferdig nedkjølt vørter i samme gjæringskar, og pitch gjær. Det at humla får trekke før gjæren begynner å jobbe skal føre til at interessante og gode aromakomponenter blir trukket ut, uten at det blir for mye transformasjon til dårlige løk-komponenter. Tanken er at de komponentene som reagerer dårlig med gjær allerede skal ha forsvunnet når gjær pitches.

Det vil kanskje forsvinne noe aroma under gjæring, men om man kan ekstrahere nye smaker fra Saaz eller Apollo, kan det kanskje være verdt å teste ut. Spesielt humledrevne lagerøl kan kanskje få et nytt liv.

Disclaimer: Jeg har ikke selv mye erfaring med humlesterke øl, eller noen forkjærlighet for noen teknikker, jeg bare syntes det framsto som en interessant teknikk som medbryggere kan finne nyttig.
 
Leste en artikkel i nyeste BYO om Dip Hopping. Er det noen som har testa det? Det interessante er at klassiske humler, som tradisjonelt ikke funker til tørrhumling da de kan gi løksmak, kan få en ny rolle med denne teknikken. Kort oppsummert: Tapp av ca 10% av vørter før eller under koking (eller rent vann i tilsvarende forhold) som holder ca 70-80 grader, i et gjæringskar fylt med humle, og la det stå en time. Tilsett deretter ferdig nedkjølt vørter i samme gjæringskar, og pitch gjær. Det at humla får trekke før gjæren begynner å jobbe skal føre til at interessante og gode aromakomponenter blir trukket ut, uten at det blir for mye transformasjon til dårlige løk-komponenter. Tanken er at de komponentene som reagerer dårlig med gjær allerede skal ha forsvunnet når gjær pitches.

Det vil kanskje forsvinne noe aroma under gjæring, men om man kan ekstrahere nye smaker fra Saaz eller Apollo, kan det kanskje være verdt å teste ut. Spesielt humledrevne lagerøl kan kanskje få et nytt liv.

Disclaimer: Jeg har ikke selv mye erfaring med humlesterke øl, eller noen forkjærlighet for noen teknikker, jeg bare syntes det framsto som en interessant teknikk som medbryggere kan finne nyttig.
Jeg leste den der, det jeg ikke helt skjønner er hva det er som gir forskjellig resultat i forhold til en vanlig whirlpool?
Noe er det sikkert men skulle gjerne hatt en forklaring(mulig jeg leste den litt fort)...
 
Jeg leste den der, det jeg ikke helt skjønner er hva det er som gir forskjellig resultat i forhold til en vanlig whirlpool?
Noe er det sikkert men skulle gjerne hatt en forklaring(mulig jeg leste den litt fort)...
Det er et godt poeng. Men "vanlig" whirlpool er vel å slenge oppi humle under nedkjøling? Dette vil være nærmere hopstand, altså kjøle vørter ned til ca 80 grader, deretter la den stå der med humle.

Som nevnt er jeg ikke noe humlehode, så uten at jeg kan si noe om kjemien, så er det noe som stikker seg ut; tid (60 minutter), og at planten blir værende i gjærkaret, hvor flameout-, whirlpool- og hopstand-humler vil bli liggende i kjelen.

Skal jeg filosofere litt videre: Hovedmotivasjonen for hurtig nedkjøling er vel å hindre SMM, som blir til DMS, om jeg ikke husker feil. Med denne teknikken kan man ha en lang hopstand, uten at SMM-konsentrasjonen vil bli for høy.
 
Det er et godt poeng. Men "vanlig" whirlpool er vel å slenge oppi humle under nedkjøling? Dette vil være nærmere hopstand, altså kjøle vørter ned til ca 80 grader, deretter la den stå der med humle.

Som nevnt er jeg ikke noe humlehode, så uten at jeg kan si noe om kjemien, så er det noe som stikker seg ut; tid (60 minutter), og at planten blir værende i gjærkaret, hvor flameout-, whirlpool- og hopstand-humler vil bli liggende i kjelen.

Skal jeg filosofere litt videre: Hovedmotivasjonen for hurtig nedkjøling er vel å hindre SMM, som blir til DMS, om jeg ikke husker feil. Med denne teknikken kan man ha en lang hopstand, uten at SMM-konsentrasjonen vil bli for høy.
Pleier å kjøre whirlpool/hopstand på noenlunde konstant temperatur under 80 grader i opptil 40 minutter(på noen øl) selv der jeg gjerne deler opp humlemengden. Ser at det er flere som gjør det slik, så derfor jeg stusser litt på hva som utgjør forskjellen på humlearoma/smak.
Mengden humlematerie som følger med i gjæringstanken vil jeg tro har en del og si på resultatet og dette med DMS ved hopstand er interresant...må testes :)
 
Leste en artikkel i nyeste BYO om Dip Hopping. Er det noen som har testa det? Det interessante er at klassiske humler, som tradisjonelt ikke funker til tørrhumling da de kan gi løksmak, kan få en ny rolle med denne teknikken. Kort oppsummert: Tapp av ca 10% av vørter før eller under koking (eller rent vann i tilsvarende forhold) som holder ca 70-80 grader, i et gjæringskar fylt med humle, og la det stå en time. Tilsett deretter ferdig nedkjølt vørter i samme gjæringskar, og pitch gjær. Det at humla får trekke før gjæren begynner å jobbe skal føre til at interessante og gode aromakomponenter blir trukket ut, uten at det blir for mye transformasjon til dårlige løk-komponenter. Tanken er at de komponentene som reagerer dårlig med gjær allerede skal ha forsvunnet når gjær pitches.

Det vil kanskje forsvinne noe aroma under gjæring, men om man kan ekstrahere nye smaker fra Saaz eller Apollo, kan det kanskje være verdt å teste ut. Spesielt humledrevne lagerøl kan kanskje få et nytt liv.

Disclaimer: Jeg har ikke selv mye erfaring med humlesterke øl, eller noen forkjærlighet for noen teknikker, jeg bare syntes det framsto som en interessant teknikk som medbryggere kan finne nyttig.
Veldig interessant. En del ting er uklart for meg etter kjapp gjennomlesing, så jeg får studere det nærmere seinere. Et hovedpoeng ser ut tl å være å bli kvitt myrcene, og det hadde vært en stor fordel. Men tørrhumling ved lavere temperatur - 10-14 grader skal ha den effekten, også.

Det blei en del komplisert kjemi inni der, men hvis dette faktisk kan bidra til mindre produksjon av H2S under lagergjæring, så er jeg med! Men det var et av de punktene som blei uklare for meg.
 
Her er en annen artikkel som tar for seg flere humletaktikker, bl.a. dip hopping. Går ikke så veldig i detalj på kjemien da.

Havig says that between the lower-temperature hop extraction and the effect of active yeast on the hop matter, the aromas and flavors produced are vibrant and complex.


Må understreke at jeg ikke prøver å omvende noen til teknikken, bare lurte på om det er noe som har blitt prøvd av noen på forumet.

Kan også hende det er noe som egentlig kun er relevant for store bryggerier, og er en tidsparende måte for de å gjennomføre mye av det samme som hopstand. Eller kanskje det at plantematerialet ligger igjen i gjæringskaret er litt av greia. At potensielt myrcene-reduserte humler som er med på gjæringsprosessen gjør noe nytt.
 
Her er en annen artikkel som tar for seg flere humletaktikker, bl.a. dip hopping. Går ikke så veldig i detalj på kjemien da.

Havig says that between the lower-temperature hop extraction and the effect of active yeast on the hop matter, the aromas and flavors produced are vibrant and complex.

Må understreke at jeg ikke prøver å omvende noen til teknikken, bare lurte på om det er noe som har blitt prøvd av noen på forumet.

Kan også hende det er noe som egentlig kun er relevant for store bryggerier, og er en tidsparende måte for de å gjennomføre mye av det samme som hopstand. Eller kanskje det at plantematerialet ligger igjen i gjæringskaret er litt av greia. At potensielt myrcene-reduserte humler som er med på gjæringsprosessen gjør noe nytt.
Nå skal jeg først teste tørrhumling på lav temperatur, og hvis det funker, så fortsetter jeg vel med det. Men det er jo ingen motseting mellom teknikkene; man kan bruke begge.

Det der med løkaromaer har jeg aldri oppfatta at jeg har fått, men det kan jo skyldes dårlige smaksløker. Myrcene, derimot, kjenner jeg at kan være et problem.Men at myrcene skulle kunne biotransformeres til linalool, det har jeg ikke hørt før. Jeg har vel egentlig oppfatta at man har funnet ut at det med biotransformasjoner var litt hype?

Jeg oppfatter ikke på noen måte at du driver med misjonering for denne teknikken. Flott at du formidler stoffet:).
 
Det funker nok dårlig å overføre vørter på 70-80°C til en Fermzilla eller annen gjæringstank i PET, bare nevner det her så ingen går på en smell :p
 
Nå skal jeg først teste tørrhumling på lav temperatur, og hvis det funker, så fortsetter jeg vel med det. Men det er jo ingen motseting mellom teknikkene; man kan bruke begge.

Det der med løkaromaer har jeg aldri oppfatta at jeg har fått, men det kan jo skyldes dårlige smaksløker. Myrcene, derimot, kjenner jeg at kan være et problem.Men at myrcene skulle kunne biotransformeres til linalool, det har jeg ikke hørt før. Jeg har vel egentlig oppfatta at man har funnet ut at det med biotransformasjoner var litt hype?

Jeg oppfatter ikke på noen måte at du driver med misjonering for denne teknikken. Flott at du formidler stoffet:).
Unnskyld, jeg må innrømme jeg feiltolka myrcene som kilden til løkaroma. Sånn går det når man skumleser. Jeg har hørt for mye på Experimental Brewing sin bak-katalog de siste dagene etter at du nevnte den i en annen tråd. Der snakkes det så mye om biotransformasjon av humlekomponenter at jeg har blitt helt overbelasta. Death by data!

Jeg har lært mye av å høre på den podcasten i det siste. Viste du for eksempel at det ikke eksisterer andre øl enn Pliny the Elder/Younger?

Det funker nok dårlig å overføre vørter på 70-80°C til en Fermzilla eller annen gjæringstank i PET, bare nevner det her så ingen går på en smell :p
Hehe, på tide med noen skikkelige bidrag til "Grusomme bilder"-tråden, sier nå jeg!
 
Unnskyld, jeg må innrømme jeg feiltolka myrcene som kilden til løkaroma. Sånn går det når man skumleser. Jeg har hørt for mye på Experimental Brewing sin bak-katalog de siste dagene etter at du nevnte den i en annen tråd. Der snakkes det så mye om biotransformasjon av humlekomponenter at jeg har blitt helt overbelasta. Death by data!

Jeg har lært mye av å høre på den podcasten i det siste. Viste du for eksempel at det ikke eksisterer andre øl enn Pliny the Elder/Younger?


Hehe, på tide med noen skikkelige bidrag til "Grusomme bilder"-tråden, sier nå jeg!
hehe - Ex. Br. - podcastene gjør flaskedag til festdag:). Nå venter jeg bare på en episode om dip hopping.

Det eksisterer andre øl enn Pliny'ene - men de er jo kopier. Vestkyst og Two Captains, f.eks..
 
hehe - Ex. Br. - podcastene gjør flaskedag til festdag:). Nå venter jeg bare på en episode om dip hopping.

Det eksisterer andre øl enn Pliny'ene - men de er jo kopier. Vestkyst og Two Captains, f.eks..
Det er kanskje en naturlig evolusjon i øl-artikkel-verdenen: Først CB&B, så BYO, deretter div. podcaster

Det er for øvrig ganske morsomt at disse amerikanerne bruker usaklig alkoholstyrke som et kvalitetsparameter. Bigger is better!
 
Hørte nettopp på den siste Experimental Brewing podcasten, og der var dip hopping et tema. Det jeg særlig beit meg merke i, var at det b lei sagt at en fordel med det, er at det tar knekken på hop creep - om du bruker en tilstrekkelig høy temperatur, så klart. (Over 60 grader må til, om jeg ikke husker feil. Da denatureres enzymene i humla.) ( Det var episode 178, som finnes her: https://www.experimentalbrew.com/
)

Jeg ser for meg at dette burde kunne brukes til tørrhumling, også. Om en bare lager dip hop'en større, og så fryser ned halvparten - eller hva som nå måtte være en passende størrelse - og tilsetter etter at hovedgjæringa er mer eller mindre ferdig? Da tilsetter du riktignok mer sukker, så gjæringa vil komme i gang igjen, men det ville kanskje fungere som en form for kräusening (sjøl om kräusening vil si å tilsette en dose gjærende øl).

Trur dette må prøves. Jeg tumler med tanken på en alkoholsnill vestkystIPA (5.7%). Har fin Imperial A09 (Fuller's), og rikelig med humle. Jeg kan ikke fordra hip hop, men kanskje jeg kan bli en ivrig dip hop'er? Kunne det funke i en pils?
 
Hørte nettopp på den siste Experimental Brewing podcasten, og der var dip hopping et tema. Det jeg særlig beit meg merke i, var at det b lei sagt at en fordel med det, er at det tar knekken på hop creep - om du bruker en tilstrekkelig høy temperatur, så klart. (Over 60 grader må til, om jeg ikke husker feil. Da denatureres enzymene i humla.) ( Det var episode 178, som finnes her: https://www.experimentalbrew.com/
)

Jeg ser for meg at dette burde kunne brukes til tørrhumling, også. Om en bare lager dip hop'en større, og så fryser ned halvparten - eller hva som nå måtte være en passende størrelse - og tilsetter etter at hovedgjæringa er mer eller mindre ferdig? Da tilsetter du riktignok mer sukker, så gjæringa vil komme i gang igjen, men det ville kanskje fungere som en form for kräusening (sjøl om kräusening vil si å tilsette en dose gjærende øl).

Trur dette må prøves. Jeg tumler med tanken på en alkoholsnill vestkystIPA (5.7%). Har fin Imperial A09 (Fuller's), og rikelig med humle. Jeg kan ikke fordra hip hop, men kanskje jeg kan bli en ivrig dip hop'er? Kunne det funke i en pils?

Kan du ikke da like gjerne la humla trekke (60 C) i litt vann før du tørrhumler?
 
Kan du ikke da like gjerne la humla trekke (60 C) i litt vann før du tørrhumler?

I morgen skal det bli spennende å se om jeg fortsatt er velsignet fra hop creep, tenker å tappe South Coast 5 dager etter jeg tørrhumla for andre gang (skulle kanskje tatt SG ved første tørrhumling også)(wlp007)
 
Hørte nettopp på den siste Experimental Brewing podcasten, og der var dip hopping et tema. Det jeg særlig beit meg merke i, var at det b lei sagt at en fordel med det, er at det tar knekken på hop creep - om du bruker en tilstrekkelig høy temperatur, så klart. (Over 60 grader må til, om jeg ikke husker feil. Da denatureres enzymene i humla.) ( Det var episode 178, som finnes her: https://www.experimentalbrew.com/
)

Jeg ser for meg at dette burde kunne brukes til tørrhumling, også. Om en bare lager dip hop'en større, og så fryser ned halvparten - eller hva som nå måtte være en passende størrelse - og tilsetter etter at hovedgjæringa er mer eller mindre ferdig? Da tilsetter du riktignok mer sukker, så gjæringa vil komme i gang igjen, men det ville kanskje fungere som en form for kräusening (sjøl om kräusening vil si å tilsette en dose gjærende øl).

Trur dette må prøves. Jeg tumler med tanken på en alkoholsnill vestkystIPA (5.7%). Har fin Imperial A09 (Fuller's), og rikelig med humle. Jeg kan ikke fordra hip hop, men kanskje jeg kan bli en ivrig dip hop'er? Kunne det funke i en pils?
Trenger du å "tørrhumle" om du dip hopper? Er ikke litt av poenget å få bort usmaker fra tørrhumlingen?

Du vil også få svar på om det virkelig er hop creep du sliter med.

Jeg tror du kommer til å bli en bra dip hopper jeg ;)
 
Trenger du å "tørrhumle" om du dip hopper? Er ikke litt av poenget å få bort usmaker fra tørrhumlingen?

Du vil også få svar på om det virkelig er hop creep du sliter med.

Jeg tror du kommer til å bli en bra dip hopper jeg ;)
Den ene av de to oppskriftene i BYO har tørrhumling, den andre ikke. Så det er nok opp til brygger'n.

Hop creep er et fenomen som det virker som om amerikanske bryggerier uten videre regner med som noe de alltid må forholde seg til - i alle fall om jeg skal dømme etter de podcastene jeg har hørt. Fenomenet er høyst reelt, men virkningen varierer vel med både mengde og type humle. Jeg får det alltid, så jeg har ikke noe behov for å sjekke om det er det jeg opplever. Jeg og bryggeriene tapper produktene våre på små forseglede beholdere, mens hjemmebryggere stort sett fater - og da er det ikke et problem på samme måten.

Jepp, her skal det dip hoppes - og det skal definitivt ikke akkompagneres av hip hop:).
 
Den ene av de to oppskriftene i BYO har tørrhumling, den andre ikke. Så det er nok opp til brygger'n.

Hop creep er et fenomen som det virker som om amerikanske bryggerier uten videre regner med som noe de alltid må forholde seg til - i alle fall om jeg skal dømme etter de podcastene jeg har hørt. Fenomenet er høyst reelt, men virkningen varierer vel med både mengde og type humle. Jeg får det alltid, så jeg har ikke noe behov for å sjekke om det er det jeg opplever. Jeg og bryggeriene tapper produktene våre på små forseglede beholdere, mens hjemmebryggere stort sett fater - og da er det ikke et problem på samme måten.

Jepp, her skal det dip hoppes - og det skal definitivt ikke akkompagneres av hip hop:).
Nå "fater" vel de fleste bryggeriene på en måte også, men uten at de bytter tank. De dumper gjær og humle og karbonerer på unitanken før de overfører til boks/ flaske.

Jeg har overført til boks på under 14 dager fra bryggedag, uten at det har utviklet seg til noen co2 bombe. Jeg har også hatt øl stående lenge på gjæringskaret, uten at SG har blitt noe lavere enn normalt.

Hiv i 3-400g i wp og overfør alt :).

Tror hop creepen kan ha noe med humlen å gjøre, samt prosess
 
Sist redigert:
Nå "fater" vel de fleste bryggeriene på en måte også, men uten at de bytter tank. De dumper gjær og humle og karbonerer på unitanken før de overfører til boks/ flaske.

Jeg har overført til boks på under 14 dager fra bryggedag, uten at det har utviklet seg til noen co2 bombe. Jeg har også hatt øl stående lenge på gjæringskaret, uten at SG har blitt noe lavere enn normalt.

Hiv i 3-400g i wp og overfør alt :).

Tror hop creepen kan ha noe med humlen å gjøre, samt prosess
Jo, jeg har tenkt på hva forskjellen på dip hopping og det å bare overføre alt fra wp er. Det helt åpenbare er jo at du da får med alt breakmaterialet, også, og det vil jeg ikke. Det andre er at du får en annen kjøleprosess, og det tredje er dette med å lukke tanken. Så det blir noe annet.

Litt mer om dip hopping etc.: https://beerandbrewing.com/gearhead-hop-it-like-its-hot/
Et exbeeriment: https://brulosophy.com/2023/01/30/exbeeriment-impact-dip-hopping-has-on-an-american-pale-ale/
 
Da har jeg klekket ut ei oppskrift. Jeg satser i første omgang på dip hop aleine. Ingen tørrhumling, altså. Da skulle jeg i alle fall slippe å tenke på hop creep.

Dette er tenkt som en sessionversjon av en vestkyst-IPA. Jeg bruker de vanlige humlene fra Kinns Vestkyst, som holder greit stand som min favoritt-IPA. (OK, jeg kjøper nesten aldri IPA, så jeg har ikke gitt meg sjøl så mange sjansene til å bytte favoritt:).) Jeg lurte litt på å kutte ut krystallmaltet, men valgte å beholde gammelskole-preget. Dette blir vel omtrent som Vestkyst. 50 lovibond er 132 EBC. Jeg har tilsatt humler i kok til 30 IBU, og så veit jeg ikke helt hva de 80 grammene med dip hop-humler blir. Det blir nok litt mindre bittert enn Vestkyst, som har 70 IBU, men det bør det også bli, siden det er såpass mye svakere. Et sted mellom 40 og 50 IBU hadde vært fint.

Denny Conn, som er en skikkelig IPA-fantast, har anbefalt Fuller's-gjæren til IPA, og sida jeg har den nå, blir det den. Det passer bra på den måten at den gjør seg sabla fort ferdig. Antakelig kan jeg flaske etter ei uke.

Jeg venter ikke på noen måte noen smaksbombe her, men om jeg kan få et tydelig humlepreg med denne tross alt ganske beskjedne humle-mengden, er jeg happy. Og så kan jeg eventuelt bygge opp herfra.

Brygger ikke så stor batch, bare 20 liter før tapping. OG 1.054, FG 1.012 (77% utgjæring), 5,4% ABV. 30+? IBU, 12 EBC. 2:1 sulfat/klorid. Meske på 67 i en drøy time. Starter gjæringa på 16, og lar den stige til 20 etter hvert.

Malt til 20 liter før tapping
3,6 kg Munton's Pale Planet
0,2 kg Simpson's T50
0,2 kg syremalt
Humle
10 gr Simcoe @ 45
60 gr Cent/Sim/Col @ 5
60 gr Cent/Sim/Col/Am @ dip hop (2 liter/75 grader)
Gjær
Imperial A09 Pub
 
Tilbake
Topp