Hei!
Brygget en lager for tre dager siden som står til gjæring nå på 8 grader. Men så ble jeg usikker på veien videre. Fant dette forslaget på gjæring for denne lageren:
" Pitch yeast under 60 degrees.
Ferment at 47-52 for 7 days, or until fermentation slows. Siphon into secondary and add dry hops (see schedule).
When the final gravity has been reached (1.012-1.013), this beer can be lagered for 1 month. Begin lagering at 45 degrees and slowly decrease the temp. to 34 degrees over a two week period. Add Gelatin, and bring the beer to 60 degrees for 3 days before bottling to ensure that fermentation is complete. Allow the beer to carbonate at room temperature for 2 weeks. "
Har ikke brukt en sekundær fermentering tidligere. Men har da heller ikke brygget en lager før. Er litt redd for oksidasjon og kontaminasjon. Noen som har noen erfaringer fra lager-gjæring?
Brygget en lager for tre dager siden som står til gjæring nå på 8 grader. Men så ble jeg usikker på veien videre. Fant dette forslaget på gjæring for denne lageren:
" Pitch yeast under 60 degrees.
Ferment at 47-52 for 7 days, or until fermentation slows. Siphon into secondary and add dry hops (see schedule).
When the final gravity has been reached (1.012-1.013), this beer can be lagered for 1 month. Begin lagering at 45 degrees and slowly decrease the temp. to 34 degrees over a two week period. Add Gelatin, and bring the beer to 60 degrees for 3 days before bottling to ensure that fermentation is complete. Allow the beer to carbonate at room temperature for 2 weeks. "
Har ikke brukt en sekundær fermentering tidligere. Men har da heller ikke brygget en lager før. Er litt redd for oksidasjon og kontaminasjon. Noen som har noen erfaringer fra lager-gjæring?