1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Engelsk golden ale-erfaringer

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 8 Nov 2017.

  1. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det gjør forsåvidt ikke jeg heller (CC) ... men kjøler batchen ned til 10/11 grader i noen dager før tapping. Blir rent og fint.
     
  2. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Giske
    Jeg har brukt WLP028 i flere pale ale og IPA, som erstatning for Wyeast 1728 i 7 Fjell oppskifter. Noen av de ble i hvert fall litt fruktige. Hva har du tenkt å brygge?
     
    loebrygg liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Enig, det er litt styr. Men det er ingen vei utenom.

    Jeg skal kanskje begynne å lage egen startervørter igjen, og fryse den ned. Da er det bare å tine den og helle rett i kolben. Det vil forenkle det hele en god del. Men da skal du jo ha plass i fryser'n til en del flasker. Så det kan også bli trøblete.
     
    erikraude liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    OK, det kan jo være en ide. Men jeg har egentlig ikke problemer med klarheta, så jeg gidder nok ikke det, heller:).
     
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg vet ikke :)
     
  6. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Da har jeg og Konemor smakt på ABBA Golden Ale (All Bonsak Brewed Ale)..! Ble et veldig godt øl som må brygges mer fremover..! Oppskriften kommer til å være uforandret - tror aldri jeg har brygget et øl som "bare traff" så godt på første forsøk..! :)
     

    Vedlagte filer:

    YngveKL, Janea, Mc. og 2 andre liker dette.
  7. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg åpnet nettopp "reservefatet" fra fjorårets smalahoveproduksjon, det er en Golden - brygget for å "gi plass" til salt tradisjonsmat. Altså ikke i konkurranse med smalahovet, fettet og kjøttet, men for å støtte opp om måltidet. Lyst, lekkert og ikke dominerende - slik en golden er. Reservefatet var gjæret med butikkgjær, mens hovedølet selvsagt var gjæret med kveik (Gjernes) siden Smalahovene også kom fra Voss. Siden gjæren ble transportert fra Voss i et åpent, brukt dravlespann ville jeg sikre meg i tilfelle kveiken kom dårlig ut av gjæringen. Det gjorde den ikke - appelsinpreget var der og den var akkurat så lys og leskende som planlagt ... riktignok sammen med en litt "uinteressant" fenolisk, petroleumsaktig bismak. Det funket... :)

    Så da ble reservefatet stående urørt. Ved smaking i fjor var dette et svært nøytralt øl, kanskje det mest nøytrale jeg har laget ... svært forsiktig humlet med amerikanske bær/sitrushumler og en europeisk. Tappingen var fri for oksygenkontakt og kanskje det er en hovedårsak til at ølet har modnet, humlene spiller opp, særlig i aromaen. Delikat var det og er det fortsatt - for en ølstil!
     
  8. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spennende. Min erfaring er at humlearoma som regel er kortlivet, og ofte første tegn på at ølet er i ferd med å tape noe av smaksbildet, så dette var interessant. Sikker på at det er humle, og ikke noe annet som skaper disse aromaene?
     
    Olav Njaastad og Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har en golden ale med den engelske "tropiske" humla Harlequin som eneste humle. Den hadde aldri veldig kraftig aroma, og den taper seg gradvis. Og jeg skjerma ganske godt mot oksygen under tappinga.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Fortsetter litt. Jeg blei litt nysgjerrig, og leita fram en rest av et brygg fra begynnelsen av juni, en IPA. Den er tappa på gammelt primitivt vis, men har beholdt aromaen. Godt 4 måneder gammelt, og stadig svært drikkelig. Jeg er fornøyd med det. (Sånt øl blir sjelden så gammelt.)
     
    Olav Njaastad og Sarge liker dette.
  11. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har en NEIPA som er 68 dager siden tapping til fat. Det ølet har aldri vært så godt som det var i går kveld. Var misfornøyd med relativt lite aroma, og for hver sup tenkte jeg at her burde være mer av, egentlig, alt. Det har fått stå på fatet i fred og ro nå i tre uker siden den gang. I går var det noe helt anna. Kjente aromaen fra ølet på meters avstand, og smaken var upåklagelig.

    Skal brygge en golden ale når cream ale er gjort kål på. Smakte Hogna Gull, og likte den godt.

    Dette må da gå an å reverse engineere? 48% pils, 35% pale, 15% hvete, 2% karamell.. Magnum 20 IBU. Mandarina bavaria har jeg ikke brukt før, vet ikke hvor mye som må til. Men holder sikkert med 1 gr / liter ved 5 minutt kanskje.

    upload_2020-10-16_15-29-53.png
     
    #111 Steinar Huneide, 16 Okt 2020
    Sist redigert: 16 Okt 2020
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kan det være du får mer av alt nå fordi humla har lagt seg i bånn av fatet og nå blir med ut i rikt monn? Sånn at resten av ølet blir tilsvarende mye bleikere?
     
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan jo hende, men ølet er relativt klart ift. det jeg forventer.
     
    erikraude liker dette.
  14. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er en sak for @Miguel . Han har forklart det i en tidligere tråd, om å vende på fatet.

    Edit: eller ikke, der var vel problemet at humla ble mer borte ved lagring..
     
  15. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Miguel tipset vel om dette ved servering av Hefe. Gjær faller ut av suspensjon og siste del av fatet blir derfor klar og kjedelig(ere)
     
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jo, men det blir noe anna igjen? En Neipa burde ikke smake mindre humle selv om partiklene bunnfeller, humleoljene er tatt opp i ølet og hvis de hadde bunnfelt ville det problemet vært med alt øl?
     
  17. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    ... det var også mitt poeng. Miguel snakket ikke om utfelling av humle, men utfelling av gjær...
     
    Olav Njaastad liker dette.
  18. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Mente han tok det opp i forbindelse med humle i ipa også. Kanskje jeg husker feil.
     
    Olav Njaastad liker dette.
  19. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja, ikke til å feil av - humla som ga aroma - jeg var veldig oversakt selv. Var klar for å helle ut det jeg var helt sikker på ville være 16 liter oksidert øl. Så hvorfor holdt det stand? Vel ... fatingen var nok vellykket, fri for oksygen, karboneringen og lagringen også. Fatet har stått i ro på et kjølerom - konstant ca 11 grader.

    I bryggingen er det brukt malt, humle, gjær og vann... nada mas ... jo... noen korn Irish moss.
     
  20. Olav Njaastad

    Olav Njaastad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har lurt litt på akkurat dette med bunnfelling vs aroma fra humlen... (når det gjelder min gamle gode Golden som jeg har beskrevet over). For... når jeg tapper fra stigerøret som jo ender i ei grop i Corneliusfatet, da kommer det alltid med bunnfall. Jeg har nå begynt å montere topp-tappings utstyr og har - bortsett fra fat med hveteøl - fjernet stigerøret.
    Den omtalte et år gamle Golden har stigerør, men tapping fra den var krystallklar fra første stund. Altså har bunnfallet «størknet» eller i hvertfall blitt så hardt at det ikke dras opp under tappingen.

    Så jeg har tenkt; humlingen er særdeles forsiktig, den «overdøves» lett av aromastoffer fra bunnfallet/gjærrester/proteiner fra malt... Siden ølet nå er krystallklart så slipper humla bedre til i aromaen.
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden