1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

haselnøtt

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Huub, 14 Nov 2009.

  1. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    Hei.

    Er det noen som vet noe om nøtter i øl, spesielt haselnøtt? Skal jeg ha de i ovn først? Må jeg unngå at jeg får olje i vørteren (gjæringskaret)? Kan jeg ha de in mesken eller skal jeg tilsette etter hovedgjæringen? Skal jeg hakke grov eller male fin??

    Kjøpte en pose i dag og har lyst å prøve meg på en sterk mørkt øl med honning og haselnøtt. Om honningtilsettning vet jeg litt men nøtter er ny for meg.
     
  2. Steinarja

    Steinarja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Hasselnøtter vil jeg i allefall anbefale å riste på ca.150c til de er gyldene (ca.15min)
    Jeg testet det på ett av mine allerførste øl, men husker ikke helt oppskriften.
    Tilsatte nøttene i gjæringskarret men tror nokk de godt kan være med i kokingen.
    Mener jeg fikke ett behagelig hint av nøtter i smaken men tror det var mye annet galt med det ølet siden det var ett av mine første, husker i allefall att jeg fikk for høy mesketemp å endet med dårlig utgjæring.
     
  3. Eduard

    Eduard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det var Tore Tverå som deltok i NM2009 publikums favoritt med en hasselnøtt porter. Etter det jeg husker så fortalte han at han hadde laget en ekstrakt av hasselnøtter i sprit, da sprit har lettere for å ta opp smaks- og aromaemnene.

    En annen mulighet er å få tak i ferdig hasselnøttekstrakt i spesialiserte matvarebutikker eller evt butikker som selger miksblandinger til sprit. Eller kanskje Tore ser denne tråden og forklarer selv  :yes:
     
  4. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Man kan ev. tilsette det i mesken. Nøgne Ø/Stone/Jolly Pumpkin brukte flak av kastanje i Special Holday-ølene i mesken, så hvorfor ikke hasselnøtter? Det eneste problemet med nøtter kankanskje være fettinnholdet, men det har nå i alle fall funket for de nevnte tre bryggerier! Fettinnholdet i hasselnøtter vet jeg ikke hva er...
     
  5. Dalaker

    Dalaker
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Hasselnøtter inneholder 63.5 % fett, i følge næringstabellen.

    Jeg har brukt denne tabellen for å sjekke sukker- og stivelsesinnholdet i diverse ting jeg har grublet på å meske.
     
  6. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    jawel, jeg har ikke ordboka her nå (beklager)... har du prøvd eller tenkt..?
     
  7. Dalaker

    Dalaker
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    gruble v. ((grubler - grublet/grubla - grublet/grubla)) spekulere, tenke  :besserwisser:
     
  8. Salve Jakob

    Salve Jakob
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gjøvdal
    Jeg vil bare advare mot å kjøre hasselnøtter og andre fete nøtter gjennom malt kvern. Det vil føre til demontering og en stor vaske jobb på maltkverna.
     
  9. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Hvordan hadde det event. vært å kjevle nøtter for å grovknuse dem? Eller kjøre dem lett i en en foodprocessor?
     
  10. Salve Jakob

    Salve Jakob
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gjøvdal
    Jeg har ikke prøvd dette med nøtter i øl, men jeg jeg ville tro at det er greit å grovknuse dem med et kjevle.
     
  11. ToreT

    ToreT
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ølen
    Hasselnøttekstrakt er ikkje å få kjøpt i butikker i norge som eg har sett, trur ikkje mandelessens er det samme. Då blir det farlig nær samme smak som mandelkjernepudding og det blir å tøye smak på øl vel langt. Rist hasselnøttene i panne til de blir brune men ikkje brent. Grovknus deretter med kjevle, ikkje lag pulver av nøttene for då ligg det så mykje alkohol igjen etterpå. Ha på nøytral sprit og la stå minst 4 veker helst meir. Prøv deg deretter fram med tilsetting av mengde på et mindre volum øl.

    Lykke til

    Skål

    Tore
     
  12. Steinarja

    Steinarja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Lite tips til risting av nøtter er å gjøre det i ovnen.
    Sett de inn på 175C i ca.10min, bare ta en ut nå og da å se hvordan de er.
    På denne måten får du ett jevnere resultat å mindre sjangs for att de svir seg :ilike:
     
  13. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    takk :skitbra:

    har du flytta?
     
  14. Steinarja

    Steinarja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Hvist det var meg du mente er svaret ja.
    Du kan lese mer her
     
  15. Huub

    Huub
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Dovre
    ja, jeg mente deg.  :yes:
     
  16. bekkern

    bekkern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen formening om hvilke mengder som passer ved bruk av hasselnøtter?
     
  17. hole

    hole
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    viss en er redd for fettet så kan man jo barer riste nøttene på et absorberende bake papir, eventuelt legge de på kjkken papir etter ristinga da fjernes iallefal en god del fett.
     
  18. Olhund

    Olhund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Leste et sted en oppskrift på brun ale. Der sto det 375 gr. I mash til 23 liter vørter til gjæring
     
  19. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    #19 TazzaT, 28 Nov 2015
    Sist redigert: 28 Nov 2015

Del denne siden