Dobbel batch dobbel dose gjær?

Hei

skal brygge 2 sett med"The wild west Vleteren" 2 batcher over 2 dager.
brygges med grainfather.
skal ha alt i en gjæringstank ss brew 50l


så spørsmål blir som følger:

1.det var 2x2 belgian ale yeast m41: altså 4 pakker totalt tørrgjær. på de ølsettene jeg har er det lurt å bruke mindre enn de 4 pakkene? (oppskriften sier på 1 enkel batch at jeg trenger 400 mrd celler)

2. er det lurt å ikke ha oppi noe gjær den første batchen den 1 dagen og så ha oppi alt dag nr 2 når siste batch er ferdig og skal oppi tanken?

3. Har et oksygensett til oksigenering av vørter. kanskje best i oksigenere kun siste batch på dag 2? eller oksigenere batch 1 også?
 
Den lokale puben som også brygger øl tilsetter all gjær den første dagen. Oksygen likedan. De gjør det slik du tenker å gjøre det.
 
Hei

skal brygge 2 sett med"The wild west Vleteren" 2 batcher over 2 dager.
brygges med grainfather.
skal ha alt i en gjæringstank ss brew 50l


så spørsmål blir som følger:

1.det var 2x2 belgian ale yeast m41: altså 4 pakker totalt tørrgjær. på de ølsettene jeg har er det lurt å bruke mindre enn de 4 pakkene? (oppskriften sier på 1 enkel batch at jeg trenger 400 mrd celler)

2. er det lurt å ikke ha oppi noe gjær den første batchen den 1 dagen og så ha oppi alt dag nr 2 når siste batch er ferdig og skal oppi tanken?

3. Har et oksygensett til oksigenering av vørter. kanskje best i oksigenere kun siste batch på dag 2? eller oksigenere batch 1 også?

Det er ikke noen ukjent praksis å gjøre dette, men du skal ikke bruke mer gjær enn til ett brygg. Når man brygger på denne måten, er poenget gjerne å slippe å bruke så mye gjær. Det første brygget blir da på sett og vis en starter. Du skal altså ikke bruke mer gjær, hvilket i ditt tilfelle betyr at du skal bruke bare 2 pakker.

La det første brygget få komme skikkelig i gang med gjæringen, og tilsett så det andre brygget - det tar gjerne et døgn eller vel så det.

Du skal tilsette oksygen til det andre brygget før du blander det med det første.
 
Det er ikke noen ukjent praksis å gjøre dette, men du skal ikke bruke mer gjær enn til ett brygg. Når man brygger på denne måten, er poenget gjerne å slippe å bruke så mye gjær. Det første brygget blir da på sett og vis en starter. Du skal altså ikke bruke mer gjær, hvilket i ditt tilfelle betyr at du skal bruke bare 2 pakker.

La det første brygget få komme skikkelig i gang med gjæringen, og tilsett så det andre brygget - det tar gjerne et døgn eller vel så det.

Du skal tilsette oksygen til det andre brygget før du blander det med det første.


Supert:)

takk for svar i siste liten her. tenkte å gå for 3 pakker, men kommer nå til å gå ned til 2 pakker, takker for klart svar.
 
Supert:)

takk for svar i siste liten her. tenkte å gå for 3 pakker, men kommer nå til å gå ned til 2 pakker, takker for klart svar.

Om du vil ha en referanse, så finner du en redegjørelse for dette på s. 186 i den siste utgaven av How to Brew av John Palmer:).

Jeg kjenner ikke OG på den oppskrifta, så det er litt vanskelig å si. Men det er en belgisk dubbel, er det ikke? 3 pakker hadde nok ikke vært urimelig - men hvis dette ølet skal ha en utpreget karakter fra gjæren, som du får når du pitcher litt lavt, er kanskje 2 pakker riktig.

edit: Sjekket oppskriften. Du har en OG på 1.091 der. 400 milliarder celler virker rimelig, ja. Og hvis pakkene dine inneholder 200 milliarder per pakke, så blir det jo riktig. Men det er det dobbelte av hva pakker vanligvis inneholder.
 
Sist redigert:
Om du vil ha en referanse, så finner du en redegjørelse for dette på s. 186 i den siste utgaven av How to Brew av John Palmer:).

Jeg kjenner ikke OG på den oppskrifta, så det er litt vanskelig å si. Men det er en belgisk dubbel, er det ikke? 3 pakker hadde nok ikke vært urimelig - men hvis dette ølet skal ha en utpreget karakter fra gjæren, som du får når du pitcher litt lavt, er kanskje 2 pakker riktig.

edit: Sjekket oppskriften. Du har en OG på 1.091 der. 400 milliarder celler virker rimelig, ja. Og hvis pakkene dine inneholder 200 milliarder per pakke, så blir det jo riktig. Men det er det dobbelte av hva pakker vanligvis inneholder.


Hei

riktig at OG skal være på 1091. det var med 2 stk pakker Mangrove jaks (belgian ale yeast) M41 totalt 20g tilsammen.
 
Hei

riktig at OG skal være på 1091. det var med 2 stk pakker Mangrove jaks (belgian ale yeast) M41 totalt 20g tilsammen.

Det er ikke noe spesielt med antallet celler i de pakkene der. Produsenten sier: "Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort." Og det er alt de sier. Nå øker behovet for gjær nokså drastisk med høyere OG, og du skal ha omtrent dobbelt så mye gjær til et øl på 1.091 som til et butikkstyrkeøl, med en OG rundt det halve.

Jeg ville brukt i alle fall tre pakker til en 25-liters batch - og kanskje fire. Men det er mulig dette ølet ikke skal ha for mye - det er mye sært med belgisk øl, og jeg har ingen erfaring med dette ølet. Men tre kjenner jeg meg ganske sikker på å anbefale, ja.
 
Det er ikke noe spesielt med antallet celler i de pakkene der. Produsenten sier: "Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort." Og det er alt de sier. Nå øker behovet for gjær nokså drastisk med høyere OG, og du skal ha omtrent dobbelt så mye gjær til et øl på 1.091 som til et butikkstyrkeøl, med en OG rundt det halve.

Jeg ville brukt i alle fall tre pakker til en 25-liters batch - og kanskje fire. Men det er mulig dette ølet ikke skal ha for mye - det er mye sært med belgisk øl, og jeg har ingen erfaring med dette ølet. Men tre kjenner jeg meg ganske sikker på å anbefale, ja.

øh nå ble jeg usikker, 3 pakker til en 25 liters batch? det var med kun 2 pakker i hvert sett.

eller mente du 3 pakker totalt tilsammen for 50 liter?
 
øh nå ble jeg usikker, 3 pakker til en 25 liters batch? det var med kun 2 pakker i hvert sett.

eller mente du 3 pakker totalt tilsammen for 50 liter?

Nei, jeg mente 3 pakker i første runde, og ikke noe i andre. Da ligger du litt over nederste grense for en ale med OG 1.090 (280 milliarder celler) - og belgiske ales kan nok godt pitches ned mot nedre grense. Jeg ser det anbefalt flere steder. Grunnen er at du vil at gjæren skal prege ølet mye med produksjon av estere, som du får mer av med lavere pitche-rater.

Nå forutsetter jeg at pakka di inneholder det ei sånn pakke normalt inneholder (100 milliarder celler), og jeg ser ingen grunn til å tro noe annet.

Tallene mine her er fra How to Brew, siste utgave, av John Palmer. De stemmer godt overens med det du vil få om du bruker kalkulatoren til Brewer's friend, med kalkulasjonene basert på Kai Troesters ("Braukaiser's") modell, som er den jeg tror de fleste stoler på nå.

edit: Du bør nok rehydrere gjæren når du brygger noe som har så høy OG som dette. Det står muligens på gjærpakka at du bare kan strø den oppi, og det kan du (mener jeg, men mange er veldig uenige i det) gjøre når du ikke brygger så sterkt øl. Men her vil jeg veldig klart råde deg til å rehydrere.
 
Nei, jeg mente 3 pakker i første runde, og ikke noe i andre. Da ligger du litt over nederste grense for en ale med OG 1.090 (280 milliarder celler) - og belgiske ales kan nok godt pitches ned mot nedre grense. Jeg ser det anbefalt flere steder. Grunnen er at du vil at gjæren skal prege ølet mye med produksjon av estere, som du får mer av med lavere pitche-rater.

Nå forutsetter jeg at pakka di inneholder det ei sånn pakke normalt inneholder (100 milliarder celler), og jeg ser ingen grunn til å tro noe annet.

Tallene mine her er fra How to Brew, siste utgave, av John Palmer. De stemmer godt overens med det du vil få om du bruker kalkulatoren til Brewer's friend, med kalkulasjonene basert på Kai Troesters ("Braukaiser's") modell, som er den jeg tror de fleste stoler på nå.

edit: Du bør nok rehydrere gjæren når du brygger noe som har så høy OG som dette. Det står muligens på gjærpakka at du bare kan strø den oppi, og det kan du (mener jeg, men mange er veldig uenige i det) gjøre når du ikke brygger så sterkt øl. Men her vil jeg veldig klart råde deg til å rehydrere.


ok

da skjønner jeg, 3 pakker ble litt seint nå. ble ferdi for 2-3 timer siden og da ble 2 pakker rehydert oppi. med første batch. skal få ferdig batch 2 rundt kl 15-16 imorgen og blander 1 pose til oppi den.

vil ikke styre med en pakke til oppi nå, da må jeg åpne lokket en ekstra gang....

takker for hjelpen:)
 
ok

da skjønner jeg, 3 pakker ble litt seint nå. ble ferdi for 2-3 timer siden og da ble 2 pakker rehydert oppi. med første batch. skal få ferdig batch 2 rundt kl 15-16 imorgen og blander 1 pose til oppi den.

vil ikke styre med en pakke til oppi nå, da må jeg åpne lokket en ekstra gang....

takker for hjelpen:)

2 pakker er neppe så langt unna. Det er et problem med tørrgjær at det er så usikkert hvor mange celler du egentlig kan regne med. Antakelig er det litt mer enn det vi normalt regner med - men det er kjipt med alt sånt vi ikke veit.

Uansett; du trenger ikke å føle at det ikke blei riktig. Her snakker vi om ganske små avvik fra det ideelle:).
 
Tilbake
Topp