Kan man hente gjær fra "butikk øl"

Ville for moro skyld prøve å hente ut gjær fra flaskeøl kjøpt i det lokale ølutsalget.
Flaska er en Engels lys som er ufiltrert, å ikke pasteurisert..

Er det mulig å gjøre?? Å er det spesielle forholdsregler ?

Tor Andreassen
 
Det er litt vanskelig å si sånn generelt. Hvis ølet er ufiltrert og i tillegg ikke er pasteurisert så er sjansene ganske store for at dette går. Men, husk også at en del bryggerier bruker en annen gjærtype for ettergjæring på flasker. Enda noen andre tilsetter deaktivert gjær i bunn (Weizen), mens f eks Schneider bruker levende gjær og priming vørter.

Du kan jo alltids prøve ;D. Hvilken øl er det forresten?
 
Det er et Atna moped øl (Lys lager), å Atna Engels lys Ale (pale Ale).

har akkurat satt de på starter sammen med en Danish Lager som har stått som flaskegjær mørkt å kjølig i 4 år..

Så blir spanande å se i morgen om det skjer noe :ber:

Tor G
 
Ah! Ja, jeg tipper det går helt greit å ta gjær fra Atna-flasker. Det må sies at jo nyere ølet er, desto bedre går det an å dyrke opp gjæren. En øl som er 4 år gammel kan gi vanskeligheter, og det spørs om den gjæren som er igjen gir bra forgjæring.

Men, ehm, har du slengt Danish Lager i samme starteren som Ale-gjæren til Atna sin Engelsk lys Ale?!
 
En liten oppdatering for de som måtte ha interesse.

Gjærstarter laget av Moss maltekstrakt ca 7 dl pr starter. Nedkjølt til 20°c
Glass sterilisert på 200 °C i stekeovn.

Gjær fra Atna Moped øl. God Gjæringsaktivitet etter 1 døgn :clap:
Gjær fra Atna Engelsk Lys Ale ingen gjær aktivitet.
Gjær fra gammelt eget brygg. Danish Lager ingen Aktivitet

men etter å ha kontrollert flasken med engelsk Lys, så viste det seg at den var gått over best før dato med 14 dager

I og med at Atna flaskene har stått lyst å varmt i butikk i flere måneder :neinei:, så er resultatet at det går fint å hente gjær fra "kommersielt" øl som er ufiltrert, å ikke pasteurisert. Bare å passe på at ølet er så ferskt som mulig

Tor G
 
Det var bra med tilbakemelding, det er da andre også kan lære noe av dette :).

Et annet tips er å dyrke opp gjær fra øl med lav alk.-%. Vil du for eksempel dyrke opp gjær for å brygge en kloning av Westmalle Tripel, så er det lurt å kjøpe Westmalle Dubbel istedenfor. Den har samme gjær men mindre alkohol, slik at gjæren er i bedre kondisjon.
 
Tilbake
Topp