Gahr skrev:Arkmagi skrev:Jeg har lurt litt på hvordan det har seg. En gjærstarter er vel teknisk sett bare en liten batch med vørter, som en putter gjæren oppi? Hvorfor er dette annerledes enn å putte gjæren i en større batch med vørter?
Har jeg misforstått noe?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Det er dessverre ikke helt så enkelt... Rett gjærmengde er viktig i øl, rett og slett fordi gjæren fort blir "sliten" hvis du starter med for lite. Hver gjærcelle can formere seg et gitt antall ganger før den dør. Til denne formeringen trenger den oksygen. I en vørter er det en gitt mengde oksygen. Denne blir raskt brukt opp i starten av gjæringen og får cellene til å formere seg. Begynner man med for få celler vil oksygenet være brukt opp før man klarer å lage nok celler til at vørteren lett kan gjæres ut, og man risikerer at ølet ikke attenuerer skikkelig. Oksygenmangelen som oppstår før man har nok celler kan også være med på å gjøre at esterproduksjonen blir for høy i forhold til det som er lnskelig i ølet. Gjær og gjæringskontroll er den aller viktigste faktoren for å optimalisere smaken i ølet...
Kan man tilsette mere o2 under gjæringen etter noen dager for å gi gode forhold mtp o2?