Hvor kraftig/høyt tempo kan jeg stikke om med?

Skulle stikke om mitt aller første brygg i dag.
Satte gjæringskaret opp, koblet en silikonslange på kranen, og ledet den ned i et gjæringskar på gulvet.
Åpnet kranen helt opp, og syntes det gikk meget hurtig. Ble redd for å piske inn oksygen, og var redd for at dragsuget rundt kranhullet skulle begynne å dra med seg deler av gjærkaken.

Hva sier dere?
Bånn gass, eller la det renne langsomt ned i karet?
Er det smart eller dumt å lage en malstrømeffekt i spannet det går ned i?
(Pisker det da inn oksygen, eller er det bra for at sukkerlaken skal fordele seg jevnt?)
 
Det er vel startfasen som er kritisk. Det er da du risikerer plasking og innblanding av oksygen. Hell på den dunken du tapper til, og legg slangeutløpet på det laveste punktet. Ikke gi bånn pinne nå. Sørg for at slangeutløpet blir værende under overflaten hele tiden, og tipp etterhvert karet tilbake i vanlig posisjon. Så kan du godt åpne opp mer, og få raskere tapping, så blander det seg bedre - går jeg ut fra, da.

Det gjør vel strengt tatt ikke noe om du får med litt gjær, men du får jo bare vurdere. Er det en gjær som flokkulerer dårlig, og du i tillegg har mye trub, vil jo sjansen for å få med en del guff være større. Har du lite trub, og gjæren har satt seg godt fast på bunnen av karet, skal det noe til å få med noe av det.
 
Tilbake
Topp