Fermentasaurus 2 kommer mot slutten av året

jab

 
Har tenkt på å gjære på corneliusfat. Bruker du spunding ventil for å holde kontroll på trykket ? Eller venter du med å sette på lokket til gjæringen er nesten ferdig ?
Jeg setter på lokket med en gang gjæren er pitchet.

Litt avhengig av hva jeg gjærer så bruker jeg spundingventiler på fatene hele veien og gjærer da på 1bar stortsett (typisk på lagere som jeg gjærer litt varmere i så fall). Jeg fyller stort sett 2 fat med 17 liter (36 liter batch) og bruker blowoff slange koblet med en CO2 ventil ned i en cola flaske i starten. På alle øl pleier jeg å cap'e gjæringen med spundingventil mot slutten så jeg ender med 1.5bar som erfaringsmessig gir riktig karbonering når fatet er CCet og overført til serveringsfat (jeg har også god erfaring med å ikke overføre IPAer). På IPAer pleier jeg å cappe samtidig som jeg tørrhumler, slik at all humlearomaen forblir i ølet og lite blir blåst ut...

Det er litt sånn som du må prøve ut i starten for å få fintunet, det var det for meg hvertfall. Anbefaler å bruke gjær som ikke er veldig glad i å flokkulere i toppen eller evt. ha i antifoam. Jeg bruker clear beer draught tilbehør til fatene så jeg trekker øl fra toppen i stedet for bunn og etter en god CC så får jeg ut klar øl uten trub.

Jeg har ikke prøvd å gjære uten lokk, men ser for meg at det går fint om du da setter på lokket når gjæringen avtar.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Jeg setter på lokket med en gang gjæren er pitchet.

Litt avhengig av hva jeg gjærer så bruker jeg spundingventiler på fatene hele veien og gjærer da på 1bar stortsett (typisk på lagere som jeg gjærer litt varmere i så fall). Jeg fyller stort sett 2 fat med 17 liter (36 liter batch) og bruker blowoff slange koblet med en CO2 ventil ned i en cola flaske i starten. På alle øl pleier jeg å cap'e gjæringen med spundingventil mot slutten så jeg ender med 1.5bar som erfaringsmessig gir riktig karbonering når fatet er CCet og overført til serveringsfat (jeg har også god erfaring med å ikke overføre IPAer). På IPAer pleier jeg å cappe samtidig som jeg tørrhumler, slik at all humlearomaen forblir i ølet og lite blir blåst ut...

Det er litt sånn som du må prøve ut i starten for å få fintunet, det var det for meg hvertfall. Anbefaler å bruke gjær som ikke er veldig glad i å flokkulere i toppen eller evt. ha i antifoam. Jeg bruker clear beer draught tilbehør til fatene så jeg trekker øl fra toppen i stedet for bunn og etter en god CC så får jeg ut klar øl uten trub.

Jeg har ikke prøvd å gjære uten lokk, men ser for meg at det går fint om du da setter på lokket når gjæringen avtar.
Takk for utfyllende svar.
Jeg mangler både spunding ventil og clean beer draught så jeg får kanskje nøye meg med å overføre fra vanlig gjæringskar noen poeng før gjæringen er ferdig. Vet ikke helt hva jeg kan oppnå med det bortsett fra å gjøre hobbyen enda mer komplisert og interessant :rolleyes:
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Takk for utfyllende svar.
Jeg mangler både spunding ventil og clean beer draught så jeg får kanskje nøye meg med å overføre fra vanlig gjæringskar noen poeng før gjæringen er ferdig. Vet ikke helt hva jeg kan oppnå med det bortsett fra å gjøre hobbyen enda mer komplisert og interessant :rolleyes:
Det går helt fint å gjære på fat uten å trykk også. Jeg har ett fat dedikert til dette. Den store fordelen, slik jeg ser det, er at man kan fullstendig unngå oksygen. Eneste modifikasjon er kortere stigerør og at jeg har satt en slange på gass inn ballocken – som går ned i en flaske med starsan. Når ølet er ferdig skyver jeg det bare over til en ren keg via jumperslange.
 
  • Like
Reaksjoner: jab
Dere som har den fra før, hvordan er det å overføre til fat etter at den er karbonert i fermentasaurusen? Teknikk/problemer, evnt utstyr en trenger...
 

superdigg

Norbrygg-medlem
Dere som har den fra før, hvordan er det å overføre til fat etter at den er karbonert i fermentasaurusen? Teknikk/problemer, evnt utstyr en trenger...
Hadde et problem med at fjæra i utventilen på trykksettet var for kraftig for "vanlig" CMB-koblinger som det selges mest av i her i landet. Kappet ned fjæra og da ble problemet borte.

Utover det er det nå helt strålende! Spunding på gass inn på fatet, øl ut til øl ut og CO2 på gass inn på 'saurusen.

PS! Jeg har laget en "fylle fat"-spunding ventil med slange fra ball lock og opp til ventilen. Slipper man at den blir fylt av skum/øl hvis det går fullt. Dvs - du slipper det hvis du ser det stiger i slangen og er kjapp :p
 

Mortenpip

Norbrygg-medlem
Autolyse tror jeg ikke er noe problem så lenge ølet står kaldt. Hadde en IPA jeg gjæret og tørrhumler på corneliusfat. Stod i 2 måneder på kake, gadd ikke overføre til nytt fat, og serverte rett fra det. Var nydelig til siste slutt. Ingen mulighet for oksidasjon heller.
Jeg gjærer på 50 l bryggeri fat, pleier jo å føre ølet over på corny, men nå har det seg sånn at aller fat er fulle. Er det noe info noen plass om hvor lenge ølet kan stå på kaka? Står jo kaldt og karbonert. Er en vienna lager btw
 

msevland

Fylkesstyre Oslo
Sentralstyre
Jeg oppfatter informasjonen lett sprikende, som mye innen brygging.
Jeg har selv hatt (vanlig) øl stående på kaka i tre mnd. Hadde en surøl stående på kaka i 1,5 år, men det er ikke representativt.
Avhengig av hvor mange 50L og Corny du har, ville jeg ha frigitt en 50L og tappet alt om.
Dvs. Tøm et 50L, rengjør, fyll med StarSanvann for O2 fritt miljø og flytt fra fat til fat. Så lenge du har en enkel mulighet for å unngå faren for autolyse, ser jeg ingen grunn for å la være.
Flere vil sikkert si at de aldri har opplevd autolyse, men her må du vurdere innsatsen ved omtapping vs. ulempen ved en ødelagt batch
 

Mortenpip

Norbrygg-medlem
Jeg oppfatter informasjonen lett sprikende, som mye innen brygging.
Jeg har selv hatt (vanlig) øl stående på kaka i tre mnd. Hadde en surøl stående på kaka i 1,5 år, men det er ikke representativt.
Avhengig av hvor mange 50L og Corny du har, ville jeg ha frigitt en 50L og tappet alt om.
Dvs. Tøm et 50L, rengjør, fyll med StarSanvann for O2 fritt miljø og flytt fra fat til fat. Så lenge du har en enkel mulighet for å unngå faren for autolyse, ser jeg ingen grunn for å la være.
Flere vil sikkert si at de aldri har opplevd autolyse, men her må du vurdere innsatsen ved omtapping vs. ulempen ved en ødelagt batch
Har ikke fler 50 litere:(
Er snakk om maks 2 mnd. Eller må jeg frem med motrykksfyller og brette opp armene?
 

jab

 
Det har jeg gjort noen ganger nå, av latskap/liten nødvenighet... Ikke opplevd noe autolyse eller at noe er off. Opplever at humlen holder seg veldig lenge når jeg ikke driver og flytter rundt på ølet.
 

Thomas Søreide

Norbrygg-medlem
Jeg gjærer på 50 l bryggeri fat, pleier jo å føre ølet over på corny, men nå har det seg sånn at aller fat er fulle. Er det noe info noen plass om hvor lenge ølet kan stå på kaka? Står jo kaldt og karbonert. Er en vienna lager btw
Er dette et fat med G-kopling..? Hvordan ser dette oppsettet ut..? Jeg har nylig kjøpt 4 x 30 liter fat og leker med tanken å gjøre dette når anledningen byr seg..
 
Topp