1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Dobbelbokk med w34-70 vs wlp833

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av TorfinnS, 14 Des 2017.

  1. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    4
     
    TorfinnS liker dette.
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Bruker du f.eks to pakker us-05 på 1.050 23L ish?
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  3. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Tror ikke jeg har laget ale med så lav OG hittil, men svaret er allikevel ja. Lagere på 1.050 har jeg laget mange av, med gjærmengde tilsvarende fire pakker tørrgjær - minst.

    Jeg brygger ofte 50 liters batcher med ale, spesielt i disse PF tider, og bruker ofte både 150 - 180 gram US05 - som jeg forøvrig kjøper i halvkilospakker.

    Som oftest er det gjærstartere i tre step involvert på de sterke lagerne. 50 liter Doppelbock er typisk ett rør gjær i 2 liter, steppet opp til 5 liter og sluttsteppet i 10-12 liter starter. Jeg gjærer denne type øl på 8-9 grader.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Shit. for meg høres det ganske mye ut. Men da er du iallefall bombesikker på at du har nok gjær :)
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Noe undrer meg litt her: Overpitching er ikke bra, det heller. Sjøl om det nok skal mer til å få negative konsekvenser av det enn av underpitching, så er det en fare, i alle fall når det gjelder ale på vanlig styrke. (Sterke øl er en annen sak.) Jeg tror ei pakke 05 drar en normalbatch med 1.050 ale ganske greit, og to poser er helt sikkert overkill - i alle fall hvis du gjærer på normale temperaturer. Hvis det ikke er det, er i alle fall alle tabeller over pitchmengder som jeg har sett, nokså meningsløse.

    Lagerøl gjæret lavt er nok også en annen sak, men for det meste av det jeg brygger, som altså er normalsterk ale, er overpitching en virkelig fare. Overpitching + rikelig med oksygen mener jeg er en oppskrift på fusel.
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Tempkontroll har også noe å si. Min erfaring er at hvis man pitcher høyt og gjærer raskt høyt, så får man dårligere utgjæring, spes på de store. Er en slags balanse der som jeg ikke har tall på men bare erfaringspoeng. Når jeg mener pitche høy så mener jeg like ved ønsket gjæringstemperatur.
     
  7. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Brygget en bock tidligere som egentlig skulle være en dobbelbock. Men pga nytt oppsett i bryggeriet så ble effektiviteten elendig. Endte opp med en vanlig bock, men med gjær til dobbelbock. Kraftig overpitch, men ingen antydning til usmak. Har ikke oksygen tilførsel så ser det som en fordel å ha plenty gjærceller.
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Plenty gjær er en vinner hvis man gjærer lavere, type 7-9 grader. Startet min lagerkarriere med det som er simplified konsensus, 1,5*plato*ml. Funket ikke, så nå har jeg gått opp til 2,5. Funker knall. 2,5 er bare et kalkulert tall forsåvidt, gudene vet hvor mye gjær det er jeg pitcher.
     
  9. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg starter stort sett alltid på 17 grader, og holder det der til stormgjæringen er over.



    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Da temmer du sikkert fuseltrollet ganske effektivt. Jeg starter også alltid der med ale, men lar temperaturen stige, gjerne opp mot 20 grader, for å få med mer av esterprofilen til gjæren.

    Dette gjelder øl laget med britisk alegjær. Tyske aletyper gjærer jeg selvfølgelig lavere, og belgiske er jo et kaos av ulike mulige regimer.

    Det er irriterende at det ikke er mulig å få et noenlunde eksakt tall på hvor mange gjærceller det er i ei pakke tørrgjær, som f.eks. 05. Mer enn 6 milliarder per gram er ikke veldig mye hjelp. Kanskje er det tre ganger så mye, og når jeg veit at du kan få en utmerket IPA med OG 1.070 med ei pakke 05 strødd rett i dunken, og uten annen beluftning enn risting, er det nokså sannsynlig at det er det.
     
    #30 Finn Berger, 16 Des 2017
    Sist redigert: 16 Des 2017
    Einar Michelsen liker dette.
  11. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Lett inspirert av denne tråden (og delvis av en altfor lang middagshvil) tok jeg frem denne fra kjelleren. [​IMG]

    Dette ølet ble tilsatt to pakker gjær pr ca 20 liter, og gjæret som bare f... når vi hentet det på Nøgne Ø dagen etter. Hjemme satt jeg det kaldt og håpet det beste - og det slo til.

    Altså er det mulig å lage godt øl på 8,5 % med to pakker gjær. Men; jeg klarer ikke å lage vørter som NØ. Bunnfallet i denne gjæringsbøtten var ca 1 cm, og det så ut som om det var ren gjær.[​IMG]



    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    ^ Noterer meg at det i tillegg til de to pakkene gjær også er gått med 2 stk. bensinstasjonsbaconpølse. Dette ble ikke noe billig øl, Einar:(.

    Siden ølet er henrettet ved tapping, skjønner jeg ikke hvor kullsyra kommer fra. Dette skulle jo være et dødt øl, men jeg observerer et flott skum i glasset. Sodastream?

    Hamar dukker stadig opp i ulike sammenhenger på dette forumet, nå som produsent av overdimensjonerte gjæringskar. Er Bergen i ferd med å miste sin posisjon som hjemmebryggingshovedstad?
     
    #32 Finn Berger, 19 Des 2017
    Sist redigert: 20 Des 2017
    Einar Michelsen liker dette.
  13. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Henrettet med beergun gir da en og annen boble skulle jeg tro.
     
    Einar Michelsen liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Dødt øl er dødt:(. Enten har Michelsen sikta dårlig, eller han har lagt veien fra flaske til glass via en sodastreammaskin.
     
    Frode Larsen liker dette.
  15. Frode Larsen

    Frode Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    >Teori?
     
  16. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    sink?
     
  17. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Nei, ingen teori.
     
  18. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Hva måtte du betale for noe sånt? Går ut fra at nøgne ø kan selge vørter uten at det utløser alkoholavgifter?
     
    Frode Larsen liker dette.
  19. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    https://www.facebook.com/events/1833459230269364/?ti=icl

    De laget litt for mye vørter i fjor, og jeg hadde med ca 100 liter hjem....i fem gjæringsspann. Vanligvis er det er det en gjæringsbøtte til hver.

    Har vært med to ganger på dette. Anbefales.

    Edit: fant billetten. De kostet kr 1600 i 2017.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  20. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem

Del denne siden