Staro
Norbrygg-medlem
4Hvor mange pakker w34/70 fulgte det med hvert sett?
4Hvor mange pakker w34/70 fulgte det med hvert sett?
Du er vel inne på kjernen her. Mens de fleste bruker en pakke på en standard ale, bruker jeg to. Tilsvarende bruker jeg ofte dobbelt så mye gjær på sterke lagere, enn andre gjør. Jeg vet hva min praksis resulterer i, og er rimelig overbevist at større mengder gjær har gitt bedre øl - i mitt bryggeri.
Bruker du f.eks to pakker us-05 på 1.050 23L ish?
Jeg tror ei pakke 05 drar en normalbatch med 1.050 ale ganske greit, og to poser er helt sikkert overkill - i alle fall hvis du gjærer på normale temperaturer.
Jeg starter stort sett alltid på 17 grader, og holder det der til stormgjæringen er over.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Da temmer du sikkert fuseltrollet ganske effektivt. Jeg starter også alltid der med ale, men lar temperaturen stige, gjerne opp mot 20 grader, for å få med mer av esterprofilen til gjæren.
Dette gjelder øl laget med britisk alegjær. Tyske aletyper gjærer jeg selvfølgelig lavere, og belgiske er jo et kaos av ulike mulige regimer.
Det er irriterende at det ikke er mulig å få et noenlunde eksakt tall på hvor mange gjærceller det er i ei pakke tørrgjær, som f.eks. 05. Mer enn 6 milliarder per gram er ikke veldig mye hjelp. Kanskje er det tre ganger så mye, og når jeg veit at du kan få en utmerket IPA med OG 1.070 med ei pakke 05 strødd rett i dunken, og uten annen beluftning enn risting, er det nokså sannsynlig at det er det.
Henrettet med beergun gir da en og annen boble skulle jeg tro.
>Teori?Lett inspirert av denne tråden (og delvis av en altfor lang middagshvil) tok jeg frem denne fra kjelleren.
Dette ølet ble tilsatt to pakker gjær pr ca 20 liter, og gjæret som bare f... når vi hentet det på Nøgne Ø dagen etter. Hjemme satt jeg det kaldt og håpet det beste - og det slo til.
Altså er det mulig å lage godt øl på 8,5 % med to pakker gjær. Men; jeg klarer ikke å lage vørter som NØ. Bunnfallet i denne gjæringsbøtten var ca 1 cm, og det så ut som om det var ren gjær.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
sink?>Teori?
>Teori?
Hva måtte du betale for noe sånt? Går ut fra at nøgne ø kan selge vørter uten at det utløser alkoholavgifter?Lett inspirert av denne tråden (og delvis av en altfor lang middagshvil) tok jeg frem denne fra kjelleren.
Dette ølet ble tilsatt to pakker gjær pr ca 20 liter, og gjæret som bare f... når vi hentet det på Nøgne Ø dagen etter. Hjemme satt jeg det kaldt og håpet det beste - og det slo til.
Altså er det mulig å lage godt øl på 8,5 % med to pakker gjær. Men; jeg klarer ikke å lage vørter som NØ. Bunnfallet i denne gjæringsbøtten var ca 1 cm, og det så ut som om det var ren gjær.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Hva måtte du betale for noe sånt? Går ut fra at nøgne ø kan selge vørter uten at det utløser alkoholavgifter?