Frode Granli skrev:Bruker dere "riktig type" spraymalt i starteren? Bruker dere lys i en mørk øl?
Selgeren sa han ikke brydde seg om det når jeg handlet.
Det har ikke noe betydning, det er gjæren du skal bruke, vørteren dekanteres av.
Frode Granli skrev:Bruker dere "riktig type" spraymalt i starteren? Bruker dere lys i en mørk øl?
Selgeren sa han ikke brydde seg om det når jeg handlet.
jokern skrev:Det har ikke noe betydning, det er gjæren du skal bruke, vørteren dekanteres av.
Er det like mye gjærbart sukker i lys og mørk spraymalt?
glennrlie skrev:Skal du brygge ale så velg "Ale"
Marius K. skrev:Satte min første starter i dag, og oppdaget nettopp følgende:
Best før dato på gjæren jeg brukte i starteren er 17 juni 2014, mens på vestbrygg sine sider står det 27/5. Jeg tok utgangspunkt i sistnevnte og lagde en starter på 2 liter i henhold til mr. malty. Nå ser jeg jo at jeg kunne klart meg med 1,5 liter i stede for 2. Er det problematisk at starteren min er en halv liter større enn det den egentlig skulle vært? Jeg planlegger å ende opp med 19-20 liter i gjæringsbøtta.
Wolv skrev:Marius K. skrev:Satte min første starter i dag, og oppdaget nettopp følgende:
Best før dato på gjæren jeg brukte i starteren er 17 juni 2014, mens på vestbrygg sine sider står det 27/5. Jeg tok utgangspunkt i sistnevnte og lagde en starter på 2 liter i henhold til mr. malty. Nå ser jeg jo at jeg kunne klart meg med 1,5 liter i stede for 2. Er det problematisk at starteren min er en halv liter større enn det den egentlig skulle vært? Jeg planlegger å ende opp med 19-20 liter i gjæringsbøtta.
Jeg kan bare gi min mening her, så dette tror jeg har lite og si til sist, du kan jo kompensere med mer ingredienser men... Jeg hadde kjørt på.
nordhagen skrev:Wolv skrev:Marius K. skrev:Satte min første starter i dag, og oppdaget nettopp følgende:
Best før dato på gjæren jeg brukte i starteren er 17 juni 2014, mens på vestbrygg sine sider står det 27/5. Jeg tok utgangspunkt i sistnevnte og lagde en starter på 2 liter i henhold til mr. malty. Nå ser jeg jo at jeg kunne klart meg med 1,5 liter i stede for 2. Er det problematisk at starteren min er en halv liter større enn det den egentlig skulle vært? Jeg planlegger å ende opp med 19-20 liter i gjæringsbøtta.
Jeg kan bare gi min mening her, så dette tror jeg har lite og si til sist, du kan jo kompensere med mer ingredienser men... Jeg hadde kjørt på.
Det skal godt gjøres å overpitche i hjemmebryggersammenheng, så dette gjør bare at du har en enda sterkere gjærkultur. Det vil gi deg kortere vekstfase (lag time) før stormgjæringen begynner, raskere stormgjæring, en bedre utgjæring med mindre sjanse for usmaker og bedre flokkulasjon (klarere øl). I teorien hvertfall Ingen grunn til å øke batchstørrelsen for å kompensere, men pass på at du har litt plass til overs i gjæringskaret i tilfelle høyere enn normal krausen.
Men den er godt bunnfelt og ser forøvrig fin ut. så du trenger ikke utsette å brygge i dag pga det, bare å dekantere og helle oppi denna. Det er ikke mye du vinner på å sette den i kjøleskapet, bortsett fra holdbarhet hvis du skal lagre gjæren din. For å få gjæren ut av kolben så må man la det være igjen litt væske der uansett.Marius K. skrev:Har ikke ristet. Får se utover kvelden da, alternativt morgen tidlig.
Øystein skrev:Men den er godt bunnfelt og ser forøvrig fin ut. så du trenger ikke utsette å brygge i dag pga det, bare å dekantere og helle oppi denna. Det er ikke mye du vinner på å sette den i kjøleskapet, bortsett fra holdbarhet hvis du skal lagre gjæren din. For å få gjæren ut av kolben så må man la det være igjen litt væske der uansett.Marius K. skrev:Har ikke ristet. Får se utover kvelden da, alternativt morgen tidlig.
Marius K. skrev:Skal ikke brygge før lørdag, så ingen hast jeg trenger ikke aktivere den på noen måte på lørdag annet enn å ta den ut av kjøleskap et par timer før pitching, samt dekantere?
Jørn Hammerud skrev:Marius K. skrev:Skal ikke brygge før lørdag, så ingen hast jeg trenger ikke aktivere den på noen måte på lørdag annet enn å ta den ut av kjøleskap et par timer før pitching, samt dekantere?
Stemmer. Trickset er å dekantere mens det ennå er kaldt. Da sitter gjæra bedre festa til bunnen.
Marius K. skrev:Har dere noen formening om hvor lang tid det vil ta for den å krype opp fra en 6-7 grader til 13-14 grader stående i romtemperatur, dersom man dekanterer med en gang?