Gjærstarter for lager bruker lang tid...

Et lite sidespor kanskje dette, men ikke så mye …

Jeg synes at mengden gjær i bunnen av erlenmeyerkolben når jeg lager en starter visuelt ser mindre ut for en lager vs en ale. Dette til tross for at lagerstarterene selvsagt er større. Er lagergjæren mindre "voluminøs"?
Reposter denne. Er dette bare meg?
 
Det går unna dette. På 5 dager har den gått over 2/3 av løpet, fra 1,050 til 1,021. Raskere enn noen annen lager jeg har brygget, så det er lov å håpe på at mengde gjær har vært bra!

Jeg starter å krabbe oppover i temperatur nå for å dytte i retning av en så god utgjæring som mulig, og for å kvitte meg med eventuell diacetyl (selv om jeg ikke kunne kjenne noe (tror jeg) fra måleprøven jeg tok).

@Holmentoppen, du har jo litt erfaring med lagerbrygging. Hvor raskt øker du temperaturen? En grad morgen og kveld? I yeast ser jeg at han snakker om diacetyl rast på 18-20 grader, men trenger man gå så høyt?

Jeg er ikke Holmentoppen, men jeg kan si hva Palmer sier: Øk med maks 6 grader i løpet av et døgn. 16 grader skal holde for en diacetylrast.
 
Det går unna dette. På 5 dager har den gått over 2/3 av løpet, fra 1,050 til 1,021. Raskere enn noen annen lager jeg har brygget, så det er lov å håpe på at mengde gjær har vært bra!

Jeg starter å krabbe oppover i temperatur nå for å dytte i retning av en så god utgjæring som mulig, og for å kvitte meg med eventuell diacetyl (selv om jeg ikke kunne kjenne noe (tror jeg) fra måleprøven jeg tok).

@Holmentoppen, du har jo litt erfaring med lagerbrygging. Hvor raskt øker du temperaturen? En grad morgen og kveld? I yeast ser jeg at han snakker om diacetyl rast på 18-20 grader, men trenger man gå så høyt?
Det varierer litt, må jeg innrømme. Setter opp når jeg husker det, og det er ikke hver dag. :rolleyes: Men et ideelt forløp (etter min mening) er omtrent slik: 10 C i en uke, opp til 12 C i løpet av uke 2, og så videre opp til 15 siste uken. 18-20 grader er neppe nødvendig. Har også latt mørk lager stå 5 uker på 10-11 grader (altså ingen økning) med glimrende resultat.
 
Det varierer litt, må jeg innrømme. Setter opp når jeg husker det, og det er ikke hver dag. :rolleyes: Men et ideelt forløp (etter min mening) er omtrent slik: 10 C i en uke, opp til 12 C i løpet av uke 2, og så videre opp til 15 siste uken. 18-20 grader er neppe nødvendig. Har også latt mørk lager stå 5 uker på 10-11 grader (altså ingen økning) med glimrende resultat.

Da følger jeg bare mitt løp nå med et par graders økning per døgn. Mitt gjæringsforløp blir da:

11 grader: 5 døgn
Økning fra til 11-16 grader: 2 døgn
16 grader: 14 dager

Totalt tre uker før jeg starter å kjøre sakte ned til CC. Fater etter totalt 4 uker :)

Satser på at det blir suksess :D
 
En liten oppdatering: da har den stått i 9 dager og har nå en SG på 1,012. Nærmer seg altså. Har stått på 16 grader siden lørdag. Gjæringsaktiviteten har roet seg betydelig nå. Fortsatt håp om at den klar er par poeng til? :D
 
En liten oppdatering: da har den stått i 9 dager og har nå en SG på 1,012. Nærmer seg altså. Har stått på 16 grader siden lørdag. Gjæringsaktiviteten har roet seg betydelig nå. Fortsatt håp om at den klar er par poeng til? :D
Det høres jo bra ut, jeg var redd for at du hadde selektert bort de høyest attenuerende cellene ved å dekantere før full utfelling, men det virker ikke å ha spilt noen stor rolle, ihvertfall. Hva regna du med å få? 1.008-1.010?
 
En liten oppdatering: da har den stått i 9 dager og har nå en SG på 1,012. Nærmer seg altså. Har stått på 16 grader siden lørdag. Gjæringsaktiviteten har roet seg betydelig nå. Fortsatt håp om at den klar er par poeng til? :D

Hva var OG?
Jeg flaska en pils i dag. Den har stått i 3 uker - jeg vil bli kvitt svovellukt - og den har gått fra 1.050 til 1.012. Det er 75% utgjæring, og det er greit med den gjæra jeg brukte (wlp833), tror jeg.

Mål igjen om to dager. Har den ikke flytta seg da, kan du rolig regne med at du har nådd FG.
 
En liten oppdatering: da har den stått i 9 dager og har nå en SG på 1,012. Nærmer seg altså. Har stått på 16 grader siden lørdag. Gjæringsaktiviteten har roet seg betydelig nå. Fortsatt håp om at den klar er par poeng til? :D
Hvis du lar SG-prøven din stå i romtemperatur et døgns tid så kan du måle igjen, da har du svaret i glasset hvor langt det vil gjære ut.
 
Det høres jo bra ut, jeg var redd for at du hadde selektert bort de høyest attenuerende cellene ved å dekantere før full utfelling, men det virker ikke å ha spilt noen stor rolle, ihvertfall. Hva regna du med å få? 1.008-1.010?

Det virker å ha gått veldig bra, heldigvis. Jeg planla med 1,009, ned fra planlagt OG på 1,048. Hadde litt bedre utbytte enn forventet og endte på 1,050. Slik sett er det ikke så farlig om den ikke kryper så mye mer ned nå og blir for heftig på alkoholstyrken.

Hva var OG?
Jeg flaska en pils i dag. Den har stått i 3 uker - jeg vil bli kvitt svovellukt - og den har gått fra 1.050 til 1.012. Det er 75% utgjæring, og det er greit med den gjæra jeg brukte (wlp833), tror jeg.

Mål igjen om to dager. Har den ikke flytta seg da, kan du rolig regne med at du har nådd FG.

OG 1,050, så identisk som deg da, Finn :) Lar den stå totalt 3 uker, så får vi se hva den ender på da før jeg gir den en kald kræsj.

Hva sier lektyren om hvor fort man kan senke temperaturen fra gjæringstemperatur til kald kræsj-temperatur? Letet raskt i Yeast, uten suksess. Dvs., jeg fant et avsnitt hvor det sto at man senket temperaturen med 0,5 til 1 grad per dag, men det var før gjæringen var helt ferdig, og for at gjæren ikke skulle gå i dvale, men kunne fortsette å jobbe. For raskt temperaturfall kan vel stresse gjæren, men hvor kjapt er innafor? Jeg må kunne ta mer enn en grad for dagen - ellers får jeg det aldri over på fat :D
 
Det virker å ha gått veldig bra, heldigvis. Jeg planla med 1,009, ned fra planlagt OG på 1,048. Hadde litt bedre utbytte enn forventet og endte på 1,050. Slik sett er det ikke så farlig om den ikke kryper så mye mer ned nå og blir for heftig på alkoholstyrken.



OG 1,050, så identisk som deg da, Finn :) Lar den stå totalt 3 uker, så får vi se hva den ender på da før jeg gir den en kald kræsj.

Hva sier lektyren om hvor fort man kan senke temperaturen fra gjæringstemperatur til kald kræsj-temperatur? Letet raskt i Yeast, uten suksess. Dvs., jeg fant et avsnitt hvor det sto at man senket temperaturen med 0,5 til 1 grad per dag, men det var før gjæringen var helt ferdig, og for at gjæren ikke skulle gå i dvale, men kunne fortsette å jobbe. For raskt temperaturfall kan vel stresse gjæren, men hvor kjapt er innafor? Jeg må kunne ta mer enn en grad for dagen - ellers får jeg det aldri over på fat :D

cold crashing er nettopp det; kræsjing. Du setter dunken i kjøleskap og sender gjæren kjapt i dvale.

Jeg gjør det for øvrig aldri. Går helt fint uten:).

edit: Du trenger ikke la den stå 3 uker; jeg gjør det bare fordi jeg får så mye H2S, og gjerne vil bli kvitt den.
 
Sist redigert:
cold crashing er nettopp det; kræsjing. Du setter dunken i kjøleskap og sender gjæren kjapt i dvale.

Jeg gjør det for øvrig aldri. Går helt fint uten:).

edit: Du trenger ikke la den stå 3 uker; jeg gjør det bare fordi jeg får så mye H2S, og gjerne vil bli kvitt den.

Med tanke på at ølet står på 16 grader nå så klarer det seg sikkert med mindre enn 3 uker. Men, med tanke på hvor treg den starteren var så skal det få de tre ukene. Passer godt inn i timeplanen også :)

Hva kald kræsj angår så er jeg tilhenger. Synes det er fint å legge igjen så mye som mulig i gjæringskaret og tappe så rent og fint øl som mulig over på fat. Kræsjer med CO2 tilkoblet, så det er ingen trade-off mot oksidering.

Jeg pleier å bruke ca 24 timer fra gjæringstemperatur til ca 2 grader på ale, men jeg mener bestemt å ha lest en plass at en så rask reduksjon i temperatur med bruk av lagergjær ikke er fordelaktig. Eller har jeg drømt dette? :D
 
Med tanke på at ølet står på 16 grader nå så klarer det seg sikkert med mindre enn 3 uker. Men, med tanke på hvor treg den starteren var så skal det få de tre ukene. Passer godt inn i timeplanen også :)

Hva kald kræsj angår så er jeg tilhenger. Synes det er fint å legge igjen så mye som mulig i gjæringskaret og tappe så rent og fint øl som mulig over på fat. Kræsjer med CO2 tilkoblet, så det er ingen trade-off mot oksidering.

Jeg pleier å bruke ca 24 timer fra gjæringstemperatur til ca 2 grader på ale, men jeg mener bestemt å ha lest en plass at en så rask reduksjon i temperatur med bruk av lagergjær ikke er fordelaktig. Eller har jeg drømt dette? :D

Nei, poenget med kjølekræsjing er å senke temperaturen raskt. Effekten på gjæren er å sende den i dvale, hvilket er hva du ønsker, for da synker den til bunns. Så du skal altså senke temperaturen så raskt som mulig til like over frysepunktet.
 
Denne fikk til slutt tre uker på seg før jeg startet cold crash i går. Endte med en FG på 1,010, så det må jeg si meg fornøyd med. Skal få stå en uke kaldt nå før den havner på fat neste helg.
 
Gjenoppliver denne.

Jeg klagde fælt på at den brukte ekstremt lang tid sist. Denne gangen var det stikk motsatt! Starteren spant seg ferdig på under 24 timer! Gjæren var riktignok av relativt ny dato, men det var da vakent til tempo sammenlignet med sist runde - hvor det virket som at den aldri ville bli ferdig!

Resultatet ble uansett meget bra sist, det endte opp med å bli den reneste og peneste pilsen jeg har brygget så langt. Satser på suksess også denne gangen. Nå blir det "norsk pils". Kun marginalt med aromahumle (0,5 gram per liter på 10 minutter) og magnum på 60 min til totalt 22 IBU.
 
Motsatt av meg denne gangen, wlp530 viste ikke tegn til å gjøre seg ferdig eller flokulere før etter 36 -48 timer
Tenker å brygge i dag så for sent å cold crashe nå, tror jeg bare pitcher hele greia. Kun snakk om 1 liter (på 15L)
og kun 12 timer på rører
 
Motsatt av meg denne gangen, wlp530 viste ikke tegn til å gjøre seg ferdig eller flokulere før etter 36 -48 timer
Tenker å brygge i dag så for sent å cold crashe nå, tror jeg bare pitcher hele greia. Kun snakk om 1 liter (på 15L)
og kun 12 timer på rører
Men 530 er da ikke noen lagergjær :).

Uansett; min erfaring med whitelabs er at gjæren ikke skal være for gammel; nærmer den seg utgangsdato, er den seig å få i gang.

Jeg fikk forresten liv i gjær fra ei ett år gammel pakke med Imperial Global nå. Det tok et par døgn før den viste tegn til liv, men liv blei det. Global er 34/70-versjonen til Imperial, og jeg tenker å teste den i en pils.
 
Men 530 er da ikke noen lagergjær :).

Uansett; min erfaring med whitelabs er at gjæren ikke skal være for gammel; nærmer den seg utgangsdato, er den seig å få i gang.

Jeg fikk forresten liv i gjær fra ei ett år gammel pakke med Imperial Global nå. Det tok et par døgn før den viste tegn til liv, men liv blei det. Global er 34/70-versjonen til Imperial, og jeg tenker å teste den i en pils.

Bare 2 måneder, så skulle ikke være så gamel
 
Tilbake
Topp