Det er 4 år siden forrige gang jeg brygget en Kölsch, så fant ut at det igjen var på tide. Det er jo et flott øl og ha nå som det går mot vår. I tillegg hadde jeg litt rester av noe Tettnang i frysen som sikkert passer til en Kölsch.
Jeg hadde glemt hvor "dau" Kölsch gjæren virker på magnetrøreren sammenlignet med andre typer jeg bruker. Det gikk vel et døgn før jeg så antydning til et lite skumlag på toppen. Etter ca. 33 timer på rører (i dag tidlig) så var skummet så og si forsvunnet. Jeg kunne ikke se antydning til bobler langs kanten, så jeg slo av røreren. Lar den stå noen timer til, før jeg setter den i kjøleskapet.
Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle gjære på 15 grader (har gjæret på 16ish tidligere). Jeg har også laget en betydelig større starter enn ved foregående batcher i håp om å få et så rent øl som mulig, med minimalt av det fruktige preget. Jeg har "beregnet" en pitchmengde på 1,6 mill celler/ml/plato. Det burde være rikelig.
Data
OG: 1,046
FG: 1,009
IBU: 25 (Noonan)
Malt:
95 % Ireks pilsner malt
5 % Ireks hvetemalt
Humle
60 min: Magnum til 25 IBU
10 min: Tettnang 1 gram per liter
Gjær
WLP029
Gjære på 15 grader, øke til 18 den siste tredjedelen.
Justerer bryggevannet for å havne her omkring:
Vis vedlegget 44131