Jeg har forsøkt å finne svar på dette, men ikke klart det foreløpig - så her kommer spørsmålet.
Er det noe tommelfingerregel på hvor mye gravityen stiger i kokeprosessen? Jeg skjønner at det vil ha betydning om man koker 60 elle 90 min, og at med bedre kok vil det være høyere fordampning.
Skal brygge en bock i dag og ønsker å havne på ca 1060 i OG. Hva bør jeg da gå for i SG (koker 100 liter i 90 min. Har kraftig gassbluss)
Mvh claus(taler)
skjønner hva du er ute etter, og du har jo fått relevante gode svar allerede. De fleste har en fast avdampningsrate bestemt av bryggesystemet sitt, altså individuelt. Med en kraftig gasskoker har du en luksus som mange andre ikke har, du kan tilpasse kokingen din slik at du treffer OG bedre, det er vel det du spør om.
Å øke SG 10 poeng under 90 minutters kok burde være innen rekkevidde, avhengig av kjelen din som cjohansen utdypte.
En bryggekalkulator f.eks. er
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi fin å ha, der kan du sette kokevolum og få en normal forventet boil gravity utifra oppskriften din. Hvis SG ligger under ved kokestart skrur du opp gassblusset mer enn vanlig, er den under kan du skru ned. Avdampning i området 8-10% er tilstrekkelig, har du kraftig brenner ift. kjele kan du fint oppnå 15% for å justere hvis du ønsker. Litt stress å måle SG flere ganger under kok, men er du litt under kan det være verd det.
Er du over OG 15 minutter før kokeslutt så kan du velge å tilsette vann som loebrygg sier.
Merk at BG og kokevolum påvirker IBU, men IBU er litt bingo uansett, så det er ofte ikke verd å tenke på de små forskjellene.
Med 10% fordampning burde du gå for en BG på 1.052 og et kokevolum på 115L, værre er det ikke.