Det der var litt uklart for meg. Tenker du å starte med et brygg på 40 liter, og så tilsette 40 liter til etter at det har kommet i gang? jeg er usikker på om det er noen god ide, men du må uansett beregne gjærmengden til 80 liter.
Men forøvrig: Det er kaskje ikke så dumt å gå ut fra at en kølsch gjæret på 14 grader trenger like mye gjær som en pils på tilsvarende temperatur. Og det betyr gjerne dobbelt så mye gjær som til vanlig ale. Så til 25 liter vil jeg nå bruke 500 milliarder (minst
).
Det blir 1600 milliarder celler til 80 liter. Regner du at du får 160 milliarder i tilvekst per liter 1.040-vørter, blir regnestykket lett: Du trenger 10 liter starter, men de må fordeles på flere mindre startere. 3 X 3,33 liter burde gå fint. Det tar litt tid, men du klarer det fint innafor ei uke, og da er fremdeles gjæren fra den første helt fin når du er ferdig med den siste.
Så da ville jeg i alle fall hatt 800 milliarder til 40 liter.