1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kan vi snakke om alternativt juleøl?

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av HenningPP, 14 Sep 2020.

Tags:
  1. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Årets juleøl står til gjæring, med 3.5 kg Maris Otter, 1.5 kg Munich Dark, 700 g Special B og 700 g Biscuit. Smakte på SG-prøven i dag, og det er jammen ikke tull at Special B gir plommearoma og -smak. Håper den roer seg litt - smaken minnet nesten om dessertvin.
     
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  3. Janea

    Janea
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ramsund

    Den så interessant ut................Har du oppskriften :D ?
     
  4. Hans B

    Hans B
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Årets julebrygg skal brygges i morgen. En bayer med 100% munich malt, skal prøve
    dekosjonsmesking for første gang. Spennende å se om det har noe for seg.
    Blir forhåpentlig et maltdrevet og lettdrikkelig øl.

    Sent fra min SM-T710 via Tapatalk
     
    Mc. liker dette.
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Carapils har faktisk en funksjon, og jeg synes det som skjer på en måte er helt merkelig. Det skal være et dekstrin-malt, men har vel nevt det før at såvidt jeg vet så blir en del av sukkeret konvertert under mesking. Jeg har f.eks laget lav ABV APA med 40% carapils (eller ekvivalent), og det gjærer jo, satt ikke igjen som fyldig suppe etter gjæring. Men det gjør noe med kroppen iallefall.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Bruker du 40% skal jeg ikke påstå at du ikke merker noe. Men i de ganske små mengdene oppskrifter vanligvis oppgir, har jeg aldri klart å merke noe som helst. Og jeg finner rimelig god støtte her: Dextrins and Mouthfeel - Scott Janish
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Leste ikke linken, men det må overdrives litt ja, er min mening iallefall. De tyskebryggeriene som har f.eks 8%.. tror ikke jeg ville merket vedig forskjell hjemme, hadde sikkert merket noe hvis det ble utelatt en gang, men ellers så er jeg enig med deg.
     
  8. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Maltmengden er som oppført. Mesket i 60 minutter på 66 grader. Tilsatte 30 g East Kent Goldings ved 60 min, 25 gr ved 30 min og 25 gr ved 5 min. Gjæret med S-04 (2 pk. for 25 L) i kald kjeller (ca. 16 grader).

    Flasket i forgårs, og den intense plommesmaken hadde roet seg (heldigvis!).
     
    Janea liker dette.
  9. Anders90

    Anders90
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trøndelag
    Mitt første brygg var 7Fjell Sinterklaas, med dadler. Jeg hadde ikke noe formening om hvordan Belgisk dobbel skulle smake, men ble bedre og bedre. Gjorde et par forsøk til julemat, men jeg synes mørke øl egner seg best alene, uten mat. I år ble den en plain Vienna til julematen
     
    Janea og loebrygg liker dette.
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Liten update på denne
    I dag bestilte jeg malt og humle
    så da er maltbasen og humlesammensetning satt

    87,5% Crisp Maris Otter
    7,5% flaket rug
    5% TF Pale Crystal 70

    Chinook, Mosaic & Citra Cryo

    har også fersk ingefær, en pakke US-05 og 007 i kjøleskapet
    og honning i skapet evt.
     
    #50 loebrygg, 2 Nov 2020
    Sist redigert: 2 Nov 2020
    Janea, Jørgen O og Finn Berger liker dette.
  11. Bjørn T. Larsen

    Bjørn T. Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hegra
    Her i gården blir det en klassisk Stjørdalsøl til jul. Med lokalt laget malt.
     
    Janea og Mc. liker dette.
  12. Taffelman

    Taffelman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Denne står og godgjør seg til Jul:

    67% Pale malt
    25% Munich
    8% Special B
    Stjerneanis
    Korianderfrø
    2,5 g/l Northern Brewer
    Saflager 34/70 @ 1,2 Bar / 14-18c
     
    Janea, loebrygg, Mc. og 1 annen person liker dette.
  13. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oi... Stjerneanis ja... Håper du har vist måtehold og i hvert fall ikke brukt mer enn 1 stk. Du burde smake og evt fjerne når du har oppnådd smaken du er ute etter :)
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Taffelman

    Taffelman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kastet to "armer" fra en stjerneanis i gryta siste 5 min av kok, så håper det gir en liten touch av lakris. Venter på at krausen skal synke før jeg tar ut en smaksprøve.

    Tenkte å legge krydder på sprit for å lage "konsentrat". Har ikke testet det før, men hvis det fungerer kan krydringen justeres etter gjæring uten risiko for infeksjon.
     

Del denne siden