gle1
Norbrygg-medlem
Tar lengre tid, samt eksponerer ølet for unødvendig mye oksygen. Får også rettere dosering i hver flaske, enn ved omstikking.Hvorfor ikke stikke om? Det må da være enklere enn å dosere i hver enkelt flaske.
Tar lengre tid, samt eksponerer ølet for unødvendig mye oksygen. Får også rettere dosering i hver flaske, enn ved omstikking.Hvorfor ikke stikke om? Det må da være enklere enn å dosere i hver enkelt flaske.
Dropsen endret vekt. Hva mener du med det?Må si jeg alltid har vært skeptisk til vanlig raffinert sukker rett i flasken, men etter at dropsen endret vekt, har jeg nå kjøpt 4 sett med disse. http://www.olbrygging.no/products/maleskje-3pk
Tenker at jeg helt sikkert får gitt bort noen sett til bryggevenner til jul
Jeg tapper stort sett på fat, men får alltid noen få flasker i tillegg, og har derfor planer om å konvertere
Ny forpakning. Lettere dropsDropsen endret vekt. Hva mener du med det?
Har brukt begge deler. Omstikking og sprøyte. Synes det går greit med begge. Men i går åpnet jeg en flaske med Solsnu klone etter en uke på karbonering. Og der var det geysir ! Fint hvitt skum med masse bobler. Ble bare et halvt glass utav den flasken. Krysser fingrene for at det ikke er flere. Åpnet en etterpå og den var perfekt,Selvsagt - stikk om, lag sukkerlake med 6 gr sukker PR liter, feiler aldri, og ingenting er enklere. Samt at du blir kvitt en god klatt gørr.
Tar lengre tid, samt eksponerer ølet for unødvendig mye oksygen. Får også rettere dosering i hver flaske, enn ved omstikking.
Coopers 3 gram karboneringsdrops er borte fra markedet nå (de røde posene). De hvite dropsene er på ca 2 gram.
3 grams dropsene ga 2,5 vol co2 på en 0,5 flaske. 2 gram på 0,5 flaske gir 1,9 vol co2, hvilket fungerer på britiske ales, men ikke mye annet. 2 drops gir 2,85 vol co2 hvilket fungerer hovedsaklig for hveteøl og lignende.
.
Er det disse du sikter til? https://www.vestbrygg.no/produkt/tilsetjingsstoff/sukker/karboneringsdrops-coopers-80stk/
Hvis dette er den "røde posen" så er den fortsatt i salg. Du sier den er på tre gram. Betyr det 3 gram rent sukker?
Coopers 3 gram karboneringsdrops er borte fra markedet nå (de røde posene). De hvite dropsene er på ca 2 gram.
3 grams dropsene ga 2,5 vol co2 på en 0,5 flaske. 2 gram på 0,5 flaske gir 1,9 vol co2, hvilket fungerer på britiske ales, men ikke mye annet. 2 drops gir 2,85 vol co2 hvilket fungerer hovedsaklig for hveteøl og lignende.
Derfor er det på tide for oss å finne frem doseringsprøytene igjen hvis vi vil unngå omstikking av ølet.
Apotekene her i landet selger store doseringsprøyter med gradering i ml.
Her har dere en tabell for co2 nivå basert på sukkerlake konsentrasjon. Merk deg at du må korrekte mengder for at nivået skal stemme. 0,33 flasker vil ikke bli korrekt med mindre du sprøyter 3,3 ml (jeg bruker kun 0,5 flasker).
Formel for utregninger:
Liter / flaskevolum i liter x 5 = ml lake som må kokes
ml lake x gram sukker per ml lake
Eksempel utregning: 20 liter øl skal ha 2,5 vol co2 på 0,5 liters flasker
20 / 0,5 x 5 = 200 ml lake
200 x 0,6577 = 131,54 gram sukker
Tilsett 131,54 gram sukker og vann til du har mer enn 2 dl i kasserollen. Kok laken i minst 3 minutter.
Kok også rent vann i en annen kjele. Når begge kjelene har kokt i 3 minutter og blitt kjølt ned kan tilsette rent kokt vann til du har 200 ml (2 dl) lake.
NB: Husk at alt som skal i kontakt med nedkjølt lake MÅ være sterilt.
Lag gjerne litt mer lake enn du trenger (sukker er relativt billig og det er bedre å kaste litt enn å sitte der med øl du mangler lake til).
Jeg skjønner det med oksygen, men ikke det med rettere dosering. Får man blandet laken jevnt i ølet, så burde ikke dette være noe problem i det hele tatt. Jeg har gjort det på den måten i samtlige av mine brygg, og ujevn karbonering mellom flasker i samme batch hører virkelig til sjeldenhetene (jeg kan ikke huske at jeg har opplevd det). Siden jeg har flasker av størrelse 0.33, 0.357, 0.40, 0,50 og til og med en 0.60 i ny og ne, så tror jeg sjansen hadde vært større for feil karbonering om jeg skulle passe på alle de ulike flaskestørrelsene og dosere deretter.Tar lengre tid, samt eksponerer ølet for unødvendig mye oksygen. Får også rettere dosering i hver flaske, enn ved omstikking.
Riktig.@Drechsler, skjønner jeg deg riktig at på 0,5 liters flasker så trekker du opp 5 ml, mens på 0,33 så trekker du opp 3,3 ml? Så lenge jeg gjør dette kan jeg forholde meg til din formel?
Jeg doserer slik at det passer med 10 ml til 0.33 flasker.Riktig.