Kan vi snakke om Kölsch?

Jeg har lenge hatt lyst til å smake Kölsch, men finner det verken på polet eller som butikkøl (selv i de butikkene med stooort utvalg). Er denne stilen så liten?
Det er bare å brygge Kølsch - du kommer ikke til å angre..! Er blitt et veldig populært Husøl hos meg..
Går det tomt for Kølsch får jeg kjapt beskjed om at noe mangler fra både kompiser og konemor.. :)
 
Det er bare å brygge Kølsch - du kommer ikke til å angre..! Er blitt et veldig populært Husøl hos meg..
Går det tomt for Kølsch får jeg kjapt beskjed om at noe mangler fra både kompiser og konemor.. :)

Bare pass på å bruke kølschgjær og ikke US-05, for da blir det vel nærmest en American blonde. :)
 
https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-686#post-509599

Hei Kurt ( @Holmentoppen ). Har du fått testa den tørre kølschgjæren? Jeg ha ei pakke liggende, og tenkte jeg skulle få brygga med den snart. Så hvis du har noen nyttige erfaringsbaserte råd å dele - som f.eks. å la det være - hører jeg gjerne på dem:).

Apropos kølschgjær, så har jeg visst snakka ned Wyeast sin variant. Men nå testa jeg akkurat ei flaske som var blitt stående igjen i et kjøleskap i noen måneder, og nå var den blitt riktig god; den hadde det mista det litt for syrlige og fruktige preget, og var rein og fin. Så kanskje jeg skal modere meg litt når det gjelder den gjæren.
 
https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-686#post-509599

Hei Kurt ( @Holmentoppen ). Har du fått testa den tørre kølschgjæren? Jeg ha ei pakke liggende, og tenkte jeg skulle få brygga med den snart. Så hvis du har noen nyttige erfaringsbaserte råd å dele - som f.eks. å la det være - hører jeg gjerne på dem:).

Apropos kølschgjær, så har jeg visst snakka ned Wyeast sin variant. Men nå testa jeg akkurat ei flaske som var blitt stående igjen i et kjøleskap i noen måneder, og nå var den blitt riktig god; den hadde det mista det litt for syrlige og fruktige preget, og var rein og fin. Så kanskje jeg skal modere meg litt når det gjelder den gjæren.
Ja, den var helt OK. Endel estere på 15 grader. Må si jeg foretrakk wlp029 versjonen, som var renere. Men slett ikke verst, og vel verdt et forsøk. Hadde neppe reagert om jeg ikke hadde brygget en referanse samtidig. Nå har boksene stått en god stund, så det er vel på tide å smake igjen.
 
Skal prøve meg på Kölsch på søndag. Etter å ha sett på diverse oppskrifter så tror jeg dette skal bli greit.
Noen innspill?

Est Original Gravity: 1,045 SG
Est Final Gravity: 1,009 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 23,2 IBUs
Est Color: 7,6 EBC
Batch Size: 25,00 L
Boil Time: 90 min

5,10 kg Pilsen (BestMälz) (3,5 EBC) 95,0%
0,27 kg CHÂTEAU MUNICH (25,0 EBC) 5,0%

50 g Tettnang [3,50 %] - Boil 60,0 min 19,4 IBUs
20 g Tettnang [3,50 %] - Boil 15,0 min 3,8 IBUs

German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029)
 
Skal prøve meg på Kölsch på søndag. Etter å ha sett på diverse oppskrifter så tror jeg dette skal bli greit.
Noen innspill?

Est Original Gravity: 1,045 SG
Est Final Gravity: 1,009 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 23,2 IBUs
Est Color: 7,6 EBC
Batch Size: 25,00 L
Boil Time: 90 min

5,10 kg Pilsen (BestMälz) (3,5 EBC) 95,0%
0,27 kg CHÂTEAU MUNICH (25,0 EBC) 5,0%

50 g Tettnang [3,50 %] - Boil 60,0 min 19,4 IBUs
20 g Tettnang [3,50 %] - Boil 15,0 min 3,8 IBUs

German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029)

Midt i, den der:).
 
Brygget min første Kölsch i går. Oppskriften jeg har basert meg på (fra Gordon Strong) anbefaler 4 dager på 14 grader og så at man går opp til 20. Litt brewjacket-problemer gjorde at den lå på 18 over natta og først nå er kommet ned mot 16 - er vel på 14 i løpet av kvelden/natta, kanskje, men den har allerede gjæret fra 1.043 til 1.033 iflg iSpindel.

Hva nå? Blir det ester-bonanza og kjip øl? Skal jeg holde den på 14 lenger enn jeg ellers ville gjort for å prøve å bøte på? Bruker WLP029.
 
Brygget min første Kölsch i går. Oppskriften jeg har basert meg på (fra Gordon Strong) anbefaler 4 dager på 14 grader og så at man går opp til 20. Litt brewjacket-problemer gjorde at den lå på 18 over natta og først nå er kommet ned mot 16 - er vel på 14 i løpet av kvelden/natta, kanskje, men den har allerede gjæret fra 1.043 til 1.033 iflg iSpindel.

Hva nå? Blir det ester-bonanza og kjip øl? Skal jeg holde den på 14 lenger enn jeg ellers ville gjort for å prøve å bøte på? Bruker WLP029.

Finner ikke krystallkula mi akkurat nå, så dette blir gjetning:

Du vil rimeligvis få noe mer estere, ja - men kanskje ikke dramatisk. Ta ikke sorgene på forskudd - ta heller en øl;).

Det er nok ikke noe poeng i å forlenge tida på 14 grader. Sett den opp når 3/4 av forventa utgjæring er unnagjort. Det her dreier seg vel om samme prinsipp som gjelder for når du skal gå opp for å gjennomføre en diacetylrast når du brygger lagerøl.

Sånne anbefalinger om antall dager i forbindelse med gjæring er egentlig meningsløse. Det er snakk om prosesser som må få ta den tida de trenger, og som man gjerne må holde kontroll på gjennom å ta prøver. (Når det er sagt, så virker ikke 4 dager urimelig.)
 
Finner ikke krystallkula mi akkurat nå, så dette blir gjetning:

Du vil rimeligvis få noe mer estere, ja - men kanskje ikke dramatisk. Ta ikke sorgene på forskudd - ta heller en øl;).

Det er nok ikke noe poeng i å forlenge tida på 14 grader. Sett den opp når 3/4 av forventa utgjæring er unnagjort. Det her dreier seg vel om samme prinsipp som gjelder for når du skal gå opp for å gjennomføre en diacetylrast når du brygger lagerøl.

Sånne anbefalinger om antall dager i forbindelse med gjæring er egentlig meningsløse. Det er snakk om prosesser som må få ta den tida de trenger, og som man gjerne må holde kontroll på gjennom å ta prøver. (Når det er sagt, så virker ikke 4 dager urimelig.)

Takk for svar. Vurderte å sette den ut i kulda for å få den fortere ned på 14, men ble mye styr. Tanken er tung, og ute er kaldt, og virket som om brewjacketen var i støtet med nedkjølingen. Den har imidlertid stoppet opp på 15.5, og SG er allerede nede i 1.024. Oh well. Ser mange har brygget Kölsch på 15-16 grader og det har blitt bra øl av det og. Får bare gjære ut (med diacetylrast), tappe, lagre kaldt og se hva det blir til.

Lurer på om det er stormgjæringen som hindrer brewjacketen i å dra tempen lavere ned, ikke slitt med det før, selv på lavere temperaturer enn dette (men da med lagergjær som kanskje er roligere?).
 
Takk for svar. Vurderte å sette den ut i kulda for å få den fortere ned på 14, men ble mye styr. Tanken er tung, og ute er kaldt, og virket som om brewjacketen var i støtet med nedkjølingen. Den har imidlertid stoppet opp på 15.5, og SG er allerede nede i 1.024. Oh well. Ser mange har brygget Kölsch på 15-16 grader og det har blitt bra øl av det og. Får bare gjære ut (med diacetylrast), tappe, lagre kaldt og se hva det blir til.

Lurer på om det er stormgjæringen som hindrer brewjacketen i å dra tempen lavere ned, ikke slitt med det før, selv på lavere temperaturer enn dette (men da med lagergjær som kanskje er roligere?).

Lagergjæren tar det nok roligere, ja - men det er nok særlig temperaturen du pitcher på som virker inn.

Generelt skal du unngå brå temperaturendringer, så det var nok like bra at du ikke satte dunken ut i kulda:).

Som sagt; det er sikkert liten grunn til å frykte at det blir dårlig øl.
 
Det er 4 år siden forrige gang jeg brygget en Kölsch, så fant ut at det igjen var på tide. Det er jo et flott øl og ha nå som det går mot vår. I tillegg hadde jeg litt rester av noe Tettnang i frysen som sikkert passer til en Kölsch.

Jeg hadde glemt hvor "dau" Kölsch gjæren virker på magnetrøreren sammenlignet med andre typer jeg bruker. Det gikk vel et døgn før jeg så antydning til et lite skumlag på toppen. Etter ca. 33 timer på rører (i dag tidlig) så var skummet så og si forsvunnet. Jeg kunne ikke se antydning til bobler langs kanten, så jeg slo av røreren. Lar den stå noen timer til, før jeg setter den i kjøleskapet.

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle gjære på 15 grader (har gjæret på 16ish tidligere). Jeg har også laget en betydelig større starter enn ved foregående batcher i håp om å få et så rent øl som mulig, med minimalt av det fruktige preget. Jeg har "beregnet" en pitchmengde på 1,6 mill celler/ml/plato. Det burde være rikelig.

Data
OG: 1,046
FG: 1,009
IBU: 25 (Noonan)

Malt:
95 % Ireks pilsner malt
5 % Ireks hvetemalt

Humle
60 min: Magnum til 25 IBU
10 min: Tettnang 1 gram per liter

Gjær
WLP029

Gjære på 15 grader, øke til 18 den siste tredjedelen.

Justerer bryggevannet for å havne her omkring:

upload_2020-3-26_7-44-29.png
 
Det er 4 år siden forrige gang jeg brygget en Kölsch, så fant ut at det igjen var på tide. Det er jo et flott øl og ha nå som det går mot vår. I tillegg hadde jeg litt rester av noe Tettnang i frysen som sikkert passer til en Kölsch.

Jeg hadde glemt hvor "dau" Kölsch gjæren virker på magnetrøreren sammenlignet med andre typer jeg bruker. Det gikk vel et døgn før jeg så antydning til et lite skumlag på toppen. Etter ca. 33 timer på rører (i dag tidlig) så var skummet så og si forsvunnet. Jeg kunne ikke se antydning til bobler langs kanten, så jeg slo av røreren. Lar den stå noen timer til, før jeg setter den i kjøleskapet.

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle gjære på 15 grader (har gjæret på 16ish tidligere). Jeg har også laget en betydelig større starter enn ved foregående batcher i håp om å få et så rent øl som mulig, med minimalt av det fruktige preget. Jeg har "beregnet" en pitchmengde på 1,6 mill celler/ml/plato. Det burde være rikelig.

Data
OG: 1,046
FG: 1,009
IBU: 25 (Noonan)

Malt:
95 % Ireks pilsner malt
5 % Ireks hvetemalt

Humle
60 min: Magnum til 25 IBU
10 min: Tettnang 1 gram per liter

Gjær
WLP029

Gjære på 15 grader, øke til 18 den siste tredjedelen.

Justerer bryggevannet for å havne her omkring:

Vis vedlegget 44131

Ofre en liten skvett av starteren for å se om den har gått ferdig. Det har den sannsynligvis, men "better safe than sorry":). (Du trenger egentlig ikke mer enn å smake på litt. Er den gått ferdig, er den knastørr. Men det er kjekt å måle, også.) Jeg har noen litt kjedelige opplevelser med gjær fra WL - de har trengt uanstendig lang tid på å våkne til live, sjøl om de har vært innafor de seks månedene WL reklamerer med.

Her er vannprofilen til Køln: Köln - HomeBrewTalk Wiki
 
Ofre en liten skvett av starteren for å se om den har gått ferdig. Det har den sannsynligvis, men "better safe than sorry":). (Du trenger egentlig ikke mer enn å smake på litt. Er den gått ferdig, er den knastørr. Men det er kjekt å måle, også.) Jeg har noen litt kjedelige opplevelser med gjær fra WL - de har trengt uanstendig lang tid på å våkne til live, sjøl om de har vært innafor de seks månedene WL reklamerer med.

Her er vannprofilen til Køln: Köln - HomeBrewTalk Wiki

Jeg får ta meg en smaksprøve før den eventuelt går på kjøl i lunsjtider i dag :) Jeg har i grunn god erfaring med WL sin gjær, og synes de i grunn har oppført seg stort sett ganske som forventet. For meg virker det bare som at 029 generelt bare viser lite tegn til aktivitet. Har notert meg det samme på de tre foregående batchene med 029 også. Det kan nok likevel være lurt, som du sier, med en liten kontroll av standpunkt før den går i øleskapet.

Når det gjelder vannprofilen så henger "Cologne"-navnet igjen fra da jeg først begynte å se på dette. Jeg fant den linken du la ved over og tok først utgangspunkt i den, men så fant jeg et innlegg du lenket til tidligere i denne tråden hvor de anbefalte vannprofilen "Yellow balanced" fra Bru'n water til et slikt øl. Den var noe mer 'nøytral'/mindre mengde mineraler sammenlignet med den du linker til her. Usikker på hva som vil gi meg det beste ølet :D Ser profilen til Köln har et høyere kloridinnhold sammenlignet med sulfat. Den balanserte profilen jeg har lagt til grunn her har mer beskjedne mengder av både klorid og sulfat. Jeg valgte å legge sulfatinnholdet noe høyere enn klorid for å få en litt crisp finish på ølet. Men, som sagt usikker på hva som her vil gi det beste resultatet :)
 
Jeg får ta meg en smaksprøve før den eventuelt går på kjøl i lunsjtider i dag :) Jeg har i grunn god erfaring med WL sin gjær, og synes de i grunn har oppført seg stort sett ganske som forventet. For meg virker det bare som at 029 generelt bare viser lite tegn til aktivitet. Har notert meg det samme på de tre foregående batchene med 029 også. Det kan nok likevel være lurt, som du sier, med en liten kontroll av standpunkt før den går i øleskapet.

Når det gjelder vannprofilen så henger "Cologne"-navnet igjen fra da jeg først begynte å se på dette. Jeg fant den linken du la ved over og tok først utgangspunkt i den, men så fant jeg et innlegg du lenket til tidligere i denne tråden hvor de anbefalte vannprofilen "Yellow balanced" fra Bru'n water til et slikt øl. Den var noe mer 'nøytral'/mindre mengde mineraler sammenlignet med den du linker til her. Usikker på hva som vil gi meg det beste ølet :D Ser profilen til Köln har et høyere kloridinnhold sammenlignet med sulfat. Den balanserte profilen jeg har lagt til grunn her har mer beskjedne mengder av både klorid og sulfat. Jeg valgte å legge sulfatinnholdet noe høyere enn klorid for å få en litt crisp finish på ølet. Men, som sagt usikker på hva som her vil gi det beste resultatet :)

Forskjellene er nok såpass små at det ikke gjør noen særlig forskjell. Ser at jeg brukte omtrent det samme som deg i den siste kølschen min, og den er blitt helt fin med tanke på balansen maltrundhet/humletørrhet.

Jeg sitter og blar i den nye humleboka til Scott Janish for tida, og noe av det som fanga interessen min der, er at du skal koke edelhumler ganske lenge - 20 minutter eller mer - for å få fram kryddertonene, og at du skal bruke en god del av dem. Da fordamper til gjengjeld de florale oljene, så vil du ha med dem, trengs det seinere tilsetninger. Så det kan se ut som om det ikke er så dumt å bruke edelhumler som bitterhumle som jeg har trodd. Det må testes ut i neste kølsch.
 
Forskjellene er nok såpass små at det ikke gjør noen særlig forskjell. Ser at jeg brukte omtrent det samme som deg i den siste kølschen min, og den er blitt helt fin med tanke på balansen maltrundhet/humletørrhet.

Jeg sitter og blar i den nye humleboka til Scott Janish for tida, og noe av det som fanga interessen min der, er at du skal koke edelhumler ganske lenge - 20 minutter eller mer - for å få fram kryddertonene, og at du skal bruke en god del av dem. Da fordamper til gjengjeld de florale oljene, så vil du ha med dem, trengs det seinere tilsetninger. Så det kan se ut som om det ikke er så dumt å bruke edelhumler som bitterhumle som jeg har trodd. Det må testes ut i neste kølsch.

Med tanke på humle, så er det vel stort sett det jeg har gjort, altså brukt edelhumle også som bitterhumle (uten at det du refererer til der har hatt noe som helst med det å gjøre, for det var jeg ikke klar over. Men, interessant å vite :)) Planen var vel å gjøre det samme også denne gangen, men jeg hadde ikke nok i arsenalet mitt, så da blir det Mangnum som bitterhumle denne gang. Eller skulle jeg blandet den med de restene jeg har av Mittlefru? ... Hmmm...
 
Tilbake
Topp