Kryssdeling fra lukket facebookgruppe, av Stig Berntsen:
«Kölsch - hvordan skal en sånn egentlig være?
Det er en god del meninger og kanskje en del "myter" ute å går rundt denne ølen. Det vektlegges ofte at en ekte Kölsch skal være "fruktig" -med trykk på fruktig andre hevder at maltbasen f.eks skal inneholde hvetemalt, litt cara(xxx) - ja i det store og det hele så skrives det mye som "spriker" veldig rundt denne ølstilen - det meste er nok basert på synsing.
Noe av skylden kan nok kanskje BJCP sin stilguide ta "æren" av.
Siden jeg har vært i Cologne mange ganger i jobbsammenheng og samtidig vært der over flere døgn, så blir det alltid pub-pub runder (de som bor i området er sykt stolte av tradisjonen de har rundt Kölsch) Som alltid - gitt jeg får sjansen - så prater jeg høl i hue på de stakkars eierne som er "dumme" nok til å la meg komme i gang med small-talk som stort sett da alltid ender opp med rundtur i bryggeriene. De klarer ikke si nei, når de ser iveren og interessen
Forrige tur jeg var der nede så kontaktet jeg fem av bryggeriene jeg har vært innom et utall ganger -i forkant av turen. Spurte pent om de hadde tid og lyst til å ta en Kölsch prat med en litt over middels interessert hjemmebrygger fra Norge, og om det var ok at jeg stilte de noen spørsmål.
1. Früh
2. Gaffel am Dom
3. Sion
4. Brauhaus zur Malzmühle
5. Peters Brauhaus
Alle sa ja, artig, så her fikk jeg altså litt tid til å snakke litt mer inngående om Kölsch.
Jeg sendte de litt forhåndsinformasjon fra det store internet, slik at de kunne forberede seg litt på hva jeg ønsket å få litt mer informasjon om. En av tingene var da hvordan ølen klasses f.eks. i BJCP sin stilguide.
Stilguiden passer ikke så veldig godt - ut fra hvordan jeg opplever smaken på ølen - der den har sitt "hjem". Fruktigheten som fremheves f.eks. - den finner jeg veldig svak - ja svak til fraværende vil jeg si. Er det noe som slår meg når jeg drikker en Kölsch i Cologne, så er det faktisk hvor ren og balansert den er. Lite til intet humlepreg, krisp og meget ren maltprofil. Tysk pilsnermalt - det er hva jeg sitter igjen med.
Etter å ha snakket med de så er det en ting som går igjen. Alle bruker sin egen husgjær (overgjær) - de gjærer ut på 15-17c, samtlige hadde minimum 95% pilsnermalt. Ingen av de brukte hvete, 2 brukte pilsner og Vienna, 1 brukte Pilsner og Munich I, mens de siste to (som er mine favoritter) - brukte 100% pilsnermalt. Ikke så mye hokus pokus der i gården med andre ord. Utgjæring var viktig, de hadde stort fokus på nok gjær, rett temperatur. De ønsket ingen estere, ei heller sulfur.
Sjelden eller aldri har jeg lest en artikkel som samsvarer bedre med hvordan de som har dette som levebrød sier det skal være. Så min tenkte artikkel - blir ikke noe av.
Les denne om du vil brygge deg en Kölsch. Stort nærmere kommer du ikke fasiten av hvordan de gjør det der nede. Bruk en overgjær som gir ren og krisp utgjæring. Vær forsiktig med humlen - ølen skal være lav-medium, medium bitter - velbalansert. De justerer ikke vannet sitt der nede, jeg skal ta med en flaske vann hjem ved neste anledning (fra to av bryggeriene) - så skal de testes i Lamotte vannkittet.
Beste artikkelen jeg har lest om Kölsch - er denne.
https://byo.com/article/koelsch-style-profile/
Pølsefinger-allert, siden alt er skrevet via tlf....»