Finn Berger
Moderator
Det er nok også litt som med øl.
Oppbevaring og behandling mellom fabrikk og sluttkunde er nok ikke alltid optimal og har mye å si for hvordan produktet er når det skal brukes.
Men jeg tror og håper at gjær behandles på en mer kompetent måte enn øl ofte blir.
Jeg stoler veldig på at de Whitelabsproduktene jeg kjøper på Bryggselv er behandlet riktig. Så når jeg opplever at de etter 6 måneder åpenbart ikke er i særlig form, så mener jeg at det er rimelig å si at 6 måneder er en forstrekkelse. Jeg stoler mer på Imperial, faktisk. Tre måneder sier de, og det virker rimelig. Og den gjæren kjøper jeg fra Strømmen Hjemmebrygg, som jeg oppfatter også har veldig pålitelige rutiner.
Det er ganske vanskelig å vite at man har behandlet starteren optimalt, faktisk. Jeg har ei grense på 14 dager for meg sjøl. Etter det vil jeg ikke bruke gjæren uten å gi den en oppfriskning. Men hvis det gjelder å bruke den i en starter, har jeg erfaring for at den tåler flere måneder. Sånn sett er den helt på høyde med Whitelabs' pure pitch.