Gjærstarter

Ja, det stemmer om man følger premissene i den opprinnelige artikkelen (som Finn linket til). For meg er det mye mer interessant å hjelpe folk med en alternativ metode for å dyrke opp gjær om man ikke har magnetrører og kolbe. Føler ikke at bruken av SNS må begrenses til forkulturer.

Å bruke SNS som forkultur er selvsagt også interessant, men jeg har kun brukt magnetrører til dette. Har en også artikkel om det et eller annet sted, men har ikke lagt den ut foreløpig. @Finn Berger Jeg har ikke dessverre notert hva slags vørter jeg brukte. Det var helt sikkert noe nedfrosset fra fryseren – dvs. noe fra en tidligere batch, komplett med gjærnæring.
Jo, bruken av begrepet SNS er begrenset til den metoden som beskrives i artikkelen. Det du beskriver er "intermittent shaking" - eller bare "shaking" - som var den vanlige måten å sette en starter på før magnetrøreren blei populær. Og det kan være greit å ikke begynne å gi etablerte begreper ny mening. I kalkulatorene - brewersfriend, f.eks. - er jo "shaking" et alternativ for å beregne utbytte av en starter.
 
Her fikk jeg akkurat sånne svar jeg håpet på, meget oppklarende, nå blir det først to batcher med tørrgjær, så tror jeg jammen jeg skaffer en magnetrører og prøver meg på det og. Alt det nye og vanskelige er jo spennende!
Tusen takk for fine svar og engasjement!
 
Her fikk jeg akkurat sånne svar jeg håpet på, meget oppklarende, nå blir det først to batcher med tørrgjær, så tror jeg jammen jeg skaffer en magnetrører og prøver meg på det og. Alt det nye og vanskelige er jo spennende!
Tusen takk for fine svar og engasjement!
Det finnes ingen grense for store og små dubeditter du bar MÅ ha når holder på med øl. Etter 6-7 år med øl må jeg nå snart bygge ut kjeller-bryggeriet!
 
SNS-eksperimentet ditt var særdeles interessant, men det sier ikke så mye om SNS. Hvis det innebar at du tilførte nytt oksygen, er det ikke snakk om SNS lenger, siden instruksen for den er at starteren skal stå i ro. Nå blei det vel mer god gammeldags "intermittent shaking", som gir et høyere potensiale for gjærformering enn SNS. Men viktigere: Poenget med SNS er ikke å formere opp gjæren, men å sørge for at gjæren er i absolutt toppform når den tilsettes - og for å få til det, skal du tilsette hele starteren når stormgjæringa er på topp. Den skal nettopp ikke få gå ut, slik at gjæren kan felles ut og starterølet dekanteres.

Begrunnelsene for SNS - og kritikken av magnetrørere - i den artikkelen som gjerne siteres som grunnlag for SNS, er, som du sier, full av merkverdigheter. (Jeg skjønner meg ikke på forfatteren. Han har rimelig god greie på gjær, og har kommet med mye interessant rundt spørsmål om hvor de ulike gjærstammene kommer fra. Men denne artikkelen er full av tull.) Men antakelig funker metoden godt, og det sier noe om at celletelling kanskje er mindre viktig enn det å tilsette sunn gjær. For jeg tviler ikke på at SNS produserer sunn gjær. (Den tilsvarer kanskje topphøsta gjær brukt direkte?)

Det som er slående interessant med eksperimentet ditt, er jo at risting av starteren ga samme mengde gjær som en starter på magnetrører. Og det er ikke hva Kai Troester i sin tid fant ut, og det er resultatene hans vi bygger på når vi beregner cellertilvekst på en starter på magnetrører.

Så hva er forklaringa?

Mitt forslag er at de små rørerne er for svake; de klarer rett og slett ikke å dra inn nok oksygen. Men jeg skal innrømme at jeg har lurt litt på magnetrørere generelt, og det jeg har lurt på, er om ikke skummet som dannes, fungerer som en barriere som hindrer lufta i å komme i kontakt med vørteren. Jeg skulle gjerne sett nye eksperimenter, også med en sterkere rører. Og siden jeg har en sjøl ... vel, jeg burde jo ta meg sammen og gjenta eksperimentet ditt med den. Eller, siden du har produsert en målbar mengde Verdant med 1,5 liter vørter, så kan jeg jo gjøre det samme, og så måle hva jeg får med Bryggselv-rører'n min:). Og da trenger jeg bare å vite hva slags vørter du brukte.
@Holmentoppen : Jeg veide utbyttet av en 3,5 liters starter på kraftig magnetrører i dag. Jeg lot den ikke gå helt ut, og den skumma over en gang, så det ville antakelig vært litt mer om jeg hadde latt den gå helt ut, og den ikke hadde kokt over. Jeg fikk 133 gram Imperial L17 Harvest. Jeg satte starteren på en hel pose, så det er klart at det var noe gjær der fra før, som må tas med. Men la oss si at en sånn starter med den gjæren vil gi en tilvekst på 130 gram. Og da snakker vi om skikkelig kompaktert gjær.

Lagde opp en liter vørter på DME i dag tidlig, og satte en SNS som jeg skal hive oppi om ei stund, når dagens brygg er klart:). Den tok av som et skudd, og er nok forbi high kräusen inna jeg bruker den, men skitt; så farlig er det ikke. Det jeg lurer litt på, er om jeg skal følge bruksanvisninga på SNS og droppe å oksygenere? Uansett tenker jeg å gi en dose oksygen etter noen timer. Jeg regner med at denne kommer i gang så fort at jeg ikke trenger å vente veldig lenge.
 
Sist redigert:
@Holmentoppen : Jeg veide utbyttet av en 3,5 liters starter på kraftig magnetrører i dag. Jeg lot den ikke gå helt ut, og den skumma over en gang, så det ville antakelig vært litt mer om jeg hadde latt den gå helt ut, og den ikke hadde kokt over. Jeg fikk 133 gram Imperial L17 Harvest. Jeg satte starteren på en hel pose, så det er klart at det var noe gjær der fra før, som må tas med. Men la oss si at en sånn starter med den gjæren vil gi en tilvekst på 130 gram. Og da snakker vi om skikkelig kompaktert gjær.

Lagde opp en liter vørter på DME i dag tidlig, og satte en SNS som jeg skal hive oppi om ei stund, når dagens brygg er klart:). Den tok av som et skudd, og er nok forbi high kräusen inna jeg bruker den, men skitt; så farlig er det ikke. Det jeg lurer litt på, er om jeg skal følge bruksanvisninga på SNS og droppe å oksygenere? Uansett tenker jeg å gi en dose oksygen etter noen timer. Jeg regner med at denne kommer i gang så fort at jeg ikke trenger å vente veldig lenge.
Har bare brukt magnetrører til forkulturer, og det begynner å bli seriøst lenge siden sist. Mener allikevel bestemt at jeg oksygenerte de batchene som vanlig. Gjør alltid det når jeg bruker fersk gjær eller slurry. Har ikke lest så nøye rundt dette med SNS som forkultur at jeg skal våge meg til å gi noen råd rundt det.

(Jeg trakk egentlig bare to elementer ut av ”bruksanvisningen”. Det ene var å riste vanndunken så kraftig at det ble enormt med skum – og dermed en stor kontaktflate mellom gjær, oksygen og vørter. Det andre var navnet, som jeg synes er smått genialt.)
 
Har bare brukt magnetrører til forkulturer, og det begynner å bli seriøst lenge siden sist. Mener allikevel bestemt at jeg oksygenerte de batchene som vanlig. Gjør alltid det når jeg bruker fersk gjær eller slurry. Har ikke lest så nøye rundt dette med SNS som forkultur at jeg skal våge meg til å gi noen råd rundt det.

(Jeg trakk egentlig bare to elementer ut av ”bruksanvisningen”. Det ene var å riste vanndunken så kraftig at det ble enormt med skum – og dermed en stor kontaktflate mellom gjær, oksygen og vørter. Det andre var navnet, som jeg synes er smått genialt.)
hehe - men om du leser navnet nøye, så sier det "not stirred":).

Men seriøst så har jeg tru på at det vil funke å kombinere denne SNS'en med oksygenering etter første formering. Antakelig vil den komme raskere i gang, og gjennomføre første formering på kort tid, nettopp fordi gjæren ikke vil bruke tid på å ta opp oksygenet. Og så kjenner jeg meg ganske sikker på at det ikke spiller noen rolle om den ikke får tanket helt opp med cellemembranråstoff i starten, så lenge den får det seinere.

Det jeg lurte litt på er hvordan den gjærmengden jeg fikk ut av starteren min ser ut sammenligna med det du fikk. Du fikk 40 ml ut av 1,5 liter. Min var noe over dobbelt så stor, men litt svakere - så la oss si grovt regna dobbelt så stor. Men jeg trur jeg fikk en del mer enn dobbelt så mye gjær. Og jeg trur forklaringa i så fall er at jeg har en kraftigere rører.
 
Da har jeg tilsatt oksygen etter 8 timer. Det var begynt å klukke i gjærlåsen, så da regner jeg med at det var formering på gang.
 
Da har jeg tilsatt oksygen etter 8 timer. Det var begynt å klukke i gjærlåsen, så da regner jeg med at det var formering på gang.
Og nå - tidlig søndags morgen - gir den totalt blaffen i helgedagsfreden. Her jobbes det. Det har danna seg tjukk og fin kräusen, og CO2 strømmer jevnt og fint ut gjennom gjærlåsen*, men ikke hissigere enn at du kan identifisere hvert klukk. Det ser veldig bra ut.

Nå står denne på 12 grader - jeg tenkte at det er en fin temperatur for Harvest - så det er rimelig at den er litt livligere enn de jeg setter på 9-10. Men likevel; det er i alle fall ikke noe så langt som indikerer at denne måten å håndtere gjærberegning, -forberedelse og -tilsetning på ikke skulle være brukbar. Med forbehold, så klart: Det er det endelige resultatet som feller dommen.

*Jeg fjerner alt trykk - og åpner for at det kan skje litt gassutveksling - gjennom å ha korkene på flat bottom'en oppskrudd. Men så kan jeg sjekke gjæringsintensiteten gjennom å skru dem til, sånn at gassen må gjennom gjærlåsen for å komme ut.
 
Har noen glass med forskjellige gjærtyper stående i kjøleskapet på bryggerommet, når blir disse for gammel for gjenbruk? Er det mulig å gjenopplive en gjær som har stått siden Juni 2021 (ca 8 måneder)? Hvor går eventuelt grensen?
 
Har noen glass med forskjellige gjærtyper stående i kjøleskapet på bryggerommet, når blir disse for gammel for gjenbruk? Er det mulig å gjenopplive en gjær som har stått siden Juni 2021 (ca 8 måneder)? Hvor går eventuelt grensen?
Svaret her er nok avhengig av bl.a. lagringstemperatur. Gjær skal lagres kaldt, ideelt rundt 2-4 grader i henhold til Chris White fra Whitelabs hvis jeg husker rett. Har lest om flere her på forumet som har fått liv i gjær eldre enn det. Men du må nok beregne mye lengre tid på starteren …
 
Jeg har vekket flere som har stått 9mndr +
0.5 liters starter først med mindre enn 1040 sg. Jeg har gjort litt forskjellig. Bruker gjærnæring bestandig.
Så stepper jeg opp som vanlig til ønsket størrelse på starteren.
Bruker som regel å lage litt ekstra eller helle slumpen i et syltetøyglass halvfull med vørter. Lar gjæra få virke et par dager før jeg setter avleggeren i kjøleskapet med løst tilskudd lokk noen dager.
Skrur så lokket fast på og der står den til jeg får bruk for den.
 
Har noen glass med forskjellige gjærtyper stående i kjøleskapet på bryggerommet, når blir disse for gammel for gjenbruk? Er det mulig å gjenopplive en gjær som har stått siden Juni 2021 (ca 8 måneder)? Hvor går eventuelt grensen?
Går'e så går'e. Og det kan ta ganske lang tid før du ser tegn til liv.

Når du oppbevarer den, er det viktig at den ikke har kontakt med oksygen. Det kan du tenke litt på når du setter den på glass. Oksygen trigger aktivitet, og den vil da bruke av energireservene sine. Og når de tar slutt, er det slutt. Du kan fore den med litt vørter underveis.

Hvor lenge den holder, avhenger jo også av tilstanden da du satte den bort. Helt fersk og fin gjær fra en starter har bedre lagre å klare seg med enn sliten gjær fra et brygg - forutsatt at starteren ikke har blitt stående og snurre på rører'n for lenge, da. (Den må tas av når sukkeret er spist opp.)
 
Satt en gjærstarter på torsdag med 2 pk på 1,9L bøtter med wlp002 ca 22’c. med magnetrører. Etterhvert har den stått i 17’c. I dag settes den i kjøleskap og gjæren flokkulerte med en gang i bunnen. Følte aldri den «blandet» seg i væsken men var klumpete under røringen. Trenger den mer tid og har ikke kommet i gang siden den fortsatt virker småklumpete etter 1,5 døgn?
Bør jeg utsette bryggingen i morgen?
 
Satt en gjærstarter på torsdag med 2 pk på 1,9L bøtter med wlp002 ca 22’c. med magnetrører. Etterhvert har den stått i 17’c. I dag settes den i kjøleskap og gjæren flokkulerte med en gang i bunnen. Følte aldri den «blandet» seg i væsken men var klumpete under røringen. Trenger den mer tid og har ikke kommet i gang siden den fortsatt virker småklumpete etter 1,5 døgn?
Bør jeg utsette bryggingen i morgen?
002 vil alltid være "klumpete". Den er rimelig spesiell sånn. Og den detter ut med en gang den er ferdig.

Det er en gjær som gjerne gjør jobben raskt, så jeg vil anta at den har fått gå seg ferdig og vel så det - hvilket ikke er helt optimalt. Det er bedre å ta starteren av røreren litt før den er ferdig enn å la den bli stående og spinne etter at den er ferdig. Gjæren får da tilført oksygen, og vi holde seg aktiv, men den vil bruke av energireservene sine, som den trenger når du setter den i arbeid med gjæring. (Av samme grunn er det viktig så langt mulig å skjerme gjær som skal oppbevares mot kontakt med oksygen.)
 
Den var småklumpete helt fra starten av også.
Skal jeg bare kjøle, dekantere og kjøre brygg i morgen?
 
Kan jeg komplettere med evt Safale 04 hvis det ikke har blitt nok gjærceller fra starteren?
I og for seg. Men den gir høyere utgjæring enn 002. Et poeng med å bruke 002 er vel ofte at en ønsker den relativt lave utgjæringsgraden denne gjæren har.

Hvor mye for lite har du? (Jeg regner med at du går ut fra kalkulatorberegninger?)
 
I og for seg. Men den gir høyere utgjæring enn 002. Et poeng med å bruke 002 er vel ofte at en ønsker den relativt lave utgjæringsgraden denne gjæren har.

Hvor mye for lite har du? (Jeg regner med at du går ut fra kalkulatorberegninger?)
Tja , vet ikke hvor mye for lite eller ikke. Fulgte Brewfather sin oppskrift med gjær og starter. Startet på 23’c da jeg tilsatte gjæra og lot den snurra i ca 30 timer. Romtemperaturen var ca 19 ved start og falt til 15,5 i romtemperatur utover. Da tenkte jeg å holde på lenger med røreren siden tempen var så lav.
Satt den i kjøleskap i går og står der ennå da jeg har avlyst brygging i dag av forskjellige grunner. Ser ut som det er mer ren gjær enn de to posene jeg puttet i, men vet ikke hvor mye.

Jeg tenker å brygge til helgen . Kom gjerne med råd for vedlikehold og oppstart av den igjen til helgen.
Skal brygge Black ball av To øl og trenger gjær til OG 1.087 og SG 1025.

Så….
Hva gjør jeg best nå?
 
Tilbake
Topp